Információk, érdekességek

Gondolatok a császármetszésről

2016. január 18.

Gondolatok a császármetszésrőlLassan 10 éve kísérek szüléseket. Az első tapasztalásom 2 császár utáni hüvelyi szülés próbálkozás volt. Ezt egy ikres császármetszés követte. A mai napig kísért szüléseim 18%-a lett műtét. Soha nem válogattam a hozzám érkezett esetek között, mindenkit kísértem, aki ezt kérte tőlem.

Az elmúlt években megduplázódott a nagy hasi műtéttel világra jött babák száma. Ez nagyjából azt jelenti, hogy országosan minden harmadik baba születik hasfalon át, de vannak olyan kórházak, ahol 60% fölötti a műtéti arány. A WHO ajánlása a magas rizikójú szüléseket is ellátó kórházak esetén 15%. E szám fölött nő mind az anyai, mind a magzati műtéti komplikációk száma. 

A császármetszésről kevesen informálódnak a várandósság alatt. Akik spontán szülést terveznek, azért, akik pedig eleve műtétre készülnek, meg amazért. Nagyon fontos lenne a precíz, alapos informálódás a megfelelő időben. Az anya, kizárólag megfelelő, és elegendő információ birtokában eldöntheti, hogy mitől fél jobban... És véletlenül sem azokra az esetekre gondolok, ahol vitathatatlan a műtét szükségessége, hanem azokra, ahol nem az.

Lássunk pár tévhitet, ami szerint a műtét könnyebb, mint a hüvelyi spontán szülés:


A lázcsillapítás 10 pontja

2016. január 16.

A lázcsillapítás egyszerűnek tűnik, mégis érdemes figyelembe venni a következő információkat.

lázcsillapítás1. A bölcsődés és óvodás korú gyermekek viszonylag könnyen belázasodnak. Minden szülő aggódik, ha tapintásra a gyermek homloka egy kicsit melegebbnek tűnik a kelleténél. Lázcsillapításra azonban csak akkor van szükség, ha a végbélben mért hőmérséklet meghaladja a 38,5 °C-ot, vagy a hónaljban mért hőmérséklet magasabb, mint 38 °C. A láz a szervezet természetes védekező reakciója, a gyógyulást szolgálja. Nem kell a láz azonnali, tökéletes megszüntetésére törekedni! Az is eredmény, ha a kis beteg 39 °C-os hőmérsékletét 38 °C-ra tudjuk csökkenteni.

2. Mivel a csecsemőknél gyakran alkalmazott kúpoktól rettegnek a kisgyermekek, a tablettákat pedig koruknál fogva még nem tudják biztonsággal lenyelni, náluk a kedvelt gyümölcsízű lázcsillapító szirupokalkalmazása lehet célravezető.

3. Célszerű a kisgyermek életkorának megfelelő lázcsillapító szert a házi patikában, otthon is tartani. A kisgyermekek lázcsillapításához a szakemberek elsősorban ibuprofén- vagy paracetamoltartalmú szirupokat javasolnak, ezek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. Az ibuprofén, amellett, hogy hatásosan csillapítja a lázat és csökkenti a különféle fájdalmakat; a paracetamolhoz képest jelentős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.


Kúp, szirup, tabletta – Mivel csillapítsuk a gyerek lázát?

2016. január 16.

Kúp, szirup, tablettaA csecsemők és (kis)gyermekek láza a legváratlanabb helyzetekben, gyorsan felszökhet. A szülő számára megnyugtató, ha az otthoni gyógyszeres ládában a gyermek számára alkalmas láz- és fájdalomcsillapító szer is mindig megtalálható. Paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagot tartalmazó fájdalom-és lázcsillapítók szinte minden korosztály számára „testreszabottan” – vény nélkül – kaphatók a gyógyszertárakban. Vannak kúpok, szirupok/szuszpenziók és tabletták is. Mindegyik patikaszer ugyanazt a célt szolgálja? Vajon mikor melyiket válasszuk?

