Információk, érdekességek

Alvás közben tanulnak az egyévesek

2015. október 04.

egyévesekEgy egyéves gyermeket sok esetben nem könnyű alvásra bírni, gyakran az etetőszékében gyorsabban elalszik, mint a kiságyában. Bármennyire nehezen is megy az (el)alvás, a fejlődésben nagyon lényeges szerepe van az alvással töltött időnek. 

Az agykutatók többsége vallja, hogy alvás közben az agy a megélt élményeket „lebontja” és beépíti a tudatba oly módon, hogy azt a már meglévő ismeretanyagba integrálja. A folyamat során az idegsejtek közötti, korábban már kiépült összeköttetések erősödnek meg, új, sejt közötti kapcsolatok alakulnak ki, és néhány meglévő lebomlik. Más szavakkal úgy is mondhatjuk, hogy a megélt élmények hatására újra és újra áthuzalozódik az agy idegsejtekből felépülő bonyolult hálózata.

A kisbabák agya alvás közben olyan általános kategóriákat képez, ami során az ébrenlét tapasztalatai és élményei tudásanyaggá válnak.

A Max-Planck Intézet és a Tübingeni Egyetem kutatóinak az eredményei igazolják, hogy a kilenc és tizenhat hónapos kisgyermekek az alvásnak köszönhetően a tárgyak nevét jobban meg tudják jegyezni. Sőt, alvást követően az elsajátított szavakat könnyebben alkalmazzák hasonló tárgyakra vonatkozóan is.


Orrocskák, fülecskék

2015. október 02.

Orrocskák, fülecskékA kisgyermeket nevelő családok mindennapos gondjai közé tartozik a szűnni nem akaró nátha és köhögés, sőt egyre több gyermeknél tapasztalják, hogy a hurutos állapot kapcsán gyengült a hallása. A gyermek betegsége miatt érzett izgalom sokszor megnehezíti az ápolásával, gondozásával kapcsolatos teendőket. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani néhány olyan kérdés megválaszolásával, amellyel naponta találkozom a rendelőmben.

Fültisztítás

Az egyik leggyakoribb kérdés a fültisztítással kapcsolatos. Hogyan és mikor tisztítsuk a gyermek fülét?

Azt tanácsolom, hogy az egészséges kisbaba fülét csak a külső részeken tisztítsák naponta. A fültisztító pálcikát ne dugják a hallójárat mélyébe, csak a fülkagyló külső részén lévő redőt tisztítsák vele. Ha fürdetéskor víz kerül a hallójáratba, az a törülköző összecsavart sarkával kiitatható. A kisgyermek hallójárata olyan szűk, hogy a vattás pálcával mélybe nyomhatjuk az ott termelődő fülzsírt, és onnan igen nehéz eltávolítani.

A túlzott tisztogatás károsítja a bőr védőrétegét. Megváltoztatja a védelmet jelentő savas kémhatást, és ezzel kedvez a gyulladások kialakulásának. Remélhetőleg hamarosan kapható lesz a patikákban a savköpeny regenerálódására kifejlesztett savanyú kémhatású zselé hallójáratvédő fülcsepp változata.


Ne piszkálja, inkább törölje a kicsi fülét

2015. október 02.

Fültisztító pálcikát ne!Nem lehet elég korán elkezdeni a személyes higiéniára szoktatást, vannak azonban kritikusok pontok, amelyeket a gyerekek szeretnek elsumákolni. Ilyen többek között a fültisztítás, ami gyakran az utolsó, így könnyen elfelejthető mozzanata a tisztálkodásnak. Hogy semmiképp ne maradjon ki, és a reggeli kapkodás se vonja el a figyelmet a fontosságáról, érdemes az esti fürdetéshez igazítani. 

Fültisztító pálcikát ne!

Az esti órákban a szülők általában a gyerekekkel töltik az idejüket, így kellő figyelmet tudnak fordítani arra, hogy a mosakodásból a hallószervek se maradjanak ki. Nem mindegy azonban, milyen technikával nyúlnak az érzékeny testrészhez. A vattapamaccsal ellátott fültisztító pálcikák felületére számtalan kórokozó kerülhet a gyártás és csomagolása során – ezek a hallójáratba jutva zúgással, viszketéssel és fájdalommal, de akár lázzal járó állapotot is előidézhetnek.


