Információk, érdekességek

Égetnivaló gyerek nincs

2015. június 11.

A Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központja június hónapban égés-prevenciós programot indít. A felvilágosító kampány részeként 2015. június 6-28. között minden szombat délután 14:00 óra és 16:00 óra között gyermekorvosi szaktanácsadással várják az érdeklődőket a Gyerek Szigeten, a Zewa Kids sátorban. 

Az iskolai szünet beköszöntével a gyermekek többet maradnak felügyelet nélkül. Szakértői tanácsokat gyűjtöttünk össze az égési balesetet megelőző lehetőségekről, hogy a szülők felkészülten tudják kezelni a vakációval járó élethelyzeteket.

Mit tegyünk, ha megtörtént az égési sérülés?

Az egészen enyhe, felületes égésekre hideg csapvizet kell folyatni legalább 5–10 percen át. A komolyabb felületes sérülések hűtésére a „20-as szabály” vonatkozik: 20 percen belül, legalább 20 percen át, 20 °C-os vízzel. A víz elvezeti a bőrből a hőt, mérsékli a bőr duzzanatát. Nem árt gézzel lazán bekötni a sebet. A sebet háztartási zsiradékkal/tejföllel bekenni nem szabad. Főleg a nagyobb égéseket ne jéghideg vízzel hűtsük. Az esetleges kisebb hólyagokat ne nyissuk fel!

Közérdekű telefonszámok:

  • Mentők 104,
  • Rendőrség 107,
  • Tűzoltóság 105,
  • Általános segélyhívó 112

Még a terhesség előtt kezeltesse a visszereit

2015. június 04.

Várandósság során gyakran alakulnak ki a bőrből kiemelkedő, kanyargós visszértágulatok, melyek nem csak esztétikailag zavaróak, de igen fájdalmasak is lehetnek. Bár sok esetben csupán a terhesség alatt keletkeznek, ám nem ritka, amikor még az előtt megjelennek. Dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa azt tanácsolja a leendő kismamáknak, hogy még a gyermekáldás előtt kezeltesse a problémát az állapot súlyosbodásának és az esetleges szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében!

Ezért alakulnak ki visszértágulatok a kismamáknál

Várandósság során számtalan változás megy végbe a nők szervezetében, melyek elősegítik a visszértágulatok kialakulását. Ilyen például a megnövekedett progeszteronszint, ami bár a terhesség megtartásához elengedhetetlen, a kötőszövetek lazábbá válnak, így a vénák falai meggyengülnek. Ráadásul az egész hormonrendszer olyan változásokon megy keresztül, melyek tágítják a méh ereit, ami sajnos a láb vénáira is vonatkozik. Emellett a magzat táplálása miatt jelentősen megnő az anya testében a véráramlás, és ez extra terhet ró az alsó végtagokra, melyeknek a szív felé kell pumpálnia a megnövekedett vérmennyiséget. Ezt az állapotot pedig csak fokozza a magzat folyamatos növekedése, mely egy idő után nyomhatja a medence vénáit, megnehezítve ezzel a vér visszaáramlását.


Itt a jó idő, a gyerekeket alig lehet becsalni a játszótérről

2015. június 01.

Sok szülőnek nehézséget okoz, hogy a jó idő miatt a gyermekével meg kell küzdenie azért, hogy a gyermek a tanév elején elkezdett foglalkozást ebben a jó időben is folytassa. Jól fejlődő gyermeknél én is a szabadban, változatos mozgással töltött programok híve vagyok. Ha lehet, még a játszótereket is váltogatom gyermekemmel, hogy a lehető legtöbb helyzetben kipróbálja magát, meg tudjon oldani váratlan helyzeteket, különböző mozgásos tapasztalatokat szerezzen.

Azoknál a gyermekeknél viszont, akiknél a szenzomotoros tornát terápiaként végezzük (például: mozgáskoordinációs probléma, figyelemzavar, megkésett beszédfejlődés, megkésett mozgásfejlődés), semmiképpen sem tartom jó szülői döntésnek, hogy engednek a gyermek akaratának, s a nyugalom kedvéért ráhagyják a döntést, hiszen az ő esetükben nem biztos, hogy elegendő a játszótéren való játék.

