Információk, érdekességek

Abortusz tilalom oldja meg a népességszaporulatot?

2014. május 17.

A Civil Női Kormány arra kívánja felhívni a jövő héten összeülő országgyűlés régi és új tagjainak figyelmét, hogy a népességszaporulatot nem a nők gyerekszüléssel kapcsolatos döntési jogait korlátozó intézkedésekkel lehet elérni, hanem a gyerekes nők helyzetének radikális javításával.

Az anyaság akkor válik vonzóvá, ha az állam és a társadalom hatékony lépéseket tesz annak érdekében, hogy az anyák terheit csökkentsék. Ennek eszköze lehet, hogy az apák minél jobban részt vegyenek a gyerekvállalás körüli feladatokban, hogy elterjedjenek az alternatív munkavégzés különféle formái – távmunka, részmunka stb. –, hogy a napközbeni bölcsődei, óvodai gyerekellátás mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy az otthoni munkavégzés anyagi elismerésben részesüljön.A gyereknevelés presztízsét emeli, ha az érte járó pénzbeli juttatást nem segélynek nevezik, összegét pedig nem a mindenkori öregségi nyugdíjminimumhoz, hanem a minimálbérhez igazítják.

Kevésbé ismert szempont, hogy míg a pozitív szülésélmény serkenti a gyerekvállalási kedvet, addig a szülést puszta orvosi beavatkozás-sorozattá silányító gyakorlat nők tömegeit tántoríthatja el a következő gyerekeik világra hozatalától. A Civil Női Kormány üdvözli, hogy Magyarországon az előző kormányzati ciklusban végre életbe lépett néhány olyan jogszabály, mely igyekszik korszerűbb megközelítést megjeleníteni és jogi hátteret biztosítani az intézeten kívüli szülés területén is, illetve a szülésznőket is bevonja a várandósgondozás folyamatába.


Egyre kevesebb a gyerek, de még mindig kevés az óvodai férőhely!

2014. május 15.

Egyre komolyabb problémát okoz Magyarországon a népesség csökkenése, ami nem csak az elöregedés számlájára írható, hanem leginkább arra fogható, hogy lényegesen kevesebb gyermek születik, mint néhány évvel korábban.

A KSH legutóbbi adatai szerint 2013-ban összesen nem sokkal több, mint 80 ezer újszülött látta meg a napvilágot az országban, ami már a 2012-es adatok hoz mérten is 2 százalékos visszaesést jelent, a kilencvenes évek átlagához mérten pedig mintegy 20 százalékos különbséget. A népesség fogyása annak köszönhető, hogy ezzel szemben egy évvel ezelőtt több mint 115 ezer ember halt meg az országban, összességében tehát több mint 30 ezer magyarral lett kevesebb a Földön.


Magzatkori traumák: az "eltűnő iker szindróma"

2014. május 11.

A méhen belüli ikervesztés témájáról írtam már. Úgy érzem azonban, erre a témára nem fordítunk elég figyelmet, pedig sokkal többen szenvedik el ezt a traumát, mint gondolnánk. Az életünkre való hatása miatt pedig kiemelt odafigyelést igényel.

Szinte minden családállításon van egy olyan kliens, akinél megjelenik az ikervesztés témaköre. 1945-ben figyeltek fel először arra, hogy a fogantatási arány több mint a születési arány. Jóval több egy vagy kétpetéjű iker kialakulás/fogantatás van, mint amennyi ezekből valóban megszületik. Valószínűleg ezek a korai elhalt magzatok felszívódnak, sokszor -bármiféle nyomot hagyva maguk után, általában a terhes anya tudta nélkül. A vaginális vérzés egy mindennapos szülészeti komplikáció a terhesség első trimeszterében, körülbelül 15-25% aránnyal. Pedig ez a vérzés legtöbbször egy elveszített ikerre utal. A mesterséges megtermékenyítés elterjedése tovább növelte az ikerterhességek előfordulását. 1986-ban Landy és munkatársai vezették be a „vanishing twin”, az eltűnő iker szindróma fogalmát.


Biztonságos szórakozás a kertben?! Gyermekbarát kertek

2014. május 02.

Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám, a Kertguru kertépítőjének segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.

Grillezni, szalonnát sütni jóóó!
Amennyiben grillező- vagy szalonnasütő sarkot tervezünk, szilárd burkolatú felületről is gondoskodjunk. Jóllehet számos gördíthető eszközt kínálnak, a kényelmes munkavégzést lehetővé tevő, tárolóval rendelkező, téglából épített grillsütő megjelenésében is sokkal szebb, továbbá stabilabb és biztonságosabb is.


Biztonságos szórakozás a kertben?! Öt tipp a gyermekbarát kertért.

2014. április 17.

Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám Kertguru és kertépítő segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.

A gyerekek nagy pusztítást képesek végezni a kertben, sokszor mintha egy hurrikánszerű vihar söpörne végig rajta, a gondot azonban sokkal inkább az jelenti, hogy a kert - ahol nem gondoskodnak megfelelő játszóhelyről - veszélyes terep lehet számukra. Mivel a kert gyakran az egyetlen biztonságos hely játékaikhoz, kerttervezéskor igen körültekintően kell eljárjunk, máskülönben a kerékpárok,labdák és egyéb játékszerek óhatatlanul is a virágok és bokrok közt fognak heverni. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...220221222...279