„Olyan izgága ez a gyerek...”– 5 nyugtató, játékos légzőgyakorlat

2015. október 01.

izgága ez a gyerek

A relaxálás épp olyan fontos a gyerekek, mint a felnőttek számára. Különösen, ha csemeténk gyakran nyugtalan, szorongó, vagy túlságosan mozgékony, izgága… Tanítsuk meg a feszültség oldásának néhány egyszerű módjára, játékos légzőgyakorlatok útján. Így segítsük kibontakozni az élet különböző helyzeteiben: ha figyel a légzésére, elmúlhat a szorongása, dühe, nőhet a koncentráló képessége, önbizalma, könnyebben megnyugszik, vagy alszik el esténként…

1. Relaxáló légzés „szívószálon át”

Ez a gyakorlat lehetővé teszi, hogy a gyermek szórakoztató módon figyeljen a légzésére. Írjuk le neki részletesen a légzőgyakorlat lépéseit! Belégzés: mélyen, „felfújva” a hasat, majd kilégzés: ellazítva az állat, vállat, hasat. Eközben képzelje el, hogy egy szívószálon keresztül lélegzik. Minél hosszabban tart a kilégzés, annál jobban sikerül a relaxálás. Végezze el a gyakorlatot legalább ötször.

2. Koncentrálás elősegítése a szabadban

Kiválóan javíthatja ez a játékos gyakorlat az izgága, szétszórt, vagy hiperaktív gyerek koncentráló és feszültségoldó képességét kiránduláskor a szabadban, vagy ha kertes házban, park közelében lakunk, a zöldben, javasoljuk a gyereknek, hogy tegyen úgy, mint a fák. Játssza el, hogy lábával „gyökeret ver” a talajban, mint a fák, és lengesse a karját, mint ahogyan a fák ágai hajladoznak a szélben… Lágyan ringatózzon, a széljárás ritmusára koncentrálva, mélyeket lélegezve. Egy idő múlva, e mozgás hatására az izgatott, vagy dekoncentrált gyerek megnyugszik.


Koncentrációzavar és hiperaktivitás a tévétől?

2015. szeptember 30.

Koncentrációzavar Minél hosszabb időt töltenek a kicsi gyerekek televízió előtt, annál gyakrabban fordul elő, hogy már az első iskolai évben komoly problémáik képződnek nyugtalanság és figyelmetlenség miatt – ismerték fel amerikai kutatók.

Óvatosan a legkisebbek tévéztetésével!

Az Egyesült Államokban végzett 1300 általános iskolást vizsgáló tanulmány szerint az 1-3 éves gyerekek televíziózással töltött ideje közvetlenül hat a későbbi iskolai magatartásra – jelent meg a Pediatric című gyermekorvosi szaklapban. Korábban elsőként egy alvással foglalkozó szövetség hívta fel a figyelmet arra, hogy az amerikai gyerekek a sok tévézés miatt alvászavarokkal küzdenek.

Az amerikai gyermekorvos szövetség (American Academy of Pediatrics) azt tanácsolta a szülőknek, hogy két éves kor alatti gyerekeket ne engedjenek tévézni, három éves kortól pedig az erre fordított időt két órára korlátozzák.

Hiperaktivitás a tévénézéstől?

A tanulmány szerzői, a Seattle-i gyermekkórház orvosa Dimitri Christakis és kollégái, összehasonlították hétéves iskolások viselkedését az anyák által közölt felvilágosítással, amely a gyermek iskolakezdés előtti időszakának tévénézési szokásait tükrözte. Megállapították, hogy azoknak a gyerekeknek, akik gyakran néztek televíziót, koncentrációs zavaruk volt és túl mozgékonyak, nyugtalanok voltak. Néhányan közülük pedig az úgynevezett hiperkinetikus zavarban (ADHD, hiperaktivitás) szenvedtek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...192193194...279