Információk, érdekességek

Széttörheti a családot a gyermek is

2012. június 11.

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral (ADHD) küzdő gyermekek szüleinél háromszor-ötször magasabb a kockázata különélésnek és a válásnak. Négyből három esetben a szülők tévesen azt gondolják, hogy gyermekük csupán az átlagnál szétszórtabb, lobbanékonyabb, így nem kérnek segítséget.

Gyakoribb a depresszió és a válás az ADHD-s gyermeket nevelők körében

Hazánkban 100 házasságkötésre 67 válás jut , az ADHD-s gyermeket nevelő családoknál a szétszakadás akut probléma. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) szenvedő gyerekek szülei gyakran szembesülnek azzal, hogy túlmozgásos és lobbanékony gyermeküket az óvodában és iskolában rossznak, neveletlennek titulálják.


Kiskirályok a családban

2012. május 27.

családA kényeztetésről elsőként sztereotípiák jutnak eszünkbe: habos rózsaszínruhás kislány, bűbájos mosoly – aki a következő pillanatban hangosan visít és toporzékol, mert nem kapott meg valamit. Erre a szülő gyors ígérgetésbe kezd, hogy mihamarabb leszerelje gyermekét. Lelki szemeink előtt pedig föltűnik a fejcsóváló idősebb hölgy – Én bizony adnék neki egy jó nagy pofont!

Ez a felszín – de nézzünk kicsit a jelenség mögé, mielőtt skatulyákba dugnánk a gyerekeket és a kényeztető szülőket. Minden gyermek normális fejlődésében helye van az elkényeztetésnek: a csecsemő életében az anya az a személy, aki természetes módon szolgálja ki minden igényét – de ugyanilyen fontos, hogy megtanítsa az alkalmazkodásra is. Persze, nincs egyértelmű szabály, mert nincs két egyforma gyerek – és két egyforma anya sem. Jó, ha az édesanyák tudnak hallgatni ösztöneikre, hogy megérezzék, gyermeküknek mikor mire van szüksége.


A szülők mutatják a rossz példát gyerekeiknek?

2012. május 27.

Egy amerikai felmérés szerint a legtöbb fiatal elismeri, veszélyes, ha vezetés közben telefonálnak vagy üzeneteket írnak, mégis, sokan megteszik. Ennek oka lehet, hogy közel minden második válaszadó ugyanezt látja szüleitől.


Az istennők között is vannak gyermektelenek

2012. május 12.

Hét jelentős istennő van a görög panteonban: ezek közül három anya, őket nevezi Bolen, egy jungi pszichológusnő, sebezhetőknek: Démétér, aki a bolygó vegetációjáért felel, Héra, aki a főisten felesége, és Perszephoné, aki az alvilágban uralkodik. A gyermekvállalás felelőssége már az ókori mitológiában is tetten érhető.

De nézzük meg a szüzeket, akik Bolen szerint nem sebezhetők, mert nincsenek alávetve egy férfikapcsolatban. Egyikük Pallasz Athéné, aki mint városvédő a harcos férfiakat támogatja, egyúttal bizonyos mesterségek anyja. A másik Artemisz, aki a serdületlen lányok védelmezője, és harcos amazonként jelenik meg, egy fiús tevékenységben, a nyilazásban leli örömét. A harmadik Hesztia, az idős nővér, aki a házi tűzhely őrzője, ő az, aki nem is megy férjhez, spirituális útra lép. Mindhárom istennő szuverén, de férjtelen.

És van a kivételes: Aphrodité, a szerelem istennője, akinek születése is különleges, a Zeusz előtti generáció gyermeke, ezért Zeusznak, a főistennek is felette áll. Ő is szuverén, bár férjezett, de nem hűséges, férjét is hatalmában tartja. Férje Héphaisztosz, a sánta kovács.


Szerinted mindent megadsz a kölyöknek? Beszélgess gyermekeddel!

2012. május 01.

Akinek van gyereke, annak bizony fel van adva a lecke. Ha ugyanis valakinek önmagával vannak gondjai, akkor azokat felismerheti, a problémákból célokat kreálhat, s kisebb vagy nagyobb lépésekkel elindulhat a pozitív változások terén. Ha valakinek más emberekkel van problémája, az már nagyobb feladat. De ha valaki nincs jóban a gyerekével, az talán saját magával sincs jóban.

Ha valakinek más emberekkel van problémája, az már nagyobb feladat. Az ilyen helyzetekben az egyik legjobb erőforrás, ha magas szinten vagyunk képesek kommunikálni. És persze nem csak az számít, mit mondunk a szavainkkal, hanem az is, mikor, hogyan és milyen más csatornákat kihasználva kommunikálunk. Néha bizony komoly ellenállásba ütközünk, sokszor olyan erősen elhatárolódnak tőlünk, hogy szinte semmit sem tehetünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234235236...279