Információk, érdekességek

5 hasznos tipp, ha gyereke táborozni megy

2017. augusztus 07.

Manapság már szinte minden témában szerveznek nyári táborokat, így talán nem jelent nehézséget megtalálni a gyermekünkhöz leginkább illőt. A kicsik felkészítése, a csomagolás viszont okozhat némi fejfájást a szülőknek, pedig csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk, hogy a táborozás valóban pozitív élmény legyen.

A K&H gyógyvarázs program a kisgyermekek testi és lelki egészségének elkötelezett támogatójaként összegyűjtötte az öt leghasznosabb tippet, amik segítik a szülőket a felkészülésben.

1. Játsszunk táborosat!

Ha gyermekünk korábban nem volt távol, előfordulhat, hogy szorongani kezd az idegen környezettől. Készítsük fel őt játékkal, imitáljuk a táborozást! Szervezzünk pizsamapartit a barátokkal, vagy akár sátrat is állíthatunk a kertben, hogy átadjuk neki a különleges tábori hangulatot. Hangsúlyozzuk a pozitívumait, meséljünk neki akár saját tapasztalatainkról is, motiváljuk azzal, hogy új barátok és maradandó élmények várják.


Érzékeny a babánk bőre?

2017. július 31.

Minden baba bőre érzékeny. Többek között azért, mert jóval vékonyabb, mint a felnőtteké. Azonban épp úgy, mint a felnőtteknél, a kicsiknél is vannak különböző bőrtípusok, vannak, akiknek kevésbé, és vannak, akiknek jóval érzékenyebb a bőrük.

A „normál” bőrű babáknál is tapasztalhatunk időszakos extra érzékenységet, amikor hajlamosabb a bőrük a kipirosodásra vagy az irritációra. Hogy mi állhat ennek a hátterében, mikor érdemes extra védelmet fordítani a babák bőrére, és mi lehet a megoldás?

Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász és dr. Makleit László belgyógyász – aki a táplálkozás és a bőr összefüggéseire világított rá – adott hasznos tippeket.

A bőr nyújtja a legnagyobb védelmet a szervezetnek, viszont csupán hároméves korra alakul ki a megfelelő vastagságú hámréteg.

Kezdetben a bőr kevesebb pigmenttel rendelkezik, pH-értéke viszont magasabb, mint az idősebb gyerekek esetében, így hajlamosabb az irritációra.

„Egy érett újszülött babának is mintegy hétszer vékonyabb bőre van, mint egy felnőttnek. Így alapvetően már anatómialiag is adott tény, hogy minden baba bőre sérülékeny. Illetve az is igaz, hogy bőrtípustól függően vannak érzékenyebb bőrű csecsemők” – mondta el dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász szakértő, aki hozzátette, a környezeti behatások mellett a genetika is közrejátszhat ennek kialakulásában.

„Az olyan picik életében is vannak fokozott odafigyelést igénylő időszakok, akik normál bababőrrel rendelkeznek” – hívta fel a szülők figyelmét dr. Csitos Ágnes.


A kicsiknek is kell fényvédő?

2017. július 24.

A szülők akár a legfinomabb baba- és kisgyermek-kozmetikumokat is megveszik, ha az a gyermekük egészségét védi. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e arra, hogy a csecsemőt – szinte megszületésétől kezdve – fényvédő készítményekkel is bekenjék. Vagy igazuk lenne azoknak, akik szerint kell a D-vitamin a szervezetbe, ezért napozzon csak a csecsemő és a kisgyermek?

Erős napfény esetén az ultraibolya (UV) sugarak károsító hatásától védeni kell a bébiket és a kicsiket

A bőr nem felejt,- azaz az évek során a bőrt érő UV-adagok összeadódnak, és magasabb „összegek” elérésekor számos bőrbetegség, köztük a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának a valószínűsége is jelentősen megnő.

  • A csecsemőkori napozás különösen veszélyes, mert a csecsemők kevés védő-pigmenttel (melaninnal) rendelkező, érzékeny, vékony bőrében adott mennyiségű UV-sugárzás nagyobb mértékű károsodást idéz elő, mint felnőtteknél. Emellett, a bébik bőre a kiszáradásra hajlamosabb, mint a felnőtteké, és ha ez megtörténik, akkor a száraz bőr ideális behatolási kapu lehet többféle kórokozó (pl. baktériumok) számára.
     
  • Bébiket sem fényvédő készítményekkel, sem fényvédők nélkül, közvetlen, erős napfényre helyezni és napoztatni nem szabad; még nyaralások, síelések alkalmával sem! Kifejezetten kerülendő a meleg, napfényes napokon a 11 és 15 óra közötti kinn tartózkodás, napoztatás. Babakocsiban is csak megfelelő fizikai védelemmel ellátott módon szabad levegőztetni a csecsemőket; azaz babakocsira szerelt napernyővel, csecsemőre adott világos, lehetőleg fehér színű vászonsapkával vagy –kalappal, teljes testet fedő vékony ruházattal.
     
