Információk, érdekességek

A fürdést megelőző tisztogatás

2016. március 26.

A megfelelő bőrápolás érdekében a konkrét fürdetés előtt még számos tennivalónk van a csecsemővel. 

A fürdetést megelőző tisztogatást a csecsemő 4-5 hónapos koráig végezzük.
Ruhában fektetjük a pakolóra.

  • A tisztogatás napraforgó olajba mártott vattával történik.
  • Mindig felülről lefelé haladva, a nyílásokból, hajlatokból kitöröljük az összegyűlt szennyeződést.
  • Az orrnyílásból és környékéről a beszáradt váladékot távolítjuk el.
  • Használhatunk az orr toaletthez Sterimárt (tengeri só oldat) is.
  • A fülkagyló vájatait töröljük át, különösen ügyelve a kagyló mögé lerakódott szennyeződésre!

Tilos a fültisztító pálcikát a fül belső járataiba bedugva használni!

  • Ha fehér foltokat, lepedéket látunk (szájpenész) a szájban, a gyógyszertárban kapható glicerin-borax oldattal átitatott gézlapot tekerünk a mutatóujjunkra, és áttöröljük a nyelvet és a szájüreg oldalsó részét. Makacs lehet a fertőzés, ezért addig kell a kezelést ismételni, amíg a fehér lepedék el nem tűnik.
  • Az arc lemosása tiszta vízzel történik. Puha pelenkával itassuk le a vizet, hogy ne zavarja a szemébe csorgó víz.
  • A hajas fejbőrt is olajos vattával tisztogatjuk. Ha a csecsemő fején felrakódás van, úgy fürdetés előtt lazítsuk fel olajos vagy orvos által felírt kenőcs pakolással. A fürdetéskor a fejbőr sértése nélkül, de kissé erélyesebb dörzsöléssel távolítsuk el a fellazult koszmót.

Tippek a gyerekszoba kialakításához

2016. március 26.

gyerekszoba

Mire a várva várt apró jövevény megérkezik a családba, általában már minden készen áll a fogadására. Gyerekágy, pelenkázó, kiskád, babakocsi és egy ruhásszekrény babaruha, izgatott nagymamák és nagypapák. Sokszor felmerül a kérdés, főleg az első gyermeküket váró szülőkben, hogy mi a jobb, ha külön szobába kerül a baba vagy a szülők hálószobájába.

Érvek és ellenérvek szólnak mindkét lehetőség mellett, mégis biztonsági és kényelmi okokból célszerű az újszülöttet az első hónapokban a szülők hálószobájában elhelyezni. Ez megkönnyíti a mama dolgát elsősorban az éjszakai szoptatások idején, másrészt a baba állandó felügyelet alatt lehet, ami szintén szükséges az első életévben.

A hálószobában ilyenkor szükség van a kiságy és a pelenkázó mellett egy kisszekrényre a babaruhák és a babaápolási termékek számára, egy kényelmes fotelre a szoptatáshoz, és egy gyenge fényű éjszakai lámpára. Nagyon hamar eljön az ideje annak, hogy a gyermek beköltözzön a saját birodalmába. Az első év végén már felfedezi a lakást, a különböző helyiségeket, és szemmel láthatóan otthonosan érzi magát a saját kis kuckójában.


Mennyit hízhat a kismama várandósság alatt?

2016. március 21.

Dr.Gajdács Ágnes obezitologus,testsúlygyógyászVajon mennyi az ideális súlygyarapodás egy kismama életében? Hatással lehet a babára is a túlsúlyunk? Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki több, mint 20 éve kutatja a fogyókúra különböző területeit.

Dr.Gajdács Ágnes obezitologus,testsúlygyógyász

„A gyermekvállalás során a súlygyarapodás szempontjából négy különösen veszélyeztetett időszak létezik.

1. Az első, a megelőzés szempontjából is kiemelten fontos időszak a várandósság előtti néhány hónap. A gyermekvállalás előtt mindenképpen érdemes rendezni a testsúly- és testösszetétel eltéréseket – legyen szó akár súlyfeleslegről, akár alultápláltságról-, hiszen így az egészségügyi előnyök mellett a vágyott terhesség létrejöttére is nagyobb az esély.

2. A második ilyen időszaka két gyermek születése közti szakaszra tehető. Ha az első gyermek születése után rövidesen szeretnének még egy gyermeket, és az első várandósság előtt és/vagy alatt összeszedett pluszkilókat nem sikerült leadnunk, akkor a második gyerek tervezését már eleve súlyfelesleggel indítjuk”- árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász, aki azt is hozzátette, ez akár szövődmények forrása is lehet, tehát érdemes a szülés utáni 3-12. hónapban megszabadulni a súlytöbbletünktől.

