Információk, érdekességek

A helyes kézmosás alapjait már a gyermekkorban el kell sajátítani

2015. február 11.

Mindig tiszta kézzelAz Ebola-járvány világszerte felhívta a figyelmet a helyes kézmosás jelentőségére. A probléma azonban nem csak a fejlődő országokat fenyegeti, a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. Intézményi szinten és otthon is sok a fertőzés, pedig a helyes kézmosás alapjainak elsajátításával és gyakorlásával a fertőzések kialakulása és terjedése könnyen elkerülhető lenne. A kézmosás világnapja (október 15-e) alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork, a nemzetközi higiéniai vállalat, az SCA Hygiene Products egyik vezető márkája, és a Bethesda Gyermekkórház Alapítványának kiemelt támogatója.

A kézhigiéné nagyon sokat köszönhet a magyar orvoslásnak. Semmelweis Ignác kötelezővé tette a klórvizes kézfertőtlenítést az orvosi kar számára. Amivel akkor – a szokásokkal szembemenvén – persze nagyon sok „szakmai” ellenséget szerzett magának, miközben elejét vette a gyermekágyi lázként ismert rettegett kórnak és amivel édesanyák ezreinek életét mentette meg. Azóta 150 év eltelt, de az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések számát még mindig radikálisan csökkenteni lehetne a helyes kézhigiénia népszerűsítésével, betartásával.


Az Ön gyermeke vajon mekkora digitális lábnyomot hagy?

2015. február 09.

digitális lábnyomAz amerikai Pew Internet Center friss kutatása szerint a tinédzser gyerekeket nevelő szülők erősen aggódnak amiatt, gyerekeik online aktivitása hogyan hat majd a fiatalok jövőjére.

A Pew felmérése szerint az amerikai szülők többségét foglalkoztatja kérdés, hogyan jelennek meg az online szférában gyermekeik, mit látnak belőlük mások, esetleg hogyan figyelik meg tevékenységüket. A szülők aggódnak, hogy a fiatalok olyan digitális lábnyomot hagynak maguk után, amely hosszabb távon kihatással lehet az életükre.

Milyen adatokat gyűjtenek a gyerekről ?

  • Az adatok szerint tízből több mint nyolc szülőt aggaszt, a reklámozók milyen adatokat gyűjtenek tinédzser gyermekeikről a világhálón.
  • Tízből több mint hét felnőttet nyugtalanít, vajon hogyan viselkedik gyereke az idegennel szemben a világhálón
  • Tízből közel hét szülő aggódik, hogy a fiatalok online aktivitása a jövőben visszahathat iskolai vagy munkahelyi előmenetelére, és ugyanilyen arányban foglalkoztatja őket a kérdés, vajon megfelelően kezelik-e online jelenlétüket gyerekeik.

Ezek a kérdések a fiatalabb, 12-13 éves gyermekeket nevelő szülők esetében a leghangsúlyosabbak. A tinédzser kor elején járó gyerekek szülei körében 63 százalékos azok aránya, akik kiemelten aggódnak azon, gyermekeik hogyan kerülnek kapcsolatba idegenekkel a világhálón.


Útravaló gyermekeinknek – Digitális bennszülöttek

2015. február 09.

Útravaló gyermekeinknekA tv és az infokommunikációs eszközök nélkülözhetetlen kellékei a mai modern életvitelnek. Hasznosak, szórakoztatóak és alkalmasak egy újfajta kapcsolattartásra. Munkánk és privát életünk is sokszor a digitális színtéren játszódik. De hogyan hat mindez a felnövekvő generáció fejlődésére? Tényleg igaz, hogy digitális tudás nélkül ma már nem lehet létezni? Nagyon elgondoltatott a téma, mert meggyőződésem, hogy van sokkal fontosabb kérdés is, éppen a digitális világ térhódítása miatt…

