Információk, érdekességek

Anyának lenni

2016. május 07.

Minden nő, aki anya is egyben, került már komoly dilemmába "mennyire vagyok jó anya" kérdéskörben. Vannak ősanyák, akikben ez a kérdés fel sem merül. Vannak anyák, akik hetente kerülnek ebbe a spirálba. És vannak nők, akik az ettől való félelem miatt lemondanak az anyaságról. Mi rejlik a kérdés mögött igazából?

Az anyaság a nők életében az egyik legszentebb tapasztalás. De nem minden esetben tudjuk ezt anyák olyan örömtelinek megélni, mint ahogy arról álmodtunk.

Több oka van.

Az egyik igazán meghatározó tényező ebben a kérdésben, hogy milyen anyai mintát ismerünk. Az a minta, amit édesanyától láttunk, tanultunk, meghatározza a mi anyaságunkat 100%-ban. Minden, amit és ahogy vele megéltünk, meghatározza azt, amit mi tovább adnunk.
Nagyon fontos az az élethelyzet, amibe érkeztünk. Vajon tervezett gyerekek voltunk? Vajon lánynak vártak minket? Apa és anya boldogok voltak akkor? Vajon a családi alapok stabilak voltak? Vajon anya félt-e az anyaságtól? Mennyire viselte meg a fizikai testet az áldott állapot? Áldott volt ez az állapot velem vagy teher?


Beszédkészség

2016. május 02.

Sok gyermeknél megfigyelhető, hogy beszédkészségük iskolakezdésre nem felel meg az életkoruknak. Elgondolkodtató, hogy ez összefüggésben van-e a digitális eszközök használatával, ahol a gyermeknek nincs szüksége használni a nyelvet, hiszen némán is egyszerűen tájékozódik ikonok segítségével, valamint azzal, mennyi élő mesét hall, mennyit beszélgetnek vele?

Mire iskolába kerül nem csak az a fontos, hogy jó szókinccsel rendelkezzen, hanem, hogy kialakuljon a beszédfegyelme is. 
Tudjon késleltetni, ne azonnal beszéljen, ha mondani szeretne valamit, ne vágjon bele más szavába. 

Nagycsoportos gyermekünknél mindenképpen vizsgáljuk meg e két tényezőt.

Életkorának megfelelő szókinccsel rendelkezik-e? Szereti-e a meséket, szeret-e beszélni, szívesen mesél akár a vele történtekről, akár a játékötleteiről?

Ki tudja-e várni, hogy rá figyeljünk, vagy állandóan a felnőttek szavába vág?

Sok gyermeknek ezt bizony meg kell tanítani, hiszen ha ezek nem alakulnak ki, sajnos hátráltatják a gyermek tanulását.


Mit tegyek, ha hasmenése van a kicsinek?

2016. május 02.

A hasmenés – főleg a gyerekeknél, nem játék! A kezelési lehetőségeiről kérdeztük Dr. Budai Marianna gyógyszerész szakértőnket. 

  •  Elutazunk hat napra és szeretnék felkészülni nem várt eseményekre is, ezért beraknék a poggyászunkba valamilyen hasmenés elleni szert a gyerekeknek. Tud valami hatékony gyógyszert ajánlani a 4 éves gyerekemnek? Adhatok neki loperamidot?

A loperamid hatásos és gyors megoldás hasmenésre, de fontos tudni, hogy csak 12 éves kor felett adható a betegeknek. Így az Ön gyermekének másféle gyógyszerre van szüksége.

Gyermekeknél a hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszerek közül az aktív szén lehet az első választás. Az aktív szén 3 éves kor felett alkalmazható. Az aktív szén a kórokozókat, illetve azok méreganyagait köti meg, és távolítja el a szervezetből. Ha a tabletta bevétele problémát okoz a gyermeknek, akkor célszerű a tablettákat elporítani, vagy a kapszulás formában vásárolt aktív szenet a kapszulákból kiönteni, és azt kevés folyadékkal elkeverve bevenni. Az sem probléma, ha a gyermek szétrágja a széntablettát, és úgy nyeli le. A betegtájékoztatójában szerepel, hogy életkortól függően napi maximum hány tablettát vehetnek be a gyermekek. Ne aggódjon, ha a gyermek foga, nyelve és szája fekete színű lesz a széntől a bevételt követően, ez hamar el fog múlni. Attól se ijedjen meg, ha a gyermek széklete fekete lesz, mert az aktív szén színezi azt feketére.


Szenzoros érzékenység

2016. április 29.

Egyre több gyermeknél figyelhetőek meg a következő területeken megmutatkozó érzékenységek akár külön-külön, akár halmozott előfordulásban.

- a szenzoros érzékenység 
- a motoros érzékenység
- a fantázia érzékenység 
- a kognitív, intellektuális érzékenység 
- és az érzelmi érzékenység.

Ezek egyrészt okozhatnak nehézséget a hétköznapokban sok konfliktus forrásai lehetnek,, másrészt különleges lehetőséget rejtenek a gyermekek számára.

 
A szenzoros érzékenységnél felmerül, hogy az inger feldolgozása eltérő, ez okozhat például olyat, hogy például érzékenyebb a füle, olyan dolgokat is hall, amit mi nem érzékelünk. Van, akinek a szeme érzékel több árnyalatot, tapintása kifinomultabb, ízérzékelése jobb, szaglása érzékenyebb.
Feltehetőleg ők azok, akiknek ezek az adottságai előnyt jelenthetnek a művészetekben. Érdemes nekik lehetőséget nyújtani, hogy kipróbálhassák magukat zenében, rajzban, festészetben, szakácsművészetben.


Fogromlás várandósan?

2016. április 28.

Fogromlás

A baba „elszívja” a szervezetből a fogak számára szükséges anyagokat, ezért romlik az anyuka foga. Ez az egyik leggyakoribb tévhit a várandós nők körében. De nem ez az egyetlen: nem kellene félni a röntgentől és a fájdalomcsillapítástól sem. Ami pedig a legfontosabb: a fogak romlása könnyedén megelőzhető!

„Az, hogy a baba lenne a terhesség idején tapasztalható fogromlások okozója, csak egy megkövesedett tévhit. A fogaknak ugyanis nincs intenzív anyagcseréje. Így a terhesség vagy a szoptatás nincs közvetlen hatással a fogak keringésére, azok szerkezetére” – magyarázza Dr. Czinkóczky Béla szájsebész, fogszakorvos az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

Akkor mitől romolhatnak mégis a kismamák fogai?

Amire hatással van a várandósság, az a száj, a közeg, ahol a fogak találhatók. A  babavárás hatással van a nyál összetételére, a fogágy hormonális háztartására, a vérkeringésre, és általánosságban a szervezetben található hormonokra. Ennek a következménye, hogy megváltozik a szájban az immunitás, a baktériumflóra.

„A kismamák kifejezetten hajlamosak az ínyvérzésre, ínygyulladásra, fogágy gyulladásra, melynek elsősorban a hormonháztartás megváltozása az oka. A tünetek megjelenésekor ezekkel foglalkozni kell, a kialakuló tüneteket, mielőbb orvosolni szükséges. A legfontosabb, hogy a mamáknak fokozott hangsúlyt kell fektetni a szájhigiéniára, a fogápolásra, mert a hormonok hatására a nyál szerkezete, összetétele is megváltozik”- figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...279