3. „A harmadik időszaka szoptatás, amikor ugyan élettanilag fogyni kellene, mégis sok újdonsült anyuka ilyenkor hízik a legtöbbet!

4. A negyedik, vagy „konyhamalac időszak” a gyermek elválasztásától az óvodás vagy iskolás korig tart, tehát amíg az anyuka és a gyermek többnyire ugyanazt eszi. Ilyenkor az anyukák előszeretettel fogyasztják el a gyermekük maradék ételét is a saját adagjukon kívül, és nagyon sokszor ez vezet a hízáshoz!”


Vashiány és vaspótlás várandósan

2016. március 21.

vaspótlás várandósan

A kismamák mintegy 40 %-a már a babavárást megelőzően sem rendelkezik elegendő vastartalékkal. A nem kellőképpen feltöltött vasraktárakkal elkezdett várandósság mintegy kétharmadában kezelendő vashiány alakul ki.

Várandósság alatt a keringő vérmennyiség jelentősen megnő. A nők szervezetében átlagosan található öt liter vérmennyiség mintegy hat, hat és fél literre gyarapszik a várandósság hónapjai alatt. A vérmennyiség jelentős növekedése azzal jár, hogy az oxigénszállító hemoglobint tartalmazó vörösvértesteket is milliárd számra kell előállítani. A hemoglobin kulcsfontosságú központi fémionja a vas, aminek a hiányában vashiányos vérszegénység (anémia) jön létre.

A vashiány tünetei

A kismamák mintegy 40 %-a már a várandósságot megelőzően sem rendelkezik elegendő vastartalékkal. A nem kellőképpen feltöltött vasraktárakkal elkezdett terhességek mintegy kétharmadában kezelendő vashiány alakul ki. A vasszintet illető mélypont általában a terhesség közepe táján, a 20. hét körül következik be. A vérvizsgálatok laboreredményei alapján hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a kismama vashiányos, és vaspótlásra szorul. A laborparamétereken túl általános gyengeségérzet, levertség, fáradtságérzet, sápadtság, fejfájás, töredező körmök, hajhullás és a fertőző betegségekre való fogékonyság növekedése is utalhat vashiányra. A babavárás alatti vashiány veszélyes a magzatra nézve is: az elégtelen mértékű vérellátás oxigénhiányhoz, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethet.


Sikeres szoptatás császármetszés után is – 2. rész

2016. március 19.

Sikeres szoptatásCsászármetszéses szülés miatt a mamák gyakran úgy érzik, hogy kimaradtak a szülés élményéből. Sokat ronthat a helyzeten, ha ezután csak 12–24 óra múlva, vagy esetleg még később szoptathatják meg a kicsit. 

Jó, ha tudják

Altatásban végzett császármetszés után az anya tudati állapota határozza meg, hogy mikor kezdhet el szoptatni. Nagyon ritkán, általában ha valamilyen váratlan szövődmény lép fel szülés közben, ami miatt sürgősen el kell végezni a műtétet, akkor altatják csak el az édesanyát.

Gerincvelői érzéstelenítés során a kismama ébren van, ezért az a jó, ha újszülöttjét minél hamarabb megszoptathatja.
A mamának jogában áll kérni a szülészeten dolgozóktól, hogy adják oda a picit és segítsenek az első mellre helyezésnél, ami csökkenti a negatív élményt és érzelmeket. Szükség van a szülésznők, gyermekápolónők, védőnők tapasztalatára és segítségére, hogy a kényelmes testhelyzetet megvalósítva az újszülöttet mellre tegyék.
A babák szopási készségét a műtét alatt kapott anyai gyógyszerek csak átmenetileg befolyásolhatják.

Sajnos a mamától külön elhelyezett újszülöttet néhány szülészeten megitatják cumisüvegből cukros vízzel, emiatt esetleg nem az anyai mellre alakul ki a korai bevésődés, az úgynevezett imprinting, hanem a cumisüvegre. Ráadásul a folyadék eltelíti a picit, ezért csak később lesz igénye a szopásra. Kérjen mielőbb a babával közös rooming-in elhelyezést.

Kérjen segítséget és ne csüggedjen ha:

  • műtét után kissé eltolódik a babával az ismerkedés és nem lehet azonnal egy szobában a babával,
  • teje nem a 2-3. hanem a 4-5. napon lövell be,
  • a csecsemője aluszékony, nem szopik hatékonyan,
  • fájdalma van, nehezen tud mozogni és kényelmesen elhelyezkedni a műtéti seb miatt.

Amikor késik az első mellre helyezés 2-3 óránként kb. 10 percet fejjen mindkét mellből, hogy segítse a tej megindulását. Fontos, hogy a lefejt anyatej minden cseppjét itassák meg a babával, lehetőleg szoptatásbarát itatóból!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...279