Információk, érdekességek

A kicsiknek is kell fényvédő?

2017. július 24.

A szülők akár a legfinomabb baba- és kisgyermek-kozmetikumokat is megveszik, ha az a gyermekük egészségét védi. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e arra, hogy a csecsemőt – szinte megszületésétől kezdve – fényvédő készítményekkel is bekenjék. Vagy igazuk lenne azoknak, akik szerint kell a D-vitamin a szervezetbe, ezért napozzon csak a csecsemő és a kisgyermek?

Erős napfény esetén az ultraibolya (UV) sugarak károsító hatásától védeni kell a bébiket és a kicsiket

A bőr nem felejt,- azaz az évek során a bőrt érő UV-adagok összeadódnak, és magasabb „összegek” elérésekor számos bőrbetegség, köztük a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának a valószínűsége is jelentősen megnő.

  • A csecsemőkori napozás különösen veszélyes, mert a csecsemők kevés védő-pigmenttel (melaninnal) rendelkező, érzékeny, vékony bőrében adott mennyiségű UV-sugárzás nagyobb mértékű károsodást idéz elő, mint felnőtteknél. Emellett, a bébik bőre a kiszáradásra hajlamosabb, mint a felnőtteké, és ha ez megtörténik, akkor a száraz bőr ideális behatolási kapu lehet többféle kórokozó (pl. baktériumok) számára.
     
  • Bébiket sem fényvédő készítményekkel, sem fényvédők nélkül, közvetlen, erős napfényre helyezni és napoztatni nem szabad; még nyaralások, síelések alkalmával sem! Kifejezetten kerülendő a meleg, napfényes napokon a 11 és 15 óra közötti kinn tartózkodás, napoztatás. Babakocsiban is csak megfelelő fizikai védelemmel ellátott módon szabad levegőztetni a csecsemőket; azaz babakocsira szerelt napernyővel, csecsemőre adott világos, lehetőleg fehér színű vászonsapkával vagy –kalappal, teljes testet fedő vékony ruházattal.
     
  • Egy év feletti kisgyermekeknél a kúszás-mászás, futkározás miatt már nehezebben oldható az meg, hogy a ne tartózkodjanak a napon. Arra azért ügyelni kell, hogy ne égjenek le a kicsik: a bőrt megfelelően takaró, szellőző öltözet mellett, gondoskodni kell a fényvédők alkalmazásáról is,- az arcon és a testen egyaránt.

Beszélgessünk! - Játékos beszédfejlesztés gyerekeknek

2017. július 23.

Napjainkban egyre kevesebb idő jut a gyerekek otthoni szókincs- és beszédfejlesztésére. Erre a problémára próbálunk most megoldást kínálni. A gyermekeinkkel töltött idő oly kevés és hamar elszalad, de érdemes velük foglalkozni, hiszen a későbbi kommunikációs helyzetekre előre adhatunk egy biztos alapot.  

 

A nyári szünet lehetőséget ad az együttjátszásra és ezt érdemes kihasználnunk. A ritmusfejlesztés, mondókára lépegetés, taps, ritmus tapsolása, ritmus kopogása, kirakása, mondóka elmondása, egy sor hangosan egy sor magukban, tempóváltáso - ezek a gyerekek számára is érdekes játékok.

Beszédszervek ügyesítése

Szájjal csipegetés tenyérből pl. mazsolát, puszi küldése egymásnak, halak beszélgetésének utánzása, bohóc játék tükörrel, különféle grimaszok mutatása, papagáj játék, szótagok ismétlése (la-lalu), cica játék: tej lefetyelése, lenyalja az orrát, szája szélét, lovacskázás: csettintget a nyelvével, cukor szopogatás utánzása.

A logopédia

Gyógypedagógiai tudomány, a beszédzavarok felismerésével és korrekciójával foglalkozik. Célja a beszédhibák megelőzésével, a kialakult beszédhibák és azok következtében fellépő másodlagos elváltozások korrigálásával ép beszéd létrehozása. Beszédzavarok kutatásával, megelőzésével, diagnosztizálásával, korrekciójával foglalkozó tudomány. Feladata: írás olvasás zavarai, beszédindítás, beszéd tisztítás, ösztönzés, elveszett beszéd vissza állítása, orrhangzósság, disfonia rekedtség. 


A hüvelygomba a kismamákat sem kíméli

2017. július 22.

A hüvelygomba jön és kellemetlenségeket okoz. Azonban a bevált patikaszereket nem minden esetben lehet alkalmazni a kezelésére, ha babát várunk! Erre nagyon oda kell figyelni! Nézzük, mit javasol Dr- Budai Marianna gyógyszerész! 

Kismamaként különösen veszélyes az öngyógyszerezés!

Kismama: – Nagyon kellemetlen, de már ismét a hüvelygomba jeleit tapasztalom magamon. Ez minden évben megtörténik velem egy-két alkalommal. Már van jól bevált megoldásom rá, a legutóbb is azt alkalmaztam. Most viszont kicsit más a helyzet, mert ugyan még nem látszik rajtam, de már 10 hetes terhes vagyok. Nem tudom, hogy szabad-e használnom azt a gyógyszert, ami korábban.
Gyógyszerész:  Az ön helyzetében a szülész-nőgyógyász orvosa felkeresését javaslom. A vény nélkül kapható gombaellenes szerek terhesség alatti – szülész és nőgyógyász szakorvos tudta nélküli – alkalmazásától óva intem, az ön és a gyermeke egészségére gondolva. Akkor sem ajánlatos a kismamáknak öngyógyszerezésbe kezdeni, ha biztosan felismerik a hüvelygomba tüneteit, és esetleg terhességük előtt hasonló problémájukat már sikeresen kezelték vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

Nem a gyógyszertől kell félni, hanem a szakszerűtlen kezeléstől!

