Információk, érdekességek

Nálatok is fél a gyerek a hajmosástól?

2016. február 15.

Nagyon sok csecsemő és kisgyermek sír hajmosás közben. A sírásnak mindig oka van, ezért figyeljünk rá. 

A kicsi hajmosástól való félelemének több oka is lehet.

Az egyik például, hogy nem érzi magát biztonságban a nagy térben, amit a fürdőkád jelent számára. De az is gyakori ok lehet, ha gyerek szemébe csorog az ismeretlen, irritáló „valami”.

gyerek

Így csökkenthetjük a kicsi félelmét

  • Nagyon fontos, hogy újszülöttkortól minden alkalommal elmondjuk a babának, hogy mi fog vele történni. Ilyenkor még nem a szavakat, hanem a hanglejtésünket „rögzíti”, így hamar megtanulja figyelemmel kísérni az eseményeket.
  • Nagyon ügyeljünk rá, hogy megfelelő legyen a víz hőmérséklete, mélysége.
  • Megfelelő minőségű fürdetőkrém, illetve sampon esetén is nagyon figyeljünk rá, hogy az ne kerüljön a baba szemébe.
  • Megtehetjük, hogy a hajmosás befejezése után rögtön megtöröljük a szemét egy előre odakészített zsebkendővel (mindig elsőnek a buksiját mossuk meg fürösztésnél!), így elkerülhető, hogy végig vizes legyen az arca. Van olyan baba, akit ez megnyugtat.
  • A legfontosabb pedig, hogy mindig határozottan, de finoman nyúljunk a csecsemőhöz, így érzi magát biztonságban (fürdetés közben a felnőtt keze is megcsúszhat).
  • A kádban pedig biztos alátámasztást érezzen a hátán, illetve a hasán fekve.

Pártalálás válás után – hogyan kezeljük a serdülő előtt?

2016. február 12.

Válás, szakítás, különélés után a szülőnek gyakran nagy problémát okoz, hogy „szabad-e” új társra lelnie, és ha igen, serdülő gyermeke jó szemmel nézi-e. Pszichológia szempontból igyekszünk néhány olyan kérdésre választ adni, amely akkor merül fel, ha az anya ismét rátalál az igazira. Hogyan viselkedjék felelősen, hogy a csemetének ne okozzon sérülést? 

Pártalálás válás utánFokozottabban, mint bármely életszakaszban, serdülőkorban a szülő újbóli párválasztása számos kérdést vet fel a gyermekek szempontjából. Hiszen abban a korban vannak, amikor általában első, halvány tapasztalataikat élik meg a párkapcsolatnak még nem is nevezhető fiú-lány barátságok, a kialakulóban lévő szerelem terén. Így elképzelésük sincs róla, mi játszódik le egyedül maradt szülőjükben, amikor a válás után új párt talál, intim viszonyt létesít az anya, közben azon aggódva, hogy „mit szól majd hozzá a gyerek”.

A szülő intim élete „titkos kert”, melyet őrizni kell

Egy anya, aki netán azt gondolja, hogy „modern”, ha részletesen beszámol intim életéről az új párjával 15 év körüli leányának, annak kérdezősködése nyomán, hibát követ el – mondják a szexológusok. Először is problémás, ha úgy beszél vele, mintha a barátnője lenne, pedig szülői magatartást kell tanúsítania. Egyúttal bizonyos fokig akadályozza a leány nővé válásának folyamatát is az ilyen feltárással – figyelmeztetnek a pszichológusok. Még rosszabb, ha az anya kamasz fiával beszél új viszonyáról – rossz légkört teremt, zavarba ejti a fiút. Ezért jobban teszi, ha „titkos kertjeként” kezeli ezt a témát a gyerek előtt, ahová nem enged belépést.


Miért köhög?

2016. február 10.

köhög

A szűnni nem akaró nátha és köhögés a kisgyermekeket is megbetegítheti, hisz a kórokozók cseppfertőzéssel terjednek, és még a jó immunitású felnőttek is elkaphatják.

