Információk, érdekességek

Ön hogyan jutalmaz? – Legyen bőkezű és spontán

2016. március 10.

személyiségfejlődésA jutalom, a jutalmazás hiánya vagy nem megfelelő alkalmazása komoly zavart tud okozni a gyermek személyiségfejlődésében. 

Szakmai értelemben egy kívánatos viselkedés megszilárdulása tanulás (kondicionálás) útján jön létre. A büntetés és jutalmazás ebben az értelemben egy nevelésben alkalmazott módszer, ami szabályozza az ember működését. Mindez az operáns kondicionálás témakörébe tartozik, ezen elv magyarázza akár azt a jelenséget is, hogy mikor és hogyan tanulja meg a gyerek, mit szabad vagy mit tilos tenni. Ha egy kisgyermek a konnektorban nyúlkál, az egyértelműen tilos. A kérdés persze az, hogy a gyermek intellektuálisan tudja-e, hogy mivel járhat ez a tevékenység. A szülő feladata tehát a tanítás, hiszen fel kell ismerni azt, hogy a gyermek számára maga a konnektor egy játék is lehet, amiben nem lát veszélyt. Gondoljunk bele, hogy egy gyermek, aki elkezd kúszni, mászni vagyis felfedezni a világot, annak minden új és ismeretlen. A szülő egyik eszköze lehet a büntetés és a jutalmazás, ami által elhatárolódnak a kívánt és a kevésbé kívánt viselkedésmódok. Így a gyerek kiválogatja a véletlenszerű viselkedései közül azokat, amelyek számára pozitív következménnyel járnak.


Ha bedugul a kicsi orra…

2016. március 06.

nátha

Gyermekeink leggyakoribb betegsége a nátha, amely gyakran hetekig, amely gyakran hetekig is eltart. A szövődmények elkerülése érdekében elengedhetetlen a megfelelő orrhigiéné.

Gyakran vírus okozzaA gyermekek orra kisebb, mint a felnőtteké, ezért nátha esetén az orrjárat könnyebben beszűkül. Az orrgaratban ott van az orrmandula, amelynek duzzanata szintén részt vesz a náthás orrdugulásban.

Az újszülött- és csecsemőkori nátha oka leggyakrabban vírusfertőzés, amely lázzal is járhat. A szervezetet legyengítve lehetőséget teremt a bakteriális fertőzésre, és ez további veszélyeket rejt magában. Csecsemőkorban még ritka a légúti allergiás betegség.

A váladék eltávolítása

Legfontosabb, hogy a pangó orrváladékot a megfelelő szerkezettel naponta többször is alaposan kiszívják a kisgyermek orrából. Az ehhez szükséges eszközök már többféle változatban kaphatók. A kis kézi motoros és a porszívós orrszívó is hatékony. Az orrszívókat minden egyes használat után alaposan ki kell tisztítani.


Gyermekeink és a válás II. – „Bár sose találkoztam volna vele!”

2016. március 01.

Sokan mire eljutnak a válásig és megpróbálják újra rendezni az életüket, olyan mérhetetlenül sok lelki fájdalmat éltek már át, annyi szenvedésben és megrázó élményben volt részük, hogy legszívesebben tudni sem akarnának volt házastársukról. Soha többé nem szeretnének vele beszélni, valójában látni sem akarják. Ezt azonban nem tehetik meg a gyerekeik miatt…

Nagyon nehéz fenntartani valakivel egy kényszerű kapcsolatot, ha érzelmileg nem szakadtunk el tőle teljesen és még tele vagyunk bánattal, keserűséggel, nemegyszer hatalmas dühvel, esetleg gyűlölettel.

„Gyűlölöm a pillanatot is, amikor találkoztunk.”
„Átkozott a perc is, amikor megismertem.”
„Életem legnagyobb csapása ez az ember.”
„Milyen boldog is lehettem volna nélküle.”
„Mit vétettem, hogy a sors megvert ezzel a házassággal?” – hasonló mondatok tömkelege hangzik el a válást követően, nemegyszer hosszú évek múltán is.

