Információk, érdekességek

Mit tegyek, ha hasmenése van a kicsinek?

2016. május 02.

A hasmenés – főleg a gyerekeknél, nem játék! A kezelési lehetőségeiről kérdeztük Dr. Budai Marianna gyógyszerész szakértőnket. 

  •  Elutazunk hat napra és szeretnék felkészülni nem várt eseményekre is, ezért beraknék a poggyászunkba valamilyen hasmenés elleni szert a gyerekeknek. Tud valami hatékony gyógyszert ajánlani a 4 éves gyerekemnek? Adhatok neki loperamidot?

A loperamid hatásos és gyors megoldás hasmenésre, de fontos tudni, hogy csak 12 éves kor felett adható a betegeknek. Így az Ön gyermekének másféle gyógyszerre van szüksége.

Gyermekeknél a hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszerek közül az aktív szén lehet az első választás. Az aktív szén 3 éves kor felett alkalmazható. Az aktív szén a kórokozókat, illetve azok méreganyagait köti meg, és távolítja el a szervezetből. Ha a tabletta bevétele problémát okoz a gyermeknek, akkor célszerű a tablettákat elporítani, vagy a kapszulás formában vásárolt aktív szenet a kapszulákból kiönteni, és azt kevés folyadékkal elkeverve bevenni. Az sem probléma, ha a gyermek szétrágja a széntablettát, és úgy nyeli le. A betegtájékoztatójában szerepel, hogy életkortól függően napi maximum hány tablettát vehetnek be a gyermekek. Ne aggódjon, ha a gyermek foga, nyelve és szája fekete színű lesz a széntől a bevételt követően, ez hamar el fog múlni. Attól se ijedjen meg, ha a gyermek széklete fekete lesz, mert az aktív szén színezi azt feketére.


Szenzoros érzékenység

2016. április 29.

Egyre több gyermeknél figyelhetőek meg a következő területeken megmutatkozó érzékenységek akár külön-külön, akár halmozott előfordulásban.

- a szenzoros érzékenység 
- a motoros érzékenység
- a fantázia érzékenység 
- a kognitív, intellektuális érzékenység 
- és az érzelmi érzékenység.

Ezek egyrészt okozhatnak nehézséget a hétköznapokban sok konfliktus forrásai lehetnek,, másrészt különleges lehetőséget rejtenek a gyermekek számára.

 
A szenzoros érzékenységnél felmerül, hogy az inger feldolgozása eltérő, ez okozhat például olyat, hogy például érzékenyebb a füle, olyan dolgokat is hall, amit mi nem érzékelünk. Van, akinek a szeme érzékel több árnyalatot, tapintása kifinomultabb, ízérzékelése jobb, szaglása érzékenyebb.
Feltehetőleg ők azok, akiknek ezek az adottságai előnyt jelenthetnek a művészetekben. Érdemes nekik lehetőséget nyújtani, hogy kipróbálhassák magukat zenében, rajzban, festészetben, szakácsművészetben.


Fogromlás várandósan?

2016. április 28.

Fogromlás

A baba „elszívja” a szervezetből a fogak számára szükséges anyagokat, ezért romlik az anyuka foga. Ez az egyik leggyakoribb tévhit a várandós nők körében. De nem ez az egyetlen: nem kellene félni a röntgentől és a fájdalomcsillapítástól sem. Ami pedig a legfontosabb: a fogak romlása könnyedén megelőzhető!

„Az, hogy a baba lenne a terhesség idején tapasztalható fogromlások okozója, csak egy megkövesedett tévhit. A fogaknak ugyanis nincs intenzív anyagcseréje. Így a terhesség vagy a szoptatás nincs közvetlen hatással a fogak keringésére, azok szerkezetére” – magyarázza Dr. Czinkóczky Béla szájsebész, fogszakorvos az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Akkor mitől romolhatnak mégis a kismamák fogai?

Amire hatással van a várandósság, az a száj, a közeg, ahol a fogak találhatók. A  babavárás hatással van a nyál összetételére, a fogágy hormonális háztartására, a vérkeringésre, és általánosságban a szervezetben található hormonokra. Ennek a következménye, hogy megváltozik a szájban az immunitás, a baktériumflóra.

„A kismamák kifejezetten hajlamosak az ínyvérzésre, ínygyulladásra, fogágy gyulladásra, melynek elsősorban a hormonháztartás megváltozása az oka. A tünetek megjelenésekor ezekkel foglalkozni kell, a kialakuló tüneteket, mielőbb orvosolni szükséges. A legfontosabb, hogy a mamáknak fokozott hangsúlyt kell fektetni a szájhigiéniára, a fogápolásra, mert a hormonok hatására a nyál szerkezete, összetétele is megváltozik”- figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla.


