Információk, érdekességek

A gyermekszépségverseny rejtett terhei

2015. december 04.

gyermekszépségverseny Korábban nyilatkoztam arról a kérdésről, hogy káros-e a gyermekre nézve az a herce-hurca, aminek ki van téve egy verseny alatt. A kérdés túl összetett ahhoz, hogy egy mondattal megválaszoljam. A cikkemben most szeretnék felvetni pár gondolatot, ami segít tisztán látni. 

Sokszor kapjuk azt mi pszichológusok, hogy túl elfogultak vagyunk, túl érzékenyen reagálunk egyes helyzetekre és mindenbe “belelátunk” valamit. Részben igaz, hiszen érzékennyé kell tenni magunkat, képesnek kell megélni érzéseket és akár belehelyezni magunkat a másik ember szerepébe. Azaz az ő fejével gondolkodni és megérteni a másik személy belső folyamatait. Ha egy gyermekszépségversenyről kérdez valaki, kénytelen vagyok itt is egy pillanatra gyereknek lenni. A szülő fejével is érdemes gondolkodni, hiszen így válik érthetővé, hogy kinek mit jelent egy verseny és kiben milyen érzések jelennek meg.

Mindezek alapján arra kérem most önöket, hogy próbálják ki magukat, tegyék fel azt a kérdést, hogy

  • hasznos-e egy 5-6 vagy egy 10-12 éves gyereknek a kifutón, sminkben “vonulni”?
  • Képzeljék el magukat a kisgyermek szerepében és találják ki, hogy ő mit válaszolhat.

Elárulom önöknek, hogy a gyermek azt válaszolná, amit az anya közvetít, vagyis koraserdülő kor előtt (13 éves kor alatt) a gyermek úgy gondolkodik és viselkedik, amit normaként lát maga előtt. Minél kisebb korban járunk, annál erősebb még a függés a szülőtől, akinek az a feladata, elősegítse a gyermeke számára belsővé tenni a társadalmi normákat, értékeket, szabályokat. De mondok egy egyszerű példát. Ha az anyuka egy 5-6 éves gyermeknek azt mondja, hogy “ugye milyen jó naponta uszodába menni és mennyire büszke vagyok rád…”, akkor a gyerek még ha lenne ellenvetése is, meg fogja élni és akarni fogja, hogy számára is jó legyen, hiszen ez az út vezet az anyjához, aki burkoltan kijelentette, hogy akkor büszke gyermekére, ha azt teszi, amit ő mond. Ebből az következik, hogy bármennyire is szeretném azt mondani, hogy a gyerek akarja és szinte már követeli, hogy mehessen versenyre, ez nem igaz, torzítás, mégpedig a szülő fantáziája.

Lássuk be, hogy egy 7-8 éves gyermek fejéből soha nem pattanna ki az a gondolat, hogy “Anya! Egyik reggel eszembe jutott, hogy nekem szépségversenyre kéne mennem.” Egy gyermek azért gyermek, hogy az életkorának megfelelően éljen meg élményeket, helyzeteket. Ilyen korban a társas kapcsolatok, azaz a barátok, játékok, kisebb csínytevések kell, hogy kitöltsék a gyermek életét.


Hüvelyi folyás kislányoknál

2015. november 28.

Hüvelyi folyás kislányoknál

A hüvelyi folyás a felnőtt nők többségének nem jelent újdonságot, hiszen olykor mindenki szembesül vele. Amennyiben a folyás színe, mennyiség, illetve állaga a normálistól eltér, az rendszerint valamilyen fertőzés, legtöbbször gomba következménye, amit a női nemi szervek elhelyezkedése miatt sajnos könnyen el lehet kapni. A probléma általában viszonylag könnyen kezelhető, de mi a helyzet akkor, ha a folyás kislánynál jelentkezik? A kérdést dr. Szőczei Beáta, a Nőgyógyászati Központ gyermeknőgyógyásza válaszolja meg.

Sok szülő ilyenkor házi praktikákkal, esetleg a felnőtt nőknek javasolt készítményekkel kezeli a gyereket, ám ez hibás elgondolás, hiszen a gyerek nem kis felnőtt, így a szervezete sokban különbözik édesanyjáétól!

Gyerekeknél még nem olyan fejlett a hüvely védekező rendszere

Gyerekek esetében a hormonszint még nem egyezik meg a felnőttekével. Ez igaz az ösztrogéntermelésükre is, aminek pedig hatása van a hüvely flórájára. Az egyik fontos védekezési mechanizmusa a szervnek a tejsavköpeny, melyet egy különleges Lactobacillus faj termel. Ez a savköpeny a gyerekeknél még hiányzik, ez pedig fogékonyabbá teszi a kislányokat a bakteriális fertőzésekre. Ez természetesen okozhatja a hüvelyi folyást, amit így célzott antibiotikumos kezeléssel, krémekkel lehet orvosolni. Ám azzal is számolni kell, hogy a túl sok antibiotikus kezelés ugyancsak okozhat ilyen tüneteket.

A gombás fertőzések a kislányok esetében, egészen 6 éves korig, nem jelentkeznek, mivel a gyermeki hüvelyhám nem alkalmas azok megtapadására. A hüvelyi fertőzések hátterében a közösségbe járó gyerekek nagy részénél inkább a bélférgesség áll, de leggyakrabban a bakteriális fertőzés okoz hüvelyi folyást – mondja dr. Szőczei Beáta, a Nőgyógyászati Központ gyermeknőgyógyásza.


Mit tegyünk, ha már a palacsinta sem segít? – A beteg kicsi ápolása

2015. november 25.