Kismama: – Veszélyesek lehetnek a gombaellenes gyógyszerek a babámra? Próbálkozzak inkább házi módszerekkel?
Gyógyszerész: – Vannak olyan hatóanyagok és gyógyszerek, amelyeket már hosszú évek óta számos esetben alkalmaztak várandós nőknél, és bőséges mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre velük kapcsolatban. Bebizonyosodott az is, hogy ezek a gyógyszerek nem ártalmasak az embrióra, magzatra. Ne féljen a gyógyszerektől! A gyógyszeres kezelés indokolatlan kerülése vagy elmulasztása nagyobb veszélybe hozza a fejlődő embriót, magzatot, mint a szakszerű gyógyszeres terápia.
Egyértelműen lebeszélem az interneten keringő vagy innen-onnan hallott módszerekről: ne próbálkozzon a teafaolaj, fokhagyma, tejföl, kefir vagy hasonlók hüvelyben való alkalmazásával!


Erre figyeljünk, ha babával indulunk nyaralni!

2017. július 21.

Tombol a nyár, a legtöbben most indulnak el nyaralni. Az előkészületeket sokszor megbonyolíthatja, ha kisbabával készülünk a családi pihenésre. Íme néhány jó tanács Dr. Makleit László belgyógyász orvostól, mire érdemes mindenképp odafigyelnünk ilyen esetben, hogy elkerüljük a napégést, napszúrást, pelenkadermatitiszt vagy a dehidratációt.

Hogyan óvjuk a bébik bőrét a napégéstől?

Az egyik legnagyobb rizikófaktor, ami megkeserítheti a nyaralás kellemesnek ígérkező perceit, az a napégés.

  • Komolyan kell vennünk a riasztásokat és a napozási szabályokat – 11 és 15 óra között ne menjünk napra, a babákat pedig 16 óráig ne engedjük közvetlenül a fényre.
  • A leégés szűrt fényben is megtörténhet, ezért a kritikus órákat töltsük inkább a ház hűvösében.
  • Használjunk megfelelő faktorszámú, az UVB mellett az UVA sugárzás ellen is védelmet nyújtó napkrémet.
  • Ha pedig az elővigyázatosságunk ellenére is megtörténik a baj, akkor egyévesnél kisebb gyerek esetében langyos vízzel mossuk le a baba bőrét, és mutassuk meg orvosnak is.

Nem bírja a gyerek a meleget? Betegség is okozhatja!

2017. július 21.

Az igazán forró nyarakat ez emberek zöme nehezen viseli. Ilyenkor keressük az árnyékot, az enyhet adó szelet vagy a légkondicionált helyiségeket. Egyes esetekben azonban nem csak arról van szó, hogy egyszerűen kánikula van, ugyanis ha a gyermeke a normálisnál rosszabbul viseli a meleget, akkor betegség is állhat a háttérben. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Nem csak egyszerűen melege van a gyereknek?

A kicsi gyerekek hőtűrése valamivel rosszabb, mint a felnőtteké, ám hamar „utolérik” szüleiket ezen a téren. Érdekes módon, a meleg tolerálása egy bizonyos kor felett egyre nehezebbé válik.

Az azonban, hogy mit is jelent, hogy a gyerek hőtoleranciájával van gond, már nem olyan egyszerű kérdés. Hiszen a nyári melegben mindenki szenved, mégis mi különbözteti meg a betegséget az egyszerű „melegem van” érzéstől?
A kérdés megválaszolása nem könnyű, tekintve, hogy a háttérben meghúzódó betegség tünetei nem mindig erőteljesek, vagy egyértelműek. Mindenesetre tény, hogy akkor, ha a kánikula okozta tünetek – mint az izzadás, a rosszullét, szapora pulzus stb. – nem enyhülnek könnyen, illetve, ha a gyerek önmagához képest rosszabbul tűri a meleg időt, akkor érdemes endokrinológushoz fordulni!

Pajzsmirigy-túlműködés a csökkent melegtűrés mögött

Az izzadás és a szapora pulzus, a fokozott anyagcsere, hasmenés, mind olyan tünetek, melyek a hyperthyreosis-ra, vagyis fokozott pajzsmirigyműködésére utalhat. Ez a nyak elülső részén elhelyezkedő, pillangó alakú szerv felelős a T3 (trijód-tironin) és a T4 (tetrajód-tironin) hormonok előállításáért. Ezen hormonok pedig szinte mindenre hatással vannak a szervezetben. Befolyásolják az anyagcserét, a szexuális működést, a növekedést, de még az agy fejlődését is.
Abban az esetben, ha a szerv sok hormont termel, túlműködésről beszélhetünk. A pajzsmirigy ilyen irányú problémáját több tényező is okozhatja. Ezek között éppen úgy megtalálható gyulladás, a jód túlzott jelenléte a szervezetben, az autoimmun Graves-Basedow kór, illetve a hipofízis pajzsmirigyműködést serkentő hormonjának (TSH) túltermelődése.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...145146147...280