Információk, érdekességek

Bébipapi…februárra

2016. február 24.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás.

CéklaCékla

Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás, antioxidáns tulajdonságú, fokozza az ellenálló képességet, étvágyjavító (folsav), bőrszépítő (szilícium), rákellenes hatással bír (vörös festékanyaga okán). Az alaposan (kefével) megmosott céklát lehetőleg héjában főzzük meg, és csak ezután hámozzuk le. A nyers cékla kicsavart leve a zöldségitalok egészséges kiegészítője lehet.

Mikortól adható?

A burgonya, sárgarépa, sütőtök bevezetése után jöhet a cékla.

Céklafőzelék

Hozzávalók: bébi cékla, köménymag, só, szalonnazsír, fokhagyma, zabpehely, pirospaprika, só, bors, zöldségpor.
Elkészítés: 5-6 sötétpiros bébi céklát köménymaggal ízesített sós vízben puhára főzünk. Forró szalonnazsíron (vagy olajon) megfuttatunk 2 gerezd aprított fokhagymagerezdet, rászórunk 4-5 evőkanálnyi durvára darált zabpelyhet, csipetnyi pirospaprikát, és jól összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a zabot. Sóval, borssal és kiskanálnyi zöldségporral ízesítve puhára főzzük. A céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, és a mártásalaphoz adjuk. Jól összefőzzük, citromlével vagy balzsamecettel pikánssá savanyítjuk. Tálaláskor tormás tejszínnel meglocsoljuk és hagymacsírával díszítjük. Főtt hússal, sonkával tálaljuk.


Szedd össze magad! – A visszaváltozás 9 hónapja

2016. február 21.

A várandósság, a szülés és a babagondozás alatt testi, lelki és szellemi értelemben is jelentős pluszterhelést viselő anyukáknak nehéz újra formába lendülniük. A szülést követően nekik is újjá kell születniük, és ehhez a rendszeres testmozgás elengedhetetlen eszköz.

A testmozgásra szükség is van, hiszen a szülés kimerítő, a legyengült állapotból szép fokozatosan vissza kell nyerni régi erőnket. Nem csak magunk miatt, a kis jövevény miatt is fontos a gyors felépülés.

Ebben a cikksorozatban egy igazi sportos kismama heti edzéseit követhetjük nyomon. Kismamánk elhatározása, hogy szülés után 9 hónap alatt szeretné visszanyerni régi formáját. Szeretne már a gyermekágyi időszaktól kezdve figyelmet fordítani testi és lelki megújulására. Segítségül a testmozgást hívja.
Annyi időt és energiát kíván áldozni sportra, amennyi csak szükséges a fent meghatározott célok eléréséhez.

A testmozgás célja

1. A szervezet gyors regenerációjának, sebgyógyulásnak, alkati visszarendeződésnek az elősegítése.

2. Az elkerülhetetlenül megbomló helyes testtartás helyreállítása.

3. Az optimális testsúly kialakítása és megőrizése.

4. A hétköznapi teendők ellátásához szükséges teherbíró képesség visszaszerzése.

5. Az általános kondíció felépítése, energikusnak lenni és a betegségekkel szemben ellenállónak lenni.

6. Feltöltődés a mozgással – élvezni a mozgással átélt szabadságot.

7. A babával közös élményeket gyűjteni.

+ 1. Egészséges és esztétikus anyukának lenni.


Fejlesztik az interaktív (plüss)játékok a gyereket?

2016. február 19.

Csillognak, villognak, színesek és mozognak. Meg is szólalnak, sok esetben több nyelven is. Az interaktív robotkutya, a beszélő plüssmedve vagy az állathangos babazongora ámulatba ejtik a gyerekeket, és nem kis kiadásokba hajszolják a szülőket.
Interaktív játékFelmerül a kérdés, hogy mennyiben fejlesztik ezek a modern játékeszközök a kisgyermekek nyelvi eszköztárát? Felveszik-e ezek a csodakütyük a versenyt az építőkockákkal vagy a könyvekkel? 

Kiderült, hogy ha hagyományos játékokat vagy könyveket adunk a gyermek kezébe, és azzal játszunk velük együtt, akkor többet teszünk a nyelvi fejlődésükért, mintha egy helyettünk beszélő interaktív plüssel ajándékoztuk volna meg.

Interaktív játék vs hagyományos játék

Egy nemzetközi gyermekgyógyászati folyóiratban (JAMA Pediatrics) megjelent közlemény annak a vizsgálatnak az eredményeit taglalja, ami a modern, interaktív játékokkal, a hagyományos játékokkal, illetve a könyvekkel töltött idő hasznosságát hasonlította össze abból a szempontból, hogy melyik esetben gazdagodik jobban a kisgyermekek szókészlete, nyelvismerete, illetve melyik fejleszti leginkább a kommunikációs készségüket.