A legfontosabb szempont: a kicsi életkora

A gyógyszerformák közötti választásban az egyik legfőbb szempont a kezelendő kis beteg életkora.

  • A láz- és fájdalomcsillapító hatású kúpok – a gyermekorvossal való egyeztetést követően már néhány hónapos kortól alkalmazhatók.
  • Ibuprofént vagy paracetamolt tartalmazó szájon át adandó szirupok/szuszpenziók legkorábban 3 hónapos kortól adagolhatók, ha a csecsemő testtömege – hatóanyagtól függően – meghaladja az 5 vagy 6 kilogrammot.
  • A nyelési nehézségekre, egy esetleges félrenyelés valószínűségére tekintettel a lázcsillapító tabletták az iskolás korosztály gyógyszerei. Jellemzően legkorábban 6 éves kortól javasoltak a szájban gyorsan széteső/diszpergálódó tabletták, míg egyéb láz- és fájdalomcsillapító tablettákat csak 12 éves kor fölött ajánlanak.
  • Szakmai szempontokat tekintve semmi akadálya annak, hogy akár iskoláskorú gyermekek is kúpokat kapjanak. Más kérdés, hogy már egy óvodás korú gyermek is szinte „menekül” a kúp elől.

Köszönj szépen!

2016. január 14.

Hányszor halljuk ezt a mondatot fiatal szülők szájából! És hányszor látunk a mama háta mögé bújó, a papa nadrágja korca mögül kikukucskáló, vagy a nagyi kosara mellől lesütött szemmel pislogó apróságokat? Köszönni. De hogyan? De miért? Sok gyerek nem szeret idegen néniknek és bácsiknak köszönni...

Csúnya néni! 
A nénik - bácsik hajlamosak arra, hogy csak annyit várjanak a gyerektől, hogy az köszönjön, maguk pedig nem fogadják a köszönését. A gyerek elbizonytalanodik és egy idő után már nem köszön senkinek. Vannak olyan emberek is, akik még rá is szólnak az amúgy is félénk kicsire. Ettől a gyerek többnyire még zárkózottabbá válik. Ha a piciket kérdezzük erről, csak annyit mondanak, nem szeretem, mert csúnya. A valóságban nem a külsőségekre a valódi csúnyaságra érti, hanem a gyerekkel való viselkedésére. 


Bébipapi – januárra

2016. január 13.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás. 

BurgonyaBurgonya

Értékes szénhidrátforrás, keményítője jól duzzadó, könnyen emészthető, fehérjéi is nagy értékűek, és ásványi sókat (kálium, foszfor), valamint C- és B-vitaminokat is tartalmaz. Semleges ízű, kiváló főzelékalap, előnyösen növeli más főzelékek és tésztafélék biológiai értékét, és csökkenti azok zsírfelszívó képességét. Ezért egyéves korig liszt helyett a zöldfőzelékek sűrítésére és a gombócok, pogácsák tésztájának lazításához is a burgonyát ajánljuk.

Mikortól adható?

A hozzátáplálás kezdetétől kezdve. Egyéves korig liszt helyett is a burgonya ajánlott a sűrítéshez.

  • Sokféle burgonya létezik, tápértékük nagyjából azonos, de elkészítésük közben különféleképpen viselkednek, és ízük sem egyforma. Pürének és főzeléksűrítőnek finomabb a lisztes, széteső fajta, míg sütni a keményebb, a nehezebben puhuló az ízletes.
  • Fontos szabály, hogy a krumplit mindig sós vízben főzzük, utólag ugyanis nem veszi be a sót, végleg íztelen marad. Bármilyen elsózott ételen viszont javíthatunk, ha néhány nyers, hámozott krumplit főzünk meg benne. A főtt krumplit nem lehet mélyhűteni, felengedéskor elfolyósodik.
  • Feldolgozatlanul a főtt krumplit se hagyjuk kihűlni, mert megdermedve elveszti jó ízét.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...186187188...279