A gyerekeket ezek a kijelentések – életkortól függetlenül – ijedt fájdalommal töltik el. Hiszen indirekt módon a szülő őket is elutasítja. Ha nem kerül össze ez a két ember, most ők sem lennének. Zavarba ejtő gondolat…

Sok gyerek úgy érzi, a szülők indulatából neki is jut, őt is gyűlölik, őt is elátkozzák, s apjuk/anyjuk annyira kétségbeesett, hogy ha csak a múltat érintően és egy villanásnyi időre is, de az ő létüket is megkérdőjelezi. Ha tehetné, az idő egy régmúltba vesző távoli pillanatában lemondana róluk.
A gyerekek fantáziálni kezdenek arról, vajon mi lenne, ha meg sem születtek volna, vajon ki léphetett volna apjuk/anyjuk helyébe, s akkor milyenek is lennének, s az az ember azonos lenne-e velük.


Gyermekeink és a válás I. – „Semmi sem változott…?”

2016. február 29.

Gyermekeink Sok szülő gondolja úgy, hogy néhány jól irányzottnak vélt mondattal egyszer s mindenkorra megbeszélheti gyermekével válása tényét. Ex cathedra kijelentik, hogy az ő válásuk az égvilágon semmilyen változással nem jár a gyerek életében. A szülők csak egymástól hidegültek el, tőle nem. Változatlanul mindketten szeretik őt és továbbra is ugyanúgy mindent meg fog kapni tőlük, mint eddig. Ő játsszon, tanuljon, teljesítse a kötelességét és viselkedjen rendesen, a többivel ne törődjön, hiszen az ő szempontjából lényegében nem történt semmi. 

Az efféle kijelentések rendszerint nagyon komolyan és ellentmondást, sőt további kérdezősködést sem tűrően szoktak elhangzani.
Tudnunk kell azonban, hogy a gyerek valójában soha nem hisz ezeknek a szavaknak, mert minden tapasztalata ellentmond nekik. Megtanulhat viszont úgy tenni, mintha semmi sem változott volna – vagyis kifelé maszkot viselni és az intim szférájában hazudni. Itt pedig komoly gond merül fel: a gyereket magára hagytuk egy számára égetően fontos problémában. Súlyosbítja a helyzetet, hogy szüleit lassan elkezdi képmutató, álszent, hazug és gyáva embernek látni. Pontosan érzi, hogy magatartásuk vele kapcsolatban tisztességtelen. Ha a szülők hallanák, hogy gyerekeik milyen komoly – és jogos – kritikával illetik őket valójában, ugyancsak megdöbbennének.


Bébipapi…februárra

2016. február 24.

Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek. A családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás.

CéklaCékla

Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás, antioxidáns tulajdonságú, fokozza az ellenálló képességet, étvágyjavító (folsav), bőrszépítő (szilícium), rákellenes hatással bír (vörös festékanyaga okán). Az alaposan (kefével) megmosott céklát lehetőleg héjában főzzük meg, és csak ezután hámozzuk le. A nyers cékla kicsavart leve a zöldségitalok egészséges kiegészítője lehet.

Mikortól adható?

A burgonya, sárgarépa, sütőtök bevezetése után jöhet a cékla.

Céklafőzelék

Hozzávalók: bébi cékla, köménymag, só, szalonnazsír, fokhagyma, zabpehely, pirospaprika, só, bors, zöldségpor.
Elkészítés: 5-6 sötétpiros bébi céklát köménymaggal ízesített sós vízben puhára főzünk. Forró szalonnazsíron (vagy olajon) megfuttatunk 2 gerezd aprított fokhagymagerezdet, rászórunk 4-5 evőkanálnyi durvára darált zabpelyhet, csipetnyi pirospaprikát, és jól összekeverjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a zabot. Sóval, borssal és kiskanálnyi zöldségporral ízesítve puhára főzzük. A céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, és a mártásalaphoz adjuk. Jól összefőzzük, citromlével vagy balzsamecettel pikánssá savanyítjuk. Tálaláskor tormás tejszínnel meglocsoljuk és hagymacsírával díszítjük. Főtt hússal, sonkával tálaljuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...182183184...279