Információk, érdekességek

Útravaló gyermekeinknek

2015. február 08.

Mozgás és fejlődésMinden korosztály számára fontos az aktív életforma. Persze más-más szempontból. Sportolhatunk az egészségünkért, a jó megjelenésünkért, az általános közérzetünk javításáért, vagy egyszerűen az élményért. Szülőként azonban extra szempontok is előkerülnek…

Életmódunkkal, szokásainkkal és viselkedésünkkel ugyanis akarva-akaratlanul irányt mutatunk nekik. Az aktív tevékenységek gyakorlása, a közös élmények átélése és a mozgáshoz kapcsolódó sikerélmény megtapasztalása olyan útravalóul szolgálnak, melyek egy életre meghatározzák a cseperedő kicsik egészséghez való viszonyulását, általános életfelfogását és helyzet/probléma megoldási mechanizmusait.

Ez az általános igazság, de vizsgáljuk csak meg, a gyakorlatban miért is oly fontos már gyermekkorban a sok-sok mozgással töltött idő?

Mozgás és fejlődés

A gyerekek, mozgás közben vagy a játszótársaikkal, szervezett vagy spontán formában, rengeteget tanulnak és fejlődnek. Az életük első néhány éve különösen érzékeny időszak számukra, hiszen mozgásfejlődésük ekkor a legintenzívebb.
Alapvető fizikai képességek fejlődnek szinte észrevétlenül. A testtudat, a motorikus képességek (koordinációs és koncentrációs képesség), az ideg-izom kapcsolat (finom mozgások, nagy izommozgások, szenzomotoros kapcsolat), az erő-gyorsaság-állóképesség, a terhelés-fáradás-edzettség szintje, mind-mind nélkülözhetetlenül fontosak az egészséges fizikum megszerzéséhez.


Telefont a három évesnek?

2015. február 08.

kicsi Azt már biztosan önök is észrevettétek, hogy a telefon, táblagép és társai, egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a kicsik körében is. De vajon tudjuk-e azt, hogy milyen ártalmas hatásai lehetnek, és mennyi kárt okozhatunk azzal, ha a kicsi kezébe adjuk?

Napjainkban egyre többször lehet azt hallani, hogy „Milyen ügyes ez a gyerek, mert még a tabletet is be tudja kapcsolni, és meg tudja nézegetni a képeket”. És amikor visszakérdezek, hogy mit szokott a tablet és a telefon nézegetésén és nyomogatásán kívül csinálni, akkor sokan azt felelik, hogy TV-t néz, este pedig megnézegetünk egy mesekönyvet, valamint néha kimegyünk délután a játszótérre.

De sajnos ez nem elég! És ezen ön, szülőként is sokat változtathat, ám az lenne a legjobb, ha mindezt megelőzné! Hogy miért? Hát csak azért, mert:

  1. azon kívül, hogy a gyerkőc megtanulja bekapcsolni a készüléket, tud vele fényképezni, és tudja az ujjával pörgetni a képeket a képernyőn, nem tanul meg szépen enni, nem tanulja meg a színeket stb. És én úgy gondolom, hogy ez lenne az elsődleges ebben a korban,
  2. rengeteg inger érheti a műszaki kütyük által, ami akár alvászavart is okozhat
  3.  nem helyettesíti a szülőt (és ez a legfontosabb érv)

Az interneten lóg a gyerek – Hagyjuk vagy tiltsuk?

2015. február 07.

Gyakran visszatérő kérdés a szülő részéről, hogy mi helyes: ha gyermekét eltiltja vagy szabadon engedi az internet világában. Cikkemben arra keresem a választ, hogy mi lehet a helyes út, valamint szeretnék rámutatni, miszerint bizonyos helyzetekben a szülő magatartását önös célok, félelmek vezérlik.

Az interneten lóg a gyerek – Hagyjuk vagy tiltsuk?Az internet napjainkra hétköznapi fogalommá vált. Terjedési sebessége és gyors fejlődése azonban túlhaladta az emberiség követési képességeit, ezáltal szakadékot idézett elő társadalmi rétegek és korosztályok között. Mindez lefordítva a hétköznapi élet nyelvére, a mostani fiatalok, tágabb értelemben generáció, az internetet vagy annak származékait (Facebook, chat, számítógépes játékok) rutinszerűen képesek használni.