Az Észak-Arizonai Egyetemen végzett vizsgálatba 26 kisgyermek-szülő párt vontak be. A 10 és 16 hónapos közti kisgyermekek a saját szülőjükkel játszottak a saját otthonukban és az a közben elhangzottakat hangfelvételen rögzítették. A vizsgálat során három típusú játékeszköz valamelyikét használták a szülő-kisgyermek párosok:

  1. Interaktív játékok: baba-laptop, beszélő farm és baba-mobiltelefon
  2. Hagyományos játékok: fa-puzzle, formaillesztő játék és képes, gumiból készült építőkockák
  3. Könyvek: öt könyv,- háziállatokat, különböző színeket és formákat bemutató ábrákkal

Ha a kicsi nehezen kap levegőt

2016. február 18.

A nátha és a következményes orrdugulás minden életkorban előfordul, de igazán a kisgyermekek körében gyakori.
Gyermek fül-orr-gégészként azt tapasztalom, hogy az orrlégzés javítása nem mindig egyszerű feladat…

Az orrüreg belsejét képező nyálkahártya nagyon hajlamos a gyors megvastagodásra minden külső ártalom, izgalom, irritáció hatására.

  • Szűkületet okozhat az orrüregben az arcüregből kitüremkedő gyulladásos eredetű nyálkahártya duzzanat. Ezt nevezzük polipnak.
  • Szerencsére ritkán, de előfordul, hogy kisgyermekek apró játékdarabokat, magvakat dugnak az orrocskájukba, ami bennreked és akadályozza az orrlégzést.
  • Az orrüreget bélelő nyálkahártya vizenyős duzzanata gyulladásos és allergiás okból is kialakulhat. A két előidéző ok egyszerre, illetve egymást követően is létrejöhet.

Ettől dagadhat meg az orrmandula

Gyermekkorban az orrgaratban lévő kis nyirokszövet, az orrmandula igen aktív és követi az orrban és a melléküregekben lévő gyulladásos folyamatokat, miközben megduzzad, és rész vesz az immunrendszer munkájában. A duzzanata is akadályozza az orrlégzést. A gyakori elhúzódó nátha és orrmelléküreg gyulladás miatt az orrfenéken hátracsordogáló kórokozókkal telített váladék folyamatosan dolgoztatja az orrmandulát és ennek a következménye, hogy ez a kis nyirokszerv megnagyobbodik.

Felnőttkorban az orrmandula szerepe már nem számottevő. Feladatát betöltve a pubertás kor végén nyugalmi állapotba kerül és megkisebbedik.


Lelkileg is megviseli az anyákat a megfázás

2016. február 17.

megfázásGyereknevelés, munka, háztartás…. az anyukák sokszor a legügyesebb zsonglőröket is megszégyenítő módon egyensúlyoznak a teendőik között. Mi történik azonban akkor, amikor az összhang megbomlik és egy kisebb betegség, akár egy megfázás ledönti lábukról a mindent megoldó édesanyákat? A pszichológus szerint ez az egész családra negatív hatással lehet, leginkább mégis az érintettet, vagyis az anyát viseli meg lelkileg. 

Közeleg az év édesanyák számára igencsak stresszes időszaka: a Wick Pharma GmbH 2014-es globális kutatása szerint ugyanis a magyar anyukák 44 százaléka februárban fázik meg leggyakrabban. A megkérdezettek közel felét hiába kínozzák a meghűlés kellemetlen tünetei, a család igényeit előtérbe helyezve, hajlamosak háttérbe szorítani magukat, és nem vesznek tudomást a köhögésről, orrfolyásról, folyamatos tüsszögésről.

„Ennek oka lehet a társadalmi elvárás és a nemi sztereotípiákon alapuló nyomás is – például ha a gyerek beteg, a nő kel fel éjszaka lázat mérni –, amelyek miatt nőként irreálisan sokat várunk el önmagunktól” – kezdte Soltész Krisztina pszichológus. „Egy anyának dolgozni kell, háztartást vezetni, segíteni a gyerekek leckéjében és odafigyelni a férjére, de ha valami felborítja a megszokott „napi rutint”, például megbetegszik, akkor ez már száz százalékosan nem teljesíthető. A megfázás ráadásul maga is egy fizikai stressz, és az, hogy ilyenkor az anya nem tud tökéletesen helytállni, csak még frusztráltabbá teszi. Ezt csak fokozza, ha az anyagi kiszolgáltatottság és munkáltatói nyomás miatt kénytelen betegen is dolgozni menni, ahol viszont éppen az állapota miatt nem tud teljesíteni. Ezek a hatások összeadódnak, és még zavaróbbá teszik a tüneteket” – fejtette ki a szakember.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...183184185...279