A mai kor gyermeke a technika és a számítástechnika világába született. Már az egészen kicsi is egérrel, billentyűzettel, mobiltelefonnal és távirányítóval játszik. Habzsolja a tv-ben, számítógépen, és okostelefonon elérhető színes játékokat. Az animációs mesék fantáziadús figurái intenzív audio és vizuális élményt nyújtanak. A mesekönyvek mozdulatlan illusztrációi vagy anya kezdetleges rajzai fel nem érhetnek velük… Apa már nem is fog a kezébe könyvet helyette tableten olvas fel mesét. Mozogni aztán végképp felesleges, hiszen mennyivel érdekesebb és izgalmasabb a virtuális világ dinamikus környezetében „létezni”. Na, és a szülő eközben? Nos, örül, hogy a gyermek önállóan eltölti az időt. Végre nyugalom van a lakásban, ő pedig „energiatakarékosan” tudja a gyerekfelügyeletet biztosítani, mi több, néha még a saját dolgaira is jut idő. Az aktív és kreatív felnőtt jelenlétét egyre inkább kiszorítja az elektronikus eszközök automatikus „élménygyártása”, és sok esetben, valljuk be őszintén, ez valójában a kényelmesebb megoldás...


Útravaló gyermekeinknek

2015. február 08.

Mozgás és fejlődésMinden korosztály számára fontos az aktív életforma. Persze más-más szempontból. Sportolhatunk az egészségünkért, a jó megjelenésünkért, az általános közérzetünk javításáért, vagy egyszerűen az élményért. Szülőként azonban extra szempontok is előkerülnek…

Életmódunkkal, szokásainkkal és viselkedésünkkel ugyanis akarva-akaratlanul irányt mutatunk nekik. Az aktív tevékenységek gyakorlása, a közös élmények átélése és a mozgáshoz kapcsolódó sikerélmény megtapasztalása olyan útravalóul szolgálnak, melyek egy életre meghatározzák a cseperedő kicsik egészséghez való viszonyulását, általános életfelfogását és helyzet/probléma megoldási mechanizmusait.

Ez az általános igazság, de vizsgáljuk csak meg, a gyakorlatban miért is oly fontos már gyermekkorban a sok-sok mozgással töltött idő?

Mozgás és fejlődés

A gyerekek, mozgás közben vagy a játszótársaikkal, szervezett vagy spontán formában, rengeteget tanulnak és fejlődnek. Az életük első néhány éve különösen érzékeny időszak számukra, hiszen mozgásfejlődésük ekkor a legintenzívebb.
Alapvető fizikai képességek fejlődnek szinte észrevétlenül. A testtudat, a motorikus képességek (koordinációs és koncentrációs képesség), az ideg-izom kapcsolat (finom mozgások, nagy izommozgások, szenzomotoros kapcsolat), az erő-gyorsaság-állóképesség, a terhelés-fáradás-edzettség szintje, mind-mind nélkülözhetetlenül fontosak az egészséges fizikum megszerzéséhez.


Telefont a három évesnek?

2015. február 08.

kicsi Azt már biztosan önök is észrevettétek, hogy a telefon, táblagép és társai, egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek a kicsik körében is. De vajon tudjuk-e azt, hogy milyen ártalmas hatásai lehetnek, és mennyi kárt okozhatunk azzal, ha a kicsi kezébe adjuk?

Napjainkban egyre többször lehet azt hallani, hogy „Milyen ügyes ez a gyerek, mert még a tabletet is be tudja kapcsolni, és meg tudja nézegetni a képeket”. És amikor visszakérdezek, hogy mit szokott a tablet és a telefon nézegetésén és nyomogatásán kívül csinálni, akkor sokan azt felelik, hogy TV-t néz, este pedig megnézegetünk egy mesekönyvet, valamint néha kimegyünk délután a játszótérre.

De sajnos ez nem elég! És ezen ön, szülőként is sokat változtathat, ám az lenne a legjobb, ha mindezt megelőzné! Hogy miért? Hát csak azért, mert:

  1. azon kívül, hogy a gyerkőc megtanulja bekapcsolni a készüléket, tud vele fényképezni, és tudja az ujjával pörgetni a képeket a képernyőn, nem tanul meg szépen enni, nem tanulja meg a színeket stb. És én úgy gondolom, hogy ez lenne az elsődleges ebben a korban,
  2. rengeteg inger érheti a műszaki kütyük által, ami akár alvászavart is okozhat
  3.  nem helyettesíti a szülőt (és ez a legfontosabb érv)

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...211212213...279