A kisiskolásokra már nagyon vigyázni kell

Az internetezés szokásai ugyan különböző életkori szakaszokban jócskán eltérnek egymástól, de alapvető szabályokat már a kezdetektől fontos tudatosítani.

A „kezdés” időpontjának behatárolása igen nehéz, hiszen erőteljesen függ a környezettől, meghatározóak elsősorban a szülői ház szokásai, beleértve a szülő személyiségét, továbbá korábbi internettel kapcsolatos tapasztalatoktól is. Napjainkra elég gyakran előfordul, hogy már óvodás korú gyermeket találunk az internet előtt, de lényegében ez a korosztály biztonsági szempontból még nem veszélyeztetett, hiszen rájuk még nem az önálló, hanem a szülővel, nagyszülővel, nagyobb testvérrel közösen folytatott tevékenység a jellemző. Feltehetőleg tehát gyermekeink az általános iskola alsó tagozatának második felében, 3-4 . osztályban válnak részben önálló felhasználóvá: itt jegyezném meg, hogy ez az életkor egyre korábbra tolódik.


Sokat gépezik a gyerek? – Megbüntethetik a szülőket!

2015. február 06.

Pénzbüntetéssel, jogi eljárásokkal fenyegetik Tajvanon azokat a szülőket, akik nem szabnak határt gyermekeik televíziózásra és videójátékokra fordított szabadidejének – jelentette a helyi média. 

A tajpeji törvényhozás által a napokban szentesített jogszabály azt is tartalmazza, hogy a két év alatti gyerekeknek teljesen meg kell tiltani az effajta – elektronikus készülékekkel történő – szórakozást. A törvény szerint a szabályt sértő szülök 88 ezer forinttól csaknem 440 ezer forintot érő tajvani dollárra büntethetők.

Veszélyes elektronika

A 18 év alattiakra vonatkozó rendelkezés megtiltja, hogy az “ésszerűséget meghaladó” időtartamon át folytonosan használják ezeket a készülékeket. Megfigyelők szerint ezzel veszélyességüket tekintve a szóban forgó elektronikus készülékek deklaráltan a dohánytermékek és az alkohol szintjére kerültek Tajvanon.

A törvény gondolatának szülőatyja Lu Hsziu-jan Kuomintang párti parlamenti képviselő, aki azt nyilatkozta, hogy célja a fiatalkorúak védelme volt. A nő, aki nem csak a törvényhozásban, de egészségügyi szakemberek körében is támogatókat talált, előterjesztésében azt szerette volna elérni, hogy 30 percre korlátozzák az elektronikus készülékek megszakítás nélküli használatának idejét.


Csecsemőkori köldöksérv

2015. február 05.

Igen gyakori születési rendellenesség a veleszületett köldöksérv. A látható elváltozás a köldökcsonk leesése után válik szembetűnővé.

köldöksérvNagy fájdalommal jár

A köldöknél egy kis, kb. ujjbegynyi kidudorodást, vagy bemélyedést észlelnek a szülők, mely a csecsemő sírásával erőlködésével még nagyobbá, vagy feszesebbé válik.

Ezen elváltozás oka, hogy a méhen belüli életben itt helyezkedik el a köldökzsinór, melyben a placentával összekötő erek vannak, biztosítva a magzat táplálását, illetve az elhasznált vér visszavezetését az anyai szervezet felé. Ezek az erek a hasfal két felének közepén egy nyíláson lépnek át. Ez a nyílás a hasfal fejlődése során olyan szorossá válik, hogy a megszületéskor még meglévő pár milliméteres kis hézag a köldökcsonk bőrének hegesedésével el is tűnik.

Ha a köldöknél a születés után a záródás nem jön létre, vagy pár milliméternél nagyobb, akkor a bőr alatt közvetlen a hashártya és ez alatt a hasűri szervek helyezkednek el. Így a hasi nyomás fokozódásával (sírás, erőlködés) a hasüri szervek, pl. belek, ebbe a kis nyílásba bepréselődhetnek. Ezt nevezzük a sérv kizáródásának. Ha a nyomás megszűnte után ezek a kizáródott szervek nem csúsznak vissza a hasüregbe, sürgős segítségre van szükség.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...212213214...279