Ez nyilvánvalóan a vírusfertőzés folytatásaként kialakuló, baktériumok által kiváltott betegség. Ennek okát nemcsak a baktériumok, gyógyszerek hatására bekövetkező elégtelen ellenálló képességben látom, hanem az általános immungyengeségben. Mindkettőnek lényeges szerepe van a betegség gyakoriságának kialakulásában, tehát a kórokozók erősebbek lettek, az ellenálló képességünk pedig gyengébb.

Védekezőreflex

A nagyvárosokban babakocsiban utazó kicsik szívják be a legtöbb szennyezőanyagot a tüdejükbe. A vírusok, baktériumok, az allergiát kiváltó részecskék az amúgy is túlterhelt immunrendszer következtében könnyebben megtelepszenek a légutakban. A köhögés fontos védekezőreflex, mely védi, tisztítja a légutakat. A gyakoribb köhögéssel jelentkező baj légúti gyulladásos, illetve allergiás betegségek kellemetlen tünete, velejárója. Mindenki észleli a köhögési reflex védőszerepét, ha például kevés nyálat, italt nyelt félre. A köhögési roham a légutakból lökésszerűen távolítja el az idegen anyagot.


A meddőség még nem jelenti azt, hogy soha nem lehet gyereke!

2016. február 07.

meddőség

Sok nők számára talán az a legszörnyűbb, amikor több hónapos/éves sikertelen próbálkozást követően orvosuktól kapnak egy papírt, amin ez áll: meddőség.

Azonban érdemes tisztázni, hogy a meddőség egészen mást jelent a köznyelvben, mint orvosi értelemben és persze a kiváltó okok között szép számmal találunk olyanokat, melyeket a szakember közreműködésével kezelni-gyógyítani lehet. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

Meddőség a köznyelvben és orvosi értelemben

A köznyelv a meddőséget úgy aposztrofálja, hogy az abban szenvedő embernek nem lehet gyereke. Ez pedig sokakat megrémiszt, mert a kifejezés nagyon véglegesnek tűnik. Szerencsére manapság az már nagyon ritka dolognak számít, hogy valaki szeretne gyermeket, és az több-kevesebb orvosi segítséggel ne sikerüljön.

Orvosi értelemben a meddőség egy kicsit másképpen fest. Azok a nők számítanak meddőnek, akik fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres együttlét mellet sem esnek teherbe egy éven belül. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a nők 15-20%-a tekinthető meddőnek orvosi értelemben. Ám a jó hír, hogy ez a szám a legtöbb esetben semmit sem jelent, hiszen a szakember segítségével a baj orvosolható és a baba megérkezhet a családba.


Magyarországon népbetegség a koraszülés

2016. február 04.

Hazánkban évente 8000 újszülött, azaz tízből egy kisbaba koraszülöttként lát napvilágot. Esetükben életmentő lehet a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás, de a megfelelő táplálás minden gyermek számára kulcsfontosságú….

koraszülésAmellett, hogy az anyatejjel táplált csecsemők ritkábban szenvednek tüdőgyulladásban és egyéb fertőző betegségekben, a fogantatástól számított első ezer nap táplálási szokásai számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is meghatározó szerepet játszanak. A hosszú távú prevenció a korszerű koraszülött-ellátásban is fontos célt jelent, ehhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő táplálás – hívja fel a figyelmet az Első 1000 Nap Program és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának szakemberei a koraszülöttek világnapján.

Ezért fontos az első 1000 nap

A kognitív területek (például a gondolkodás, a nyelvi képesség vagy az emlékezet) életünk első 1000 napjában fejlődnek legintenzívebben, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer, valamint ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma is, amely meghatározza a felnőttkori elhízásra való hajlamot. Ez, a fejlődés szempontjából kritikus időszak egy érett újszülött számára kevésbé megterhelő, hiszen 280 napot méhen belül tölthet. A koraszülötteknek (azaz a 37. terhességi hétnél korábban világra jött csecsemőknek) azonban ennél néha 80-100 nappal is kevesebb jut, ezért az ő esetükben kiemelt jelentőséggel bír a méhen kívüli táplálás.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...184185186...279