Információk, érdekességek

Iskolafóbia – nem komédiázás!

2014. június 13.

Szorongás, remegés, izzadás, pánikrohamok… Egyes gyerekek szinte belebetegednek már csak a gondolatára is, hogy iskolába kell menniük. Pedig nem komédiáznak… Eljuthatnak egészen addig a pontig, hogy képtelenek bemenni a tanintézménybe, annyira iszonyodnak tőle.

A pszichológusok ekkor már iskolafóbiáról beszélnek. De hogyan segítsünk az ilyen gyerekeknek kijutni a zsákutcából, és megtalálni az iskolába vezető utat?

Gyermek- vagy serdülőkorban egyes gyerekek riasztó fizikai tüneteket mutatnak, és teljes egészében elutasítják az iskola világát. Elmondható róluk, hogy nem szeszélyből, lustaságból, kiszámíthatatlan kedélyállapot okán történik náluk mindez (vagy mert nem akarnak tanulni), hanem ellenkezőleg: gyakran szorgalmas, jó tanulók. Szeretnének iskolába járni, de „pszichés falba” ütköznek a gondolatra, hogy oda kell menniük – és ekkor leblokkolnak, fizikai rosszullét jön rájuk, a legkülönbözőbb szorongásos szimptómákkal. Az iskolalátogatás elutasítása jelenségének különböző fokozatai vannak. A félelem a végsőkig elfajulhat, amikor már kifejezetten iskolafóbiát jelent, viselkedési zavart, mely már régóta ismert az orvosok, pszichológusok és a tanárok előtt is. A szakértők többsége szerint a probléma az iskoláskorú gyermekek mintegy 2-3%-át érinti. Folyamatosan megjelennek újabb kezdeményezések annak érdekében, hogy ezeket a tulajdonképpen szenvedő gyerekeket megszabadítsák a nagyfokú szorongástól, és megpróbálják őket visszaterelni az iskola világába. Mert napjainkban ez a komplex viselkedészavar gyógyítható… Az alábbiakban igyekszünk választ adni a leggyakoribb kérdésekre.


Hogyan lehetünk igazán szerető szülők? - Párkapcsolatunk a titok nyitja

2014. június 05.

Vajon hogyan tudjuk gyermekünk számára a legfontosabbat megadni: a az érzelmi biztonságot? Ennek alapja a szülők kiegyensúlyozott párkapcsolatában rejlik. A téma körüljárásában Gyenis-Angyal Melody párkapcsolati tréner, a Kapcsolatok: ÚJRATÖLTVE kurzus megálmodója volt segítségünkre.

Férjeddel, Andrással egy 20 hónapos, gyönyörű kisfiú szülei vagytok. Mit gondolsz, a baba születése utáni, áhított harmónia milyen módon őrizhető meg, vagy hozható vissza a szülők között? 

„Mi alapvetően úgy álltunk hozzá kisfiunk érkezéséhez-kezdi Melody -, mivel közös életünket ketten kezdtük, ezért a babánknak fontos az új helyzetbe illeszkednie és nem fordítva. Nagyon ügyelünk arra, hogy életünkben továbbra is a kettőnk kapcsolata legyen az első. Ehhez minimum hetente egyszer, akármennyi teendőnk is van, tartunk egy randinapot, vagy estét, ami kettőnkről szól. A Férjeknek már a baba érkezése után közvetlenül nagyon fontos figyelniük rá, hogy minőségi időt töltsenek el Feleségükkel, hiszen korántsem egyértelmű, hogy Párjuknak az új, anya szerep magától értetődően könnyen megy. Továbbá az anyának és az apának is fontos, hogy a nő megőrizhesse addigi testvéri, baráti, feleség és elsősorban női szerepét is. 


Ez az időszak most nem rólam szól - Béres Alexandra háttérbe vonul

2014. június 04.

A fitneszkirálynő várandóssága alatt babája egészségét helyezi előtérbe. Vallja, hogy egy anya életében vannak olyan pillanatok, amikor háttérbe kell vonulni. A mozgás továbbra is szerves része az életének, kismamatársainak is a rendszeres fizikai aktivitást javasolja, hiszen a szülés nagyon komoly fizikai igénybevétel, így nem szabad 9 hónapon keresztül elhanyagolni a mozgást. Béres Alexandrától személyesen is kérhetnek tanácsot a Richter Egészségváros rendezvényre látogatók, ahol a szintén várandós Jaksity Katával beszélgetnek a terhesség alatti odafigyelésről és az anyai örömökről.

Mit szólt Panna a nagy hírhez, hogy kistestvére fog születni, hogyan készíted fel a feladatra?
Panna nagyon édes volt, örültem annak, ahogy reagált, borzasztóan örül, azóta minden nap simogatja, puszilgatja a hasam, énekel neki. Alig bírja kivárni, hogy megszülessen a kistestvér, akiről most már tudjuk, hogy kislány lesz. Arról beszélgettünk, hogy mindenben segíteni fog és kérte, hogy a „babagondozást” tanítsam meg neki, hogy el tudja látni a kistestvérét.


A rettegett "hányós-hasmenés" betegség okozója: a rotavírus

2014. június 02.

Hazánkban igen gyakori a rotavírus okozta megbetegedés, az idei év első négy hónapjában például 3673 fertőzést jelentettek. A rotavírus okozta lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségen 5 éves korára szinte minden gyermek átesik, csak Európában évente 87.000 beteg kerül kórházba rotavírus fertőzés következtében. Egy friss kutatás szerint a felnőtt magyar lakosság többsége tisztában van a betegség esetleges súlyosságával, ugyanakkor jóval kevesebben gondolják azt, hogy ez a fertőzés ennyire gyakran fordul elő. 

A rotavírus fertőzés rendkívül gyakori

Az idei év elején igen sok rotavírus fertőzést regisztráltak, az első 13 hétben összesen 3673 esetet , ez a nagy szám nem meglepő, hiszen a rotavírus az egyik leggyakoribb hányással/hasmenéssel járó kórokozó, amely csak Európában átlagosan 2.8 millió megbetegedést okoz évente.

>Rotavírussal bárki megfertőződhet, mert a kórokozó nagyon ellenálló, hosszú órákig fertőzőképes marad a szennyezett tárgyakon. Sokan például azt sem tudják, hogy a lakás fertőtlenítése sem garantálja a kórokozó elpusztítását, hiszen a vírus porszemcsékhez tapadva is életképes marad


Nem jut elég idő gyermekünkre

2014. május 29.

Bár Prof. Dr. Bagdy Emőke szakpszichológus elmondása alapján a nagyobb gyermekekkel nem feltétlen kell órákat játszania a szülőknek, a magyar anyukák fele hétköznapokon szeretne több időt tölteni csemetéjével. Ezt a legtöbb családban hétvégi közös programokkal igyekeznek pótolni.

A játékot és a gyermeknevelést együttes erővel végzik a szülők, azonban a házimunkából és a közös tanulásból az apukák kevésbé veszik ki a részüket.

A háromévesnél kisebb gyermekek kapják a legnagyobb figyelmet: a magyar édesanyák több mint fele hétköznap is legalább napi 2 órát játszik ilyen korú csemetéjével – derült ki a JátékNet.hu Webáruház felméréséből. Ennek a gyermek fejlődése szempontjából is különös jelentősége van: „A születés utáni első évben nagyon fontos szerepe van a fizikai kontaktusnak az idegrendszeri fejlődés, a kötődés és a későbbi szociális kapcsolatok szempontjából” – magyarázta Prof. Dr. Bagdy Emőke, nemzetközileg elismert szakpszichológus. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...219220221...279