Információk, érdekességek

Új köldökcsonk ápolási “trend”

2015. február 05.

csecsemőápolás A csecsemőápolás tudománya változik. Az ismeretek bővülésével újabb és újabb módszereket javasolnak a szakemberek. Példaként szolgál erre a köldökcsonk ápolásának a módja, ami a legújabb javaslat szerint 70%-os etil-alkoholon kívül mást nem igényel.

Pár évvel ezelőtt az újszülöttek köldökcsonkját rutinszerűen kellett alkoholozni és hexaklorofénes hintőporral szórni. Ezt tanították, mondták a csecsemős nővérek, a gyermekorvosok és a védőnők. Mára ez megváltozott.

Gyógyszerészi szempontból a hintőpor mint gyógyszerforma nem tekinthető korszerűnek. Amellett, hogy eltömíti a bőr pórusait, nem megfelelő alkalmazásnál belégzés is létrejöhet, ami újszülötteknél súlyos következményekkel (irritáció, tüdőfibrózis) járhat. A hexaklorofénes, fertőtlenítő hatású hintőpor újszülötteknél való alkalmazásánál külön figyelmet kellett fordítani arra, hogy abból csak a köldökcsonk közelében volt szabad kiszórni a port, hogy az ne kerülhessen az újszülött légútjaiba. Ráadásul kiderült, hogy a hexaklorofént magas koncentrációban, nagyobb testfelületen alkalmazva az agyi károsodás kockázata is fennáll.


A köldök rendellenességei

2015. február 04.

köldökzsinórA köldökzsinór nagyon fontos szerepet játszik a baba és a mama életében. Hogy működik a köldökzsinór és milyen problémák fordulhatnak elő vele? Erről lesz szó ebben a cikkben. 

Mire szolgál a köldökzsinór?

A köldökzsinórban két verőér (artéria) és egy visszér (véna) található. A verőerek szállítják el a magzatból a méhlepény felé a vért, benne a nemkívánatos anyagcseretermékeket.

A visszér az anya felől hozza az oxigént és a tápanyagban dús vért.

Ezért fontos a köldökcsonk ápolása 

A köldökcsonk leesését követően – ez általában az első 2 hétben megtörténik – ezek az erek, legalábbis anatómiailag, még nyitottak. Ez azt jelenti, hogy a köldök környékén lévő kórokozók relatíve könnyen bejuthatnak az újszülött keringésébe, és ott súlyos fertőzést okozhatnak. Ezért van oly nagy jelentősége a gondos, fertőtlenítő hatású, alkohollal történő köldökápolásnak. Ha a köldök az első hónap végére sem esik le, késői köldökzsinór-leválásról beszélünk, és fertőzésre, súlyos fehérvérsejtfunkció-zavarra kell gondolnunk.


Látogatási tilalom idején még inkább gyógyít a mese

2015. február 02.

mese Már több mint 200 mese közül válogathatnak azok a kis betegek, akik a kórházakban a K&H gyógyvarázs YouTube csatorna videóit nézve töltik napjaikat. Járványidőszak alatt pedig ezek a történetek hihetetlen módon felértékelődnek, hiszen változatosságot jelentenek a látogató nélküli szürke hétköznapokban.

2015 januárjában, mindössze 1 évvel és 1 hónappal a K&H gyógyvarázs mesedoktorok a weben program indulása után, már 219 mese szolgálja a beteg gyerekek mielőbbi gyógyulását a K&H gyógyvarázs YouTube csatornáján.

„A legfrissebb hírek szerint az influenzaszerű megbetegedések száma rohamosan növekszik, így már országszerte több kórházban rendeltek el látogatási tilalmat. A webes meséknek ilyenkor van a legnagyobb jelentőségük” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója. „A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program webes ágát éppen azért indítottuk el, hogy a mesék térbeli és időbeli korlátokat, járhatatlan utakat és járványidőszakokat legyőzve eljuthassanak azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá: a beteg gyerekekhez.”


Egyre egészségesebbek a lombikkal születő bébik

2015. február 01.

lombikeljárásJavultak a mesterséges megtermékenyítéssel született babák egészségi kilátásai, kevesebben születnek közülük kis súllyal vagy élettelenül – derül ki egy húsz évet felölelő tanulmányból. 

Az asszisztált reprodukciós eljárással (ART) fogant, ám az első életévben meghalt babák száma is mérséklődött – mutatta ki a Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban született 92 ezer ART-baba adatait elemző kutatás, amely a témában eddig végzett legnagyobb léptékű, leghosszabb időtávú vizsgálat volt.

“A tanulmányozott húszéves időszakban a korai és a nagyon korai születés kockázatának jelentős visszaesését tapasztaltuk” – idézte a The Guardian online hírportálja a Human Reproduction című szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzőjének, Anna-Karina Aaris Henningsennek a szavait.

Folyamatosan javuló adatok

A Koppenhágai Egyetem kutatója elmondta: csökkent kicsi, vagyis 2500 gramm alatti, valamint a nagyon kicsi, 1500 gramm alatti súllyal világra jött, nem iker ART-babák aránya is.

  • Ikerbabák vizsgálata

A kutatók megvizsgálták 62 379 egyes és 29 758 ikerszülés adatait. A babák az említett négy észak-európai országban, mesterséges megtermékenyítéssel fogantak 1988 és 2007 között.

Az eredményeket összehasonlították az ugyanebben az időszakban spontán fogant babák két csoportjának: 362 215 egyes és 122 763 ikerszülésnek az adataival.


A beteg gyermeket (is) tájékoztatni kell?

2015. január 31.

Akár nagy, akár mindennaposnak tekinthető egészségügyi beavatkozásra kerül sor (pl. fogorvosi kezelés, mandulaműtét), felmerül a kérdés: kell-e tájékoztatni a gyermeket a várható eseményekről, s ha igen, kinek és mikor? A szülőt külön is tájékoztatják? Hogyan készítsem fel a gyermekemet az ellátásra?

Tájékoztatáshoz való jog

A Gyermek jogairól szóló Egyezmény alapján a gyermeknek joga van ahhoz, hogy véleményét az őt érintő ügyekkel kapcsolatban kinyilváníthassa. A véleménynyilvánításhoz való – jelen esetben gyermeki – jog azonban magában foglalja az információhoz jutás szabadságát is. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a gyermeknek joga van informálódni, másrészt véleményét meghallgatni csak azt követően „lehet”, hogy megkapta az adott kérdéssel, problémával kapcsolatban szükséges tájékoztatást. Más megfogalmazásban a gyermek véleménynyilvánításhoz való joga mellett párhuzamosan megjelenik egy felnőtti kötelezettség: a tájékoztatás.

A Polgári Törvénykönyv, a Gyermekvédelmi törvény vagy jelen esetben az Egészségügyi törvény (továbbiakban: Eütv.) is részletesen szabályozza a gyermekekkel kapcsolatos tájékoztatás kötelezettségét – attól függően, hogy családi kapcsolatokról, gyermekvédelmi intézkedésről vagy éppen egészségügyi beavatkozásról van szó. A gyermek, mivel korából adódóan még nem cselekvőképes, egészségi állapotától függetlenül szülői felügyelet vagy gyámság alatt áll. Azaz a szülő(k) vagy a gyám jogosult a gyermek törvényes képviseletében a tájékoztatásra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...213214215...279