Információk, érdekességek

Biztonságos szórakozás a kertben?! Öt tipp a gyermekbarát kertért.

2014. április 17.

Ha a kertünknek az is feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását, felüdülését szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy veszélytelenek legyenek, és lehetőleg kevésbé terheljék a kertet. Ahol szükséges, használjunk tartós anyagokat és nagy tűrőképességű növényeket. Tóth Ádám Kertguru és kertépítő segítségével alaposan körbejártuk a gyermekbarát kertek főbb jellemzőit.

A gyerekek nagy pusztítást képesek végezni a kertben, sokszor mintha egy hurrikánszerű vihar söpörne végig rajta, a gondot azonban sokkal inkább az jelenti, hogy a kert - ahol nem gondoskodnak megfelelő játszóhelyről - veszélyes terep lehet számukra. Mivel a kert gyakran az egyetlen biztonságos hely játékaikhoz, kerttervezéskor igen körültekintően kell eljárjunk, máskülönben a kerékpárok,labdák és egyéb játékszerek óhatatlanul is a virágok és bokrok közt fognak heverni. 


Négy veszélyes tévhit a táborokról

2014. április 16.

Idén először rekordkorán, már március elején elindultak a jelentkezések a nyári táborokra, valamint már a tavaszi szünetben is egyre több gyermek vakációzik, így a gyermektáborokat összehasonlító Taborfigyelo.hu portál összegyűjtötte a legfontosabb tévhiteket, hibákat, hogy elkerülhessük őket.

Már a táborválasztásnál
A táborok keresésénél sem szabad elfelejteni, hogy nem magunknak választunk kikapcsolódást, hanem a csemeténknek. Míg a szülők többsége a napi mókuskerékből kiszakadva nyugalomra vágyik, addig a gyermekeknek nagyon aktív, élmény- és programdús vakációs időtöltést érdemes keresni. Érdemes a táborokat leszűrni földrajzi hely és / vagy pénztárca alapján és a megmaradó lehetőségeket közösen átbeszélni a gyerekkel. Egyrészt meglepő választásokkal is szembesülhet a szülő, másrészt ha csak mi választunk, úgy kötelezettségnek érezheti a tábori részvételt a gyermek, ami kedvetlenné teheti.


Akkor is dolgozunk, ha beteg a gyerek

2014. március 20.

A magyar cégek többsége elvileg rugalmasan áll a szabadságok kiadásához, a gyakorlatban azonban a munkavállalók harmada gondolja úgy, hogy akkor sem maradhatna otthon, ha egy beteg családtagot kellene ápolnia.

A magyar munkavállalók 75 százaléka olyan vállalatnál dolgozik, ahol a vezetőség elengedi szabadságra a személyes okokra hivatkozó dolgozót – legalábbis elvileg. Amikor ugyanis konkrét szituációra kérdeztek rá a Randstad Workmonitor 2014 első negyedévében végzett kutatásában, már más volt a kép: egy beteg családtag ápolása miatt például a megkérdezett munkavállalók 36 százaléka nem vehetne ki szabadságot. A közép-európai régió többi országában mindenhol 70 százalék felett volt azoknak az aránya, akiket ilyen helyzetben elengedne a főnöke, Csehországban pedig csak feleannyi munkavállalónak kellene egy beteg családtag mellől elindulni munkába, mint Magyarországon.


Útmutató a csecsemő és kisgyermekkori ételallergiákhoz

2014. március 06.

A táplálékkal szembeni allergiát az esetek 90 százalékában 4 éves korra a gyermekek kinövik. Az addig tartó folyamatról, az első tünetekről, ekcémáról, hasfájásról, vizsgálatokról és diétáról dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus számol be részletesen.

A tejalapú tápszerekről
A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező ételallergiás tünetek oka az immunrendszer, bélrendszer és az emésztési képesség éretlensége. A bélnyálkahártya fejletlensége miatt a fajidegen fehérjék relatíve nagy mennyiségben jutnak a baba szervezetébe, ahol velük szemben ellenanyag termelődik és megjelennek az allergiás tünetek. - Gondoljunk bele, ha egy tápszerrel táplált csecsemő naponta 200ml tejalapú tápszert kap, az azzal egyenértékű, mintha egy liter tehéntejet inna meg – mondja dr. Polgár Marianne. Nem csoda tehát, ha a tejalapú tápszerrel táplált babák nehezen dolgozzák fel ezt, a testtömegükhöz képest nagy mennyiséget. A szója alapú tápszerekkel szemben is gyakran jelentkezik allergia, ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni a tápszerek megválasztásánál. Megoldást ez esetben a hypoallergén (HA) tápszerek adása jelenti, melyek prebiotikumokkal dúsított változatban is elérhetőek, így nem csak az allergiás tünetek ellen nyújtanak védelmet, de az immunrendszer megfelelő fejlődését is segítik.


Nem tud szoptatni? Vesse be az alábbi praktikákat!

2014. március 05.

Sok édesanya szembesül a gyerek születése után azzal, hogy bármennyire is szeretné, de nem tudja szoptatni a babáját, mivel nem indult meg kellő mértékben a tejelválasztása. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen praktikákkal lehet segíteni a problémán.

A tejtermelés zavarának hormonális okai

Napjainkban már szinte elvárás, hogy a kisgyermekét az anyuka szoptassa, hiszen ezáltal nem csak egészségesebb és ellenállóbb lesz a csecsemő, de az anya-gyerek kapcsolatot is erősíti. Így persze nem csoda, hogy kudarcként éli meg egy nő, ha nem úgy megy a táplálás, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva.
A tejelválasztást több tényező is befolyásolja –lelki és testi okok egyaránt-, ám ha a hormonális problémákat nézzük, akkor a leggyakrabban az alacsony prolaktin szint áll a probléma hátterében, de természetesen más hormonális működészavar is okozhatja, pl. hipotireózis, mellékvese kifáradás, esetleg egy nehéz szüléshez társuló agyfüggelékmirigy működési rendellenesség.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...221222223...280