Információk, érdekességek

Irány a levegő!

2015. június 22.

A csecsemőnek és a kisgyereknek melegebb vagy hűvösebb időben egyaránt szüksége van naponta 2-3 óra levegőzésre, a szabadban töltött sétára, futkározásra, kiabálásra. 

Vigyázni kell arra, hogy ne legyen huzat a lakásban, és ne süssön a nap a baba szemébe.

Az újszülöttet, szélcsendes időben, 20 °C feletti külső hőmérsékletnél egyhetes kortól, 18 °C alatti hőmérsékletnél, azonban csak 3 hetes kortól kezdjük levegőztetni.

A babakocsiban vagy kiságyban nagyokat alvó babákat, az élet első hat hetében célszerű otthon, a nyitott ablak mellett levegőztetni. Öltözékük nyáron (24 °C fölött) pelenka, rövid ujjú body, zokni, és textilpelenka takaró, hajatlan babafejen vékony pamutsapkával.

Később a teraszra, a kertbe is kivihetjük, ahol egy hűvösebb, árnyékos helyet választunk, és kezdetben 20 percet, majd 2 órát is hagyhatjuk aludni a szabadban, akár naponta több alkalommal is. Ilyen esetben gyakran figyeljünk rá, szükség szerint változtatva fekvőhelyét. Napsütés csak a feje búbja felől érheti (szemvédelem céljából).


Árthat-e a fogröntgen? Ezt teheti a fogorvos a kismamákért

2015. június 21.

A pontos fogászati diagnózis megkövetelheti röntgenfelvétel készítését a fogsorról. Az un. digitális panoráma röntgen ma már nélkülözhetetlen kelléke egy jól felszerelt fogászati rendelőnek. Általa felmérhető a fogsor egészének állapota, láthatjuk a fogak számát, helyzetét, a foghiányokat, de képet kapunk az állkapocsízületekről, arcüregről, feltárható a csontsorvadás, kimutatja a rejtett, még szabad szemmel nem látható fogszuvasodásokat, és akár a régebbi fogtömések hibái is láthatóvá, ezáltal korrigálhatóvá válnak.

Cikkünkben kitérünk a digitális panoráma röntgen és az un. intraorális röntgenfelvétel lehetőségeire, valamint az örök kérdésre: árt-e a fogászati röntgen.
A digitális panoráma röntgent nemcsak a komplex fogászati beavatkozásoknál alkalmazzák, de egy fogbeültetés, szájsebészeti beavatkozás, fogszabályozás, góckutatás és számos egyéb eset során is segíti a fogorvos alapos munkáját. A panoráma röntgen feltárja a gyulladásos gócokat, cisztákat is. 


5 tipp a szünidőre a gyermekanimátortól

2015. június 20.

A június 16-tól kezdődő magyar iskolai nyári szünet a hosszú vakációk közé tartozik Európában. Miközben a gyerekek alig várják az utolsó csengőszót, a szülőknek nem kis fejtörést okoz, hogy tartalmas programokról gondoskodjanak erre a 11 hétre. Az alábbiakban gyermekanimátor ad javaslatokat a nyári programok és a nyaralás hatékony megtervezéséhez.

Magyarországon klasszikusan hosszúra nyúlik a nyári iskolai vakáció

A környező országokhoz képest átlagosan kettő, míg például Angliához mérve majdnem hat héttel hosszabb nálunk a szünidő. Ez komoly feladat elé állítja a szülőket, hiszen a gyerekfelügyelet megszervezése mellett érdekes és hasznos programokról is gondoskodni kell. Noha sok a tábor, ezek a lehetőségek az egész nyarat azért nem töltik ki, és általában a nagyszülők ideje sem korlátlan. Az alábbiakban Sebestyén Orsolya, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyermekanimátora ad hasznos gyakorlati tippeket, amelyek megkönnyíthetik az elfoglalt szülők dolgát a nyári vakáció megtervezésekor.

Tipp

A naptárat a gyerek készítse el filctollal, nagyobb kartonpapírra. Az egyes eseményekhez gyűjthet képeket (pl. a nyaralás helyszínéről), amelyeket felragaszt az adott időponthoz, vagy lerajzolhatja már előre, miket csinál majd. A naptárat a lakásban jól látható helyre tegyük ki.


Rendszertelen menstruáció – Mikortól baj?

2015. június 19.

A serdülőkor minden gyerek életének velejárója, így a szülők is felkészülten várják. Ám ez az időszak nem óramű pontossággal következik be, így sokan megijedhetnek, hogy a gyermekükkel valamin nincsen rendben. A nemi érés a lányok esetében a mellek növekedésével, valamit a hónalj-és a szeméremszőrzet megjelenésével kezdődik, amit a menstruáció megjelenése követ. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusától megtudhatja, mikor utal problémára, ha a vérzés rendszertelen, vagy egyáltalán nem jelentkezik a serdülőknél.

Az első menstruáció

Az első vérzést menarche-nek nevezzük. Ez a legelső, hormonálisan szabályozott menstruáció, ami Magyarországon mostanában 12,5-12,6 éves korban következik be, bár a normális szélsőérték a 9-15 éves életkor. E határidőn kívül korai, illetve késői menarche-ről beszélünk. A normális skála tehát igencsak széles, ráadásul az első vérzést követően a havi ciklus még nem feltétlenül áll be, így előfordulhat, hogy két menstruáció közt hónapok is eltelhetnek. Ez a szabályozó (hormonális) rendszer és a célszervek harmonikus együttműködésének késésére utal.


Tanácsok hőség esetén várandós anyukáknak, kisgyermekes szülőknek

2015. június 16.

A nyári kánikula mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán, vagy szubtrópusi, trópusi vidékre utazna! Ezért életmódunkat ehhez kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, egészségre veszélyes, károsító hatásokat.

Különösen érzékenyek és védelemre szorulnak ilyenkor a várandós és szoptató anyák és a csecsemőik.

A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és folyadékvesztést!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...200201202...280