  • Egy év feletti kisgyermekeknél a kúszás-mászás, futkározás miatt már nehezebben oldható az meg, hogy a ne tartózkodjanak a napon. Arra azért ügyelni kell, hogy ne égjenek le a kicsik: a bőrt megfelelően takaró, szellőző öltözet mellett, gondoskodni kell a fényvédők alkalmazásáról is,- az arcon és a testen egyaránt.

Beszélgessünk! - Játékos beszédfejlesztés gyerekeknek

2017. július 23.

Napjainkban egyre kevesebb idő jut a gyerekek otthoni szókincs- és beszédfejlesztésére. Erre a problémára próbálunk most megoldást kínálni. A gyermekeinkkel töltött idő oly kevés és hamar elszalad, de érdemes velük foglalkozni, hiszen a későbbi kommunikációs helyzetekre előre adhatunk egy biztos alapot.  

 

A nyári szünet lehetőséget ad az együttjátszásra és ezt érdemes kihasználnunk. A ritmusfejlesztés, mondókára lépegetés, taps, ritmus tapsolása, ritmus kopogása, kirakása, mondóka elmondása, egy sor hangosan egy sor magukban, tempóváltáso - ezek a gyerekek számára is érdekes játékok.

Beszédszervek ügyesítése

Szájjal csipegetés tenyérből pl. mazsolát, puszi küldése egymásnak, halak beszélgetésének utánzása, bohóc játék tükörrel, különféle grimaszok mutatása, papagáj játék, szótagok ismétlése (la-lalu), cica játék: tej lefetyelése, lenyalja az orrát, szája szélét, lovacskázás: csettintget a nyelvével, cukor szopogatás utánzása.

A logopédia

Gyógypedagógiai tudomány, a beszédzavarok felismerésével és korrekciójával foglalkozik. Célja a beszédhibák megelőzésével, a kialakult beszédhibák és azok következtében fellépő másodlagos elváltozások korrigálásával ép beszéd létrehozása. Beszédzavarok kutatásával, megelőzésével, diagnosztizálásával, korrekciójával foglalkozó tudomány. Feladata: írás olvasás zavarai, beszédindítás, beszéd tisztítás, ösztönzés, elveszett beszéd vissza állítása, orrhangzósság, disfonia rekedtség. 


A hüvelygomba a kismamákat sem kíméli

2017. július 22.

A hüvelygomba jön és kellemetlenségeket okoz. Azonban a bevált patikaszereket nem minden esetben lehet alkalmazni a kezelésére, ha babát várunk! Erre nagyon oda kell figyelni! Nézzük, mit javasol Dr- Budai Marianna gyógyszerész! 

Kismamaként különösen veszélyes az öngyógyszerezés!

Kismama: – Nagyon kellemetlen, de már ismét a hüvelygomba jeleit tapasztalom magamon. Ez minden évben megtörténik velem egy-két alkalommal. Már van jól bevált megoldásom rá, a legutóbb is azt alkalmaztam. Most viszont kicsit más a helyzet, mert ugyan még nem látszik rajtam, de már 10 hetes terhes vagyok. Nem tudom, hogy szabad-e használnom azt a gyógyszert, ami korábban.
Gyógyszerész:  Az ön helyzetében a szülész-nőgyógyász orvosa felkeresését javaslom. A vény nélkül kapható gombaellenes szerek terhesség alatti – szülész és nőgyógyász szakorvos tudta nélküli – alkalmazásától óva intem, az ön és a gyermeke egészségére gondolva. Akkor sem ajánlatos a kismamáknak öngyógyszerezésbe kezdeni, ha biztosan felismerik a hüvelygomba tüneteit, és esetleg terhességük előtt hasonló problémájukat már sikeresen kezelték vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

Nem a gyógyszertől kell félni, hanem a szakszerűtlen kezeléstől!

Kismama: – Veszélyesek lehetnek a gombaellenes gyógyszerek a babámra? Próbálkozzak inkább házi módszerekkel?
Gyógyszerész: – Vannak olyan hatóanyagok és gyógyszerek, amelyeket már hosszú évek óta számos esetben alkalmaztak várandós nőknél, és bőséges mennyiségű tapasztalat áll rendelkezésre velük kapcsolatban. Bebizonyosodott az is, hogy ezek a gyógyszerek nem ártalmasak az embrióra, magzatra. Ne féljen a gyógyszerektől! A gyógyszeres kezelés indokolatlan kerülése vagy elmulasztása nagyobb veszélybe hozza a fejlődő embriót, magzatot, mint a szakszerű gyógyszeres terápia.
Egyértelműen lebeszélem az interneten keringő vagy innen-onnan hallott módszerekről: ne próbálkozzon a teafaolaj, fokhagyma, tejföl, kefir vagy hasonlók hüvelyben való alkalmazásával!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...144145146...279