Egy beteg gyermek minden szülőt kihívás elé állít, főleg ha azt látjuk, hogy gyermekünknek valamije fáj. Ilyenkor minden megoldásnak örülünk, ami gyorsan és könnyen elmulasztja a fájdalmat.

Minden fájdalomforrás más és más kezelést igényel. Ha gyermekünk megütötte magát, gyakran elég egy gyógypuszi. Ha kicsit nagyobbat esett, és lehorzsolta a térdét, fontos, hogy azonnal tisztítsuk meg a sebet, hogy elkerüljük a fertőzéseket – a megrázkódtatást pedig például némi vigasz-palacsintával tudjuk hatékonyan kúrálni. Ha belázasodott, lázcsillapító készítményekkel, illetve különböző ún. fizikális lázcsillapító módszerekkel enyhíthetjük lázát, mint amilyen a hűtőfürdő, vagy a vizes lepedős borogatás.

A szülőnek is nehéz, ha beteg a gyereke

Akármi is történik gyermekünkkel, fontos, hogy mindig higgadtan fogjunk hozzá a kezeléshez. Mi szülők ilyenkor komoly érzelmi megpróbáltatások előtt állunk, mégis meg kell őriznünk tisztánlátásunkat, hisz csak így segíthetünk gyermekünkön. Ez nem egyszerű feladat, így érdemes előre felkészülni, és utánanézni a gyakoribb betegségeknek, azok tüneteinek, és a lehetséges kezelési módoknak. Szintén hasznos, ha mindig felírjuk, hogy milyen körülmények között milyen tünetet tapasztalunk, így a jövőben könnyebben fogjuk tudni diagnosztizálni kis betegünket.

Amennyiben gyermekünk lázas beteg, figyeljünk a következőkre:

  • gondoskodjunk róla, hogy elegendő folyadékot igyon, figyeljünk a kiszáradás jeleire (száraz száj, lepedékes nyelv, kevesebb vizelet, beesett kutacs, aláárkolt szemek, könnyek hiánya)
  • ne adjunk gyermekünknek nagy kalóriatartalmú és nehezen emészthető ételeket helyettük például az alábbiak javasoltak; levesek, pürék, turmixolt ételek, párolt zöldségek.
  • ne öltöztessük alul/túl, ruházata könnyen szellőző legyen
  •  indokolatlanul, orvosi utasítás nélkül ne adjunk neki antibiotikumot – vírusok okozta megbetegedések ellen nem hatásosak
  • ne vigyük közösségbe
  • Enyhébb megbetegedés esetén ne rohanjunk azonnal orvoshoz – növelve ezzel az amúgy is nyűgös gyereknél a stressz faktorok számát -, a legtöbb esetben a vény nélkül kapható szerek tökéletes megoldást nyújtanak.

Miért hisszük, hogy a gyerek megoldja az amúgy is nehézkes kapcsolatot?

2015. november 24.

Ennyire naívak vagyunk, vagy ennyire nem ismerjük magunkat vagy esetleg az univerzum törvényeit.... Folyamatosan ütközöm ezzel a hiedelemmel, férfiaktól, nőktől egyaránt és őszintén bevallom, sosem értettem meg azokat, akik eme csoport tagjait bővítik... Vegyük az alaphelyzetet. Van egy férfi meg egy nő. Megismerkednek, leszáll a rózsaköd, majd fel és ott van a fene nagy igazság... elkezdjük látni a másikat olyannak, amilyen...

Ilyenkor jön a csalódottság, de nem merjük bevallani még magunknak sem, nemhogy a másiknak...

Aztán egy ideig el kezdünk azon dolgozni, hogy újra beleszeressünk a másiba, általában nem annyira sikerül....
Jönnek a gondok, a ki nem mondott igazságok, a felszínes ölelések a futó csókok és a rapid szex... de annyira nem gáz, hogy bontsuk a kapcsolatot, a megmentéshez szükséges őszinteséget nem akarjuk beletenni, így a felelősséget rákenjük egy magzatra, hogy majd ő megfizeti a mi kapcsolatunk árát... Sajnos az igazság az, hogy meg is fizeti... csak a túl korán érkezett felelősség tönkreteszi a lelket...


Várandósok félelme: a HELLP szindróma

2015. november 21.

VárandósA HELLP szindróma a várandós nők nagy félelme, hiszen ez egy olyan állapot, mely a magzatot és az anyukát is veszélyezteti. Bár kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert, ám a szakemberek szerint gyakrabban alakul ki azoknál, akiknél az V-ös alvadási tényező úgynevezett Leiden mutációját állapították meg. A problémáról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük. 

A trombofília veszélye

A trombózis kialakulásában több tényező is szerepet játszik, ám gyakori, amikor genetikai eltérés okozza a problémát. A trombofília többféle is lehet, ám a leggyakoribb az MTHFR, a Leiden mutáció, az alacsony Protein S, Protein C szint, valamint a kevés/rosszul működő antitrombin. Természetesen nem törvényszerű, hogy ezeknél a betegségeknél mindenképp ki is alakul a trombózis, hiszen ezt befolyásolja még többek között a trombofília súlyossága (pl. homozigóta forma), egyéb betegségek (pl. daganat), dohányzás, folyadékfogyasztás, fogamzásgátlók, terhesség stb.

Fontos, hogy még a várandósság előtt tudjon az illető az esetleges hajlamáról, ugyanis mind a baba, mint a kismama életét veszélyeztetheti az állapot.

Az anyukánál ugyanis így lényegesen könnyebben alakul ki mélyvénás trombózis, illetve tüdőembólia, míg ha a méhlepényt tápláló erekben alakul ki vérrög, úgy a magzat élete kerül veszélybe – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...188189190...279