A terhességi cukorbetegség nem játék!

2016. április 27.

Várandósság és cukorbetegségA kismamák változatos táplálkozási szokásaik mellett ma már döntő többségük nagy hangsúlyt fordít az egészséges étrendre. Ennek ellenére a terhesség fiziológiásan egy csökkent inzulinérzékenységgel járó állapot, ezért szükség van a várandósság során kialakuló szénhidrátanyagcsere-zavarok szűrésére, az érintett asszonyok kiemelésére és kezelésére. 

Irodalmi adatok alapján a terhességi cukorbetegség mind az anya mind a magzat részére fokozott kockázatot jelent, mely a megfelelő kezeléssel a normál várandósság kockázatára csökkenthető. A gestációs diabétesz szövődményei lehetnek a magzat szempontjából a magzati túlnövekedés a szülést követően alacsony vércukorszint kialakulása, a szülést követő órákban esetegesen fellépő alkalmazkodási zavar, szülési sérülések elszenvedése, anyai szempontból a terhességi magas vérnyomás, a preeklampszia és a császármetszés gyakoriságának növekedése.

A terhességi cukorbetegségről, a magzatra és az anyára gyakorolt hatásáról, és a kezelési lehetőségekről dr. Tänczer Tímea Ágnes, a Budai Endokrinközpont diabetológusa van a segítségünkre.

Várandósság és cukorbetegség

A várandósság alatt felismert cukorbetegség esetén gesztációs (terhességi) cukorbetegségről beszélünk, mely magába foglalja a babavárás alatt kialakuló, valamint a korábban is fennálló, de csak várandósság során felismert cukorbetegséget. A terhességi cukorbetegség (GDM) oka abban keresendő, hogy a várandósság ideje alatt a szervezetben élettani körülmények között fokozódó inzulin rezisztencia alakul ki. Ennek részben az az oka, hogy a méhlepény olyan anyagokat termel, melyek csökkentik a szervet inzulin érzékenységét. A kismama szervezete a csökkent inzulin érzékenységre fokozott inzulin termeléssel válaszol, amennyiben ez már nem elégséges az anyai vércukorszint megemelkedik, és terhességi cukorbetegség jön létre. A GDM kialakulásának kockázatát fokozza, az anyai túlsúly, a polycystás ovarium szindróma, a magasabb anyai életkor, korábbi szénhidrátanyagcsere-zavar, terhelő szülészeti kórelőzmény (halvaszülés, koraszülés, nagy születési súlyú gyermek), a cukorbetegség fennállása az elsőfokú rokonok között, az alacsony D- vitamin-szint.


Babamaszázs lépésről lépésre

2016. április 22.

A masszázsról mindenki tudja, hogy rendkívül élvezetes, és számtalan pozitív hatása van: megnyugtat, erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, az emésztést, és ellazítja az izmokat. Nincs ez másként a babáknál sem, ráadásul, ezek a finoman gondoskodó érintések erősítik a gyermek és a szülők közötti kötődést. Legyen ez egy közös családi program, hiszen az apukák is könnyedén elsajátíthatják a lépéseket!

Mielőtt hozzáfognánk

Gondoskodjunk arról, hogy a szoba hőmérséklete legyen kellemesen meleg 22-24°C. Mossuk meg a kezünket, és vegyük le az ékszereket, mert hideg érzetet adnak, és apró hámsérülést is okozhatnak, akárcsak a körmök, ezért érdemes őket simára reszelni! A masszázshoz használjunk mindig babaolajat! Fontos, hogy az olajat ne közvetlenül a baba bőrére csorgassuk, hanem melegítsünk meg egy keveset a tenyerünkben. Masszírozzunk lassan, gyengéden és azonos ritmusban, minden mozdulatot átlagosan háromszor ismételve!

Ha minden készen áll, kezdhetjük is!

1. FEJ
Finoman cirógasd kisbabád fejét! Csúsztasd ujjaid a feje alá és simogasd! Tedd kezedet a homloka közepére, és csúsztasd le ujjaid a halántékára!

2. ARC
Ujjaiddal finoman cirógasd körbe a kicsi szemkörnyékét! Simítsd végig az orrát, arcát és fülét, gyengéden masszírozd meg a fül mögött is, majd simítsd körbe a száj környékét! Ujjad vezesd végig az állától le a nyakáig!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...177178179...280