Információk, érdekességek

Mi az a rejtettheréjűség?

2015. szeptember 20.

A rejtettheréjűségnek (latinul cryptorchismusnak), azaz ha az egyik vagy másik oldalon sem tapintunk herét, több oka is lehet…

rejtettheréjűségA herék vándorlása

A magzati életben a herék a hasüregben fejlődnek. Csak a magzati élet vége felé “indulnak el”, húzódnak lefelé a hasüregből a lágyékcsatornán keresztül, s kb. a 7. terhességi hónapban érnek a herezacskóba. Érett újszülöttek 3–4%-ában nem szálltak le időben a herék,míg az igen kis súlyú koraszülötteknél (a 900 gramm alattiaknál) közel 100%-ban üresek a herezacskók.

A herék magzati életbeli vándorlása nem céltalan. Ahhoz, hogy optimálisan működjenek, számukra a testhőmérsékletnél néhány fokkal alacsonyabb “üzemi hőmérséklet” szükséges. Ezt a herezacskó speciális hőszabályozó rendszere biztosítja. Ezért okoz gondot, ha a herék a melegebb hasüregben maradnak: működésük károsodik, szerkezetük idővel elsorvad. Ha több évtizedig ott maradnak, bennük a daganatos elfajulás kockázata is valamivel magasabb lesz. Az esetek harmadában mindkét oldal érintett. Ha a kétoldali rejtettheréjűség nem kerül felismerésre időben, törvényszerűen kialakul a meddőség.

1 éves korig kell a helyére kerülnie a herének

A legtöbb fejlődési rendellenesség abból adódik, hogy a here a fent említett vándorlási útvonalon elakad valahol: a hasüregben, a lágyékcsatorna felső részén, de az is előfordulhat, hogy nem a herezacskóba jut, hanem a bőr alatti kötőszöveti területre. Egyéves korig remélhetjük, hogy a here magától a helyére kerül, ezt követően azonban erre kicsi az esély. Ilyenkor már megkezdődnek azok a szöveti elváltozások, melyek a csökkent funkcióért felelősek, ezért a kezelést korán, az első év után meg kell kezdenünk.


Bölcsibe megy? Készítsük fel!

2015. szeptember 19.

Sok anyuka kerül válaszút elé a gazdasági válság kellős közepén, hiszen komoly döntést kell hozniuk: bölcsődébe adják-e a kicsit…

Bölcsibe adják-e pici gyermeküket és visszatérjenek munkahelyükre, vagy még szorosabbra húzzák a nadrágszíjat és meglátják, ki tudják-e gazdálkodni gyesük hátralevő részét? Mostanában sokakkal előfordul, hogy az eredetileg tervezettnél korábban kell visszamenniük dolgozni annak érdekében, hogy a családi kassza teljes legyen.

A bölcsődékben már 6 hónapos kortól várják a gyerekeket, de a legtöbben általában 1 éves kor körül adják be a piciket. Ebben az életkorban a gyermekre még nagyon intenzíven hatnak az édesanya érzelmei. Ezért törekedjünk arra, hogy könnyű szívvel vigyük be, még ha az elhatározás nehezen született is meg. Fontos az, hogy a bölcsödével járó kezdeti nehézségeket az édesanya lehetőleg jó szívvel élje meg és biztos legyen abban, hogy gyermeke jó kezekben lesz.

A lelki megrázkódtatások és az új környezethez való hozzászokás nehézségei mellett gondolnunk kell arra, hogy a pici a bölcsiben másként fog majd étkezni, mint korábban otthon. Azonban ha tudatosan felkészülünk erre az időszakra, akkor legalább ezen a téren nem ér minket meglepetés.

Bölcsi aranyszabály: a beszoktatás előtt és a beszoktatás ideje alatt csak annyi változás legyen a kicsi életében, amennyi feltétlenül szükséges.


Nagyon szőrösödik a lányom – Normális ez?

2015. szeptember 16.

Pubertáskor környékén természetes mind a lány, mind a fiúgyermekek szőrösödése. Ám ha idő előtt jelentkezik, illetve ha fokozottá válik az állapot, könnyen lehet, hogy lányoknál – többek között- policisztás ovarium szindróma (PCOS) áll a háttérben.

Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa elárulta, mikortól számít abnormálisnak a gyermekek szőrösödése, és hogy mit lehet ellene tenni.

Mikortól beszélünk fokozott szőrösödésről?

