Információk, érdekességek

A suttogó

2015. május 21.

Az Én egyik szélmalom harcom, hogy bebizonyítsam: nem kell a bohóctól félni!Kislány koromban szerelmes voltam Robert Redfordba. Ma már megmosolygom Én is, de akkor komolyan gondoltam, hogy Én leszek a felesége. Nagyon tetszett egy fimje A suttogó - The Horse Whisperer (1998). Azóta sok minden történt és mostanában egyre gyakrabban mondják ezt rólam - amit nehéz elhinni: Galagonya Te vagy a bohóc suttogó. Már írtam erről, de azt hiszem, hogy nem árt felidézni, mert nagyon sokszor hallom érvként ma is: azért nem hívlak el szülinapozni, mert félünk a bohóctól.

Sajnos a legtöbb bohóc nem látja a kihívást, sőt a poén kedvéért még rá is játszanak erre a félelemre, aminek a hatására akár szégyen érzet is kialakulhat.
Sőt, manapság a filmesek is rátesznek 1-2 lapáttal erre, amikor a bohócot rendszeresen horror figuraként vagy valamilyen erőszakos szerepben ábrázolják. Ám mint minden fóbia ez is alaptalan félelem, és így lehetőség van arra, hogy "kezeljük". Nem is olyan nehéz!

Az Én egyik szélmalom harcom, hogy bebizonyítsam: nem kell a bohóctól félni!


Kocogj babakocsival

2015. május 20.

A baba életkorát tekintve kb. 4-5 hónapos kortól ajánlott a közös kocogás, amikor már stabilan tudja magát tartani.Kocogj babakocsival

Olyan babakocsival kocogjunk, ami a baba szempontjából teljesen biztonságos és kényelmes, nem rázkódik benne. A terepválasztáskor a forgalomtól elzárt, sima, kátyúktól és bukkanóktól mentes terep az ideális. Természetesen figyeljük a baba reakcióját, akkor és annyit fussunk, amennyi láthatóan jól esik neki.

A babakocsi típusa tekintetében előny, ha az speciálisan futásra kialakított, de ez nem feltétel. Ha hetente 2-3-sor kocogsz, normál babakocsi teljesen megfelelő. Ami fontos, hogy az első kerék fixálható legyen, és a babát teljes biztonsággal be lehessen kötni. Ha komolyabban szeretnél futni, akár terepen is, érdemes futó babakocsit vásárolnod. Nagy előnye ennek, hogy kézifékkel szabályozható, megfelelő méretű (min. 30 cm átmérőjű) a kereke, ami légkamrás, nem tömött gumi kialakítású és könnyű a vázszerkezete.


Mennyit és mikor? – Ezért ajánlott a futás az anyukáknak

2015. május 17.

A futás egy igazi meditáció a mozgásban. Azon túl, hogy az egyik legnagyszerűbb módja fizikumunk megdolgoztatásának, pszichésen is teljes kikapcsolódást nyújthat. De vajon tényleg képes fiatalon is tartani?
futás Tény, hogy a szervezet általános „megdolgoztatása” fontos, mondhatni elengedhetetlen az egészségmegőrzés szempontjából. A szív- és érrendszer, valamint a légzőrendszer – és ezáltal az anyagcsere – „megpörgetése” rendkívül pozitívan hat az ember testére és lelkére is. Erre a legalkalmasabb az ún. anaerob edzés, mely rendszeres végzésével a szervezet általános kondíciója javul, maga után vonva nemcsak esztétikai változást, hanem közérzetbeli átalakulást is.

Az aerob edzésnek számos fajtája létezik. Amikor úszunk, futunk, bicajozunk, táncolunk, teniszezünk, kosárlabdázunk, focizunk, észrevétlenül formásodunk, erősödünk, és javul állóképességünk. Talán csak a másnapi izomlázból vesszük észre, hogy használtuk a combizmokat, farizmokat, hasizmokat, karizmokat. Hogy melyiket milyen mértékben, az sportág specifikus. Van egy sport viszont, ami az összes többihez elengedhetetlen alapul szolgál. Ez a futás.

A futás a legáltalánosabb, legkézenfekvőbb mozgásforma, és csupán egy jó sportcipő kell hozzá. Mit élünk át futás közben? Hogyan hat a szervezetre? Miért ajánljuk mindenkinek? És hogyan kezdjünk neki? Ha szeretnél minderről többet megtudni, érdemes velünk tartani.


A játszótársa, mondd, akarsz-e lenni?

2015. május 15.

játszótársA kisgyermek életének legfőbb mindennapi „cselekvése” a játszás. Minden korosztálynak megvannak a maga jellegzetes játékai, amelyek megfelelnek a gyerek értelmi, érzelmi, lelki fejlődési szintjének, és hatással vannak az érzelmi, értelmi – azaz a személyiségfejlődésére is.

Minthogy a különböző életkorú gyerekeknek más és más a játéktevékenysége, a gyakorló – ám a pszichológiában, neveléselméletben járatlan – nagyszülőknek gyakran okoz fejtörést, mit is játsszanak különböző korú unokáikkal.

A legkisebbeknél – kétéves korig – viszonylag egyszerű a nagyik dolga: minél nagyobb teret kell engedniük annak, hogy a kicsinek legyen alkalma az érzékszerveivel minél alaposabban „feltérképezni” az őt körülvevő világot és a saját, napról napra gyarapodó képességeit.

A kisóvodás kortól megjelenő ún. szimbolikus, illetve szerepjátéknál állatokat, tárgyakat, a környeztében élő személyeket, természeti jelenségeket elevenít meg a csemete, a fantáziája segítségével. A szülők, nagyszülők körében kevéssé ismert, hogy ez a játéktevékenység nagymértékben segíti a gyermeki félelmek, szorongások oldását is.


Ezért veszélyes a várandósság alatti vérszegénység

2015. május 12.

várandósság alatti vérszegénységA vashiányos vérszegénység gyakori probléma a nők körében, mely sokszor a várandósság során alakul ki. Az állapot azonban akár veszélyes is lehet a magzatra nézve, így fontos a folyamatos monitorozás és kezelés. Hogy pontosan milyen problémákat okozhat a vashiányos vérszegénység, és hogy miként lehet kezelni, arról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa beszélt.

Vörösvérsejtek feladata

A vöröscsontvelőben képződő vörösvérsejtek legfontosabb feladata az oxigén szállítása, melyet a vastartalmú hemoglobinhoz kötve szállítanak a sejtekbe, szövetekbe. Vashiányos vérszegénység esetén az oxigén szükségletet, a vér a vörösvérsejtjeinkben lévő oxigént szállító molekulák mennyiségi, vagy minőségi eltérései miatt nem tudja kielégíteni.

Vérszegénységet eredményezhet:

  • vitamin – és ásványi anyaghiány (vas, folsav, B12), felszívódási zavar (bélrendszer betegsége miatt)
  • vérvesztés (baleset, erős menstruáció, szülés, műtét, bélrendszerben történő vérzés)
  • fokozott szükséglet (terhesség, növekedés, versenysport, gyakori véradás)

Bármi is legyen a probléma kiváltó oka, a kezeletlen vérszegénység kellemetlen és súlyos gondokat eredményezhet, ugyanis fejfájással, szédüléssel, hajhullással, fáradékonysággal is járhat, de akár szívpanaszokat is okozhat, és terhességben a baba fejlődését is lelassíthatja.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202203204...278