A megkésett mozgásfejlődésű, vagy túl óvatos, bátortalan gyermekek például a játszótéren is sokszor hárítják azokat a játékokat, amikben nem ügyesek, nem akarnak kudarcélményt, nagy valószínűség szerint félnek is, inkább meg sem próbálnak egy-egy helyzetet.


Magzatvédő multivitaminok – Ezért van rájuk szükség! (2.rész)

2015. május 29.

Jelenleg Magyarországon és a fejlett egészségügyi országokban az újszülöttek számára a legnagyobb veszélyt idő előtti születésük, vagyis a koraszületés jelenti. Egyrészt a legtöbb csecsemő halottat emiatt veszítjük el, másrészt az életben maradók között a látási, értelmi és más fogyatékosságok gyakoribbak, de a hiperaktív, feladatra nehezen koncentráló gyermekek többsége is koraszülöttek közül kerül ki. Sok oka lehet a koraszületésnek a várandósok cigarettázásától a nemi szervi fertőzéseken át bizonyos anyai betegségekig és várandósság alatti szövődményig. Mindent meg kell tenni ezek felismerése és kiküszöbölése érdekében. A koraszületés megelőzésében azonban segíthet a Magzatvédő multivitamin 2 szedése is. Az újabb kutatások szerint a várandósság alatt a szervezetben keletkező méreg, a homocisztein is hozzájárulhat a lepény korai öregedéséhez, és így közvetve a koraszületéshez.

Nem születnek nagyobb babák a vitamintól

Erre a felismerésre szinte véletlenül jutottunk. Számos alkalommal hallottam, hogy orvosok azért nem tanácsolták a terheseknek a folsav, vagy multivitaminok szedését, mivel emiatt „óriás babákat” szülhetnek, akiknek nagyobb a születéssel kapcsolatos kockázata. Ellenőriztük ezért, hogy az a 21 197 várandós, aki a terhesség alatt folsavat, folsavtartalmú multivitamint és folsavat + multivitamint szedett, milyen gesztációs idejű és súlyú egészséges, vagyis nem rendellenes újszülöttet hozott a világra. Őket azoknak az újszülötteknek adataihoz hasonlítottuk, akiknek az anyja sem folsav-, sem multivitamin-kezelést nem kapott a várandósság alatt.


Magzatvédő multivitaminok – Ezért van rájuk szükség! (1.rész)

2015. május 29.

Magzatvédő multivitaminCsaknem minden nőben él az ősi vágy, hogy édesanya legyen, vagyis eleget tegyen a nők legszebb küldetésének, a gyermekek világra hozatalának. Korunk nőinek azonban ugyanúgy helyt kell állniuk a társadalmi munkában, mint a férfiaknak, vagyis róluk két bőrt húznak le. Emiatt csökkent drasztikusan az elmúlt évtizedekben a családonkénti gyermekszám és ezzel párhuzamosan nagyon felértékelődött a születendő kisbabák egészségessége. Az áldott állapot 9 hónapja alatt ezért sok kismama retteg a fejlődési rendellenességek esetleges kialakulásától magzatjukban. A tudomány újabb eredményeinek hasznosítása sokat segíthet e rendellenességek megelőzésében és ezek között kiemelt a jelentősége az ún. magzatvédő vitaminok fejlődési rendellenességet kivédő hatásának.

Miért élnek vele kevésbé a magyar kismamák?

Amikor 2000-ben az USA Nemzeti Egészségi Intézete (NIH) felmérte az elmúlt 25 év közegészségügyi jelentőségű eredményeit, az 5 legfontosabb közé a magzatvédő vitaminok fejlődési rendellenességet kivédő hatása is bekerült. Erre mi is büszkék lehetünk, mert e kutatásokban nekünk is oroszlánrészünk volt. Ennek megfelelően a világ fejlett egészségügyi kultúrájú országaiban a fejlődési rendellenességeknek ez a megelőzési lehetősége az egészségvédelmi programok élére került. Nem eredménytelenül, az újabb statisztikai adatok szerint Hollandiában a leendő várandósok 73%-a, Angliában 56%-uk él is ezzel a lehetőséggel. Sajnos Magyarország a sereghajtók közé tartozik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...201202203...279