A serdülőkorban a gyermekek számtalan változáson mennek keresztül – ide tartozik többek között a másodlagos nemi jellegek megjelenése, bizonyos testtájakon az erőteljesebb szőrnövekedés és a felgyorsult növekedés. Ez utóbbi a lányoknál legjelentősebben a nemi szerv tájékán, valamint a hónaljon figyelhető meg, míg a fiúknál ez kiegészül a lábakkal, alkarral, illetve az arcszőrzet is el kezd megjelenni.

Természetesen, hogy kinél milyen fokú a szőrnövekedés, az egyéni adottság, genetika kérdése, ám ha a lány gyermekünknél 8, fiú gyermekünknél 9 éves kor előtt úgy látjuk, hogy erősebb és sötétebb szálak jelennek meg rajta – akár olyan helyeken, ahol nem jellemző náluk – akkor érdemes hormonális zavarra gondolni. Sokszor ugyanis ilyen tüneteket okoz a pajzsmirigyprobléma, de még gyakrabban a PCOS és az inzulinrezisztencia (IR).


Mikor érdemes a gyermekünket endokrinológushoz vinni?

2015. szeptember 15.

A kisgyermekek sajnos viszonylag gyakran betegek, mely leginkább a kevésbé erős immunrendszernek és a közösségi életnek köszönhető. A legtöbb panaszt azonban gyors diagnózis, majd még gyorsabb gyógyulás követ. Sajnos vannak olyan esetek, amikor nem csupán egy-egy múló tünetről van szó, hanem valamilyen komolyabb betegségről, mely kezelést igényel. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa elárulta, mikor érdemes gyermekünkkel endokrinológushoz fordulni. 

Tünetek, amelyek esetén endokrinológiai problémára gyanakodhatunk

  • elhízás/fogyás
  • fokozott szőrösödés
  • nemi érés hiánya/korai serdülés
  • menstruációs panaszok
  • növekedési zavar
  • fáradékonyság, rossz közérzet
  • golyva

Mivel foglalkozik a gyermek endokrinológus?

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyekkel, a hormonrendszer működésével foglalkozik. Mivel az ide tartozó zavarok az egész szervezetre komoly hatást gyakorolnak, ezért igen változatos tünetekben nyilvánulnak meg az itt kialakult problémák. A felismerést még inkább nehezíti az, hogy gyakran általános panaszokkal járnak az endokrin zavarok (pl. fáradtság, elhízás, rossz közérzet), így sokszor a szülő múló betegségnek, esetleg időjárási frontnak gondolja gyermeke problémáit. Éppen ezért, ha rövid időn belül nem szűnnek a kellemetlen tünetek, úgy érdemes gyermek endokrinológushoz fordulni, aki részletes állapotfelmérés és különböző vizsgálatok után pontos diagnózist tud felállítani.


Tanulási zavarok kisiskolásoknál

2015. szeptember 11.

A szeptemberi iskolakezdést követő pár hónapban kiderül, hogyan veszi az akadályokat gyermekünk a tanórákon, hogyan teljesíti a feladatokat. 

Amellett, hogy azon aggódunk, miként illeszkedik be gyermekünk a közösségbe, az eredményeit is szem előtt tartjuk, hiszen az első osztály tananyaga képezi minden későbbi tudás alapját. Ha úgy látjuk, hogy jó képességű gyermekünknél problémák jelentkeztek az iskolában, most még időben orvosolni tudjuk őket, ezért sorra vesszük, milyen zavarok nehezíthetik leggyakrabban a tanulást!

Látás- és hallásproblémák 

  • Oka: Ha a gyermekünknél tanulási problémákat észlelünk, annak egészen egyszerű oka is lehet – előfordulhat, hogy nem lát, vagy éppen nem hall rendesen.
  • Tünetei: Amennyiben látásproblémával állunk szemben, a gyermek hunyorog vagy „kilóg a padból”, rosszul másol a tábláról. Ha a hallásával van gond, akkor sem figyel, szórakoztatja magát és a többieket, hiszen nem hallja, amit a tanár mond, így számára unalmassá válik az óra.
  • Gyakorisága: A kisiskolások körében is gyakori a rövidlátás, az egyik szem gyengesége, a szemtengelyferdülés. A fülnél a hurutos megbetegedések, a megnagyobbodott mandulák, fülgyulladások okozhatnak problémát.
  • Megoldás: Mindenképpen forduljunk gyermekünkkel szakorvoshoz!

Tanulási zavar

Amikor egy egészséges gyermek normális, átlagos oktatási körülmények között nem tud megtanulni írni, olvasni, vagy számolni, ha ezeken a területeken iskolai teljesítménye jelentősen elmarad az intelligenciaszintje alapján elvárható teljesítménytől.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...193194195...278