Információk, érdekességek

Becsengettek

2017. szeptember 06.

Ma reggel véget ér a diákoknak a két és fél hónapos nyári vakáció, megkezdődött a 2017/18-as tanév. Szeptembertől 751 ezer általános iskolás, 78 ezer szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, 182 ezer gimnazista és 168 ezer szakgimnazista kezdi meg tanulmányait az iskolákban, az óvodások száma 314 ezer.

Ma kapják meg a diákok a tankönyveket

Az oktatási intézmények által megrendelt 12,7 millió tankönyv megérkezett tanévkezdésre, s az intézményvezetők augusztus 21-től adhatták le a pótrendeléseket is. Mint ahogy tavaly, úgy idén sem fogja a tankönyvek hiánya megakadályozni az iskolakezdést, több mint 1,1 millió gyerek pedig ebben a tanévben már ingyen jut hozzá a szükséges tankönyvekhez – közölte korábban Palkovics László oktatási államtitkár.

Segítség a teherviselésben

  • A tanévkezdés anyagi terheit könnyítendő korábban utalták a családtámogatásokat, az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget.
  • Novák Katalin ifjúsági és családügyekért is felelős államtitkár a családokat segítő intézkedések között említette az ingyenes tankönyvellátást az 1-9. évfolyamon tanuló diákok számára, ami azt jelenti, hogy 1 milliónál több diák kap térítésmentesen tankönyvet. Számítása szerint egy kétgyermekes családnál ez a támogatás 35 ezer, míg egy három gyermekes családnál akár 50 ezer forintos megtakarítást jelenthet.
  • Kitért egy friss rendeletmódosításra is, ami szerint az iskolába bevitt tankönyvek súlya nem lehet több 3 kilogrammnál, hogy a gyerekeknek ne kelljen súlyos táskákat cipelniük az iskolába.

Új tanév, új gyerekszoba: 5 szuper tip

2017. szeptember 04.

Kezdődik a tanév, érdemes néhány szakértői tippet megfogadva újragondolni a gyerekszobát és a tanulósarkot… A profik sokat segíthetnek a költséghatékony, mégis mutatós végeredmény elérésében.

A gyerekszoba, ezen belül a tanulósarok kialakítását főként a helyiség nagysága és a belmagasság határozza meg. Emellett figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát is, de tovább nehezíti a tervezést, ha testvérek osztoznak egy szobán. Boncz Péter, a szombathelyi Praktiker áruházvezetője és Zsipi Ildikó, szortiment menedzser most 5 jó tanácsot oszt meg a szülőkkel.

1. Kombiágy: kis helyen több funkció

Gondolkodjunk úgy a gyerekszobáról, mintha az egy mini lakás lenne. Tehát a pihenés, a munka és a szórakozás hármas funkciójának is jusson benne hely. Kisiskolásoknak az úgynevezett kombiágyak a leginkább helytakarékos megoldások. Ezek olyan egyszemélyes emeletes ágyak, amelyekben fölül van a kényelmes, normál méretű hálórész, alul pedig játszóhely vagy tanulósarok alakítható ki, sok tárolóhellyel.


Segítség, a gyerekem zenélni akar!

2017. augusztus 29.

A kiváló magyar muzsikus, Bródy János azt nyilatkozta, ha valaki „megpendíti, hogy a gyereke zenész akar lenni, és az én tanácsomat kéri, azt szoktam mondani, próbálja meg lebeszélni róla. Ha nem sikerül, akkor talán van valami esélye.”

Való igaz, hogy a tehetség egyik gyakori figyelmeztető jele a megszállottság, az elkötelezettség érzése, azonban ez csupán egyik alkotóeleme a potenciálnak. A teljes kép természetesen sokkal árnyaltabb. Számos szülő most jó eséllyel a fejéhez kap, mondván „bárcsak az én gyermekem is ennyire eltántoríthatatlan lenne”, bízva abban, hogy a még szárnyait próbálgató művészpalánta egyszer valóban sikeres zenész lesz. Addig azonban meglehetősen rögös az út, és a zenélni tanuló gyermekek csak kis része lesz felnőttként valóban elismert muzsikus.
(…)

Az ifjú művészpalánták

A magyar származású pszichológus, Révész Géza szerint nem véletlen, hogy a zenei tehetség az egyik legkorábban megmutatkozó tehetségtípus, hiszen lényegesen kevesebb „tanultságot” igényel, mint más képességterületek.

Noha számos elmélet született a zenei képességek fejlődéséről, nem meglepő, hogy néhány közülük nem köti életkorhoz, vagy más készségek fejlettségi szintjéhez a zenei képességek fejlődését. Abban azonban a legtöbb kutató egyetért, hogy a zenei fejlődés szenzitív periódus 8-9 éves korban lezárul, vagyis a gyermek fogékonysága ezt követően csökkenést mutat, ami idegrendszeri változásokkal is magyarázható.


Úszni várandósan is lehet?

2017. augusztus 27.

Sok kismama bizonytalan abban a kérdésben, hogy szabad-e pocakkal a medencébe merészkedni. Amikor ezt a kérdést vizsgáljuk, külön kell választani a víz, mint közeg magára a mozgásra (testre és lélekre) gyakorolt hatását és a víz fizikai veszélyeit (hőmérséklet, tisztaság). Nézzük a pro és kontra érveket!

A vízben mozgás szempontjából az úszás vagy az aquafittness kifejezetten jótékony hatású a kismamáknak. Különösen pozitív, hogy a vízben a súlygyarapodás ellenére, az ízületek terhelése nélkül lehet átmozgatni minden porcikánkat.

Természetesen a víz hőmérsékletére és tisztaságára (valamint klórozottságára) fokozottan ügyelnünk kell, ha pocakosan csobbanunk.

Amiért jó az úszás a várandós kismamának

  • Akár várandósan is el lehet kezdeni az úszást, hisz technikája egyszerű, sérülésveszély jellemző.
  • A fájós deréknak és lábnak kifejezetten felüdülés a víz.

Mit mondanak, akik óvatosságra intik a várandós kismamákat?

  • A víz tisztasága és a fertőzésveszély erősen összefügg…
  • Aki alapból érzékeny, terhessége alatt fokozottabban veszélyeztetett a kórokozókra.
  • A víz hőmérséklete és meg/felfázás erősen összefügg.

Kezdődik a családi harc: mi alapján válasszunk iskolatáskát?

2017. augusztus 25.

Kinek legyen igaza? A szülőnek, aki a gyerek testfejlődését tartja szem előtt, amikor iskolatáskát választanak a csemetének, vagy a gyermeknek, aki szín, minta és forma alapján hozza meg a döntést. Az ortopéd szakorvos szerint az iskolatáska kialakítása és annak szimmetrikus viselése a legfontosabb, hiszen a gerinc megterhelése hosszabb távon jelentős mozgásszervi panaszokhoz vezethet.

Az iskolatáska beszerzése az egyik legfontosabb és bizonyos szempontból legvitatottabb feladat a családokban, hiszen gyermek és szülő más szempontok alapján választana. Bármennyire nehéz azonban, a szülőnek kell magabiztosabbnak, és ha kell, erélyesnek lenni, hiszen gyermeke egészsége miatt nem mindegy, mit választanak.

Ilyen a jó iskolatáska

„Az a legfontosabb, hogy az iskolatáska szimmetrikusan feküdjön a hátra, és a lapockától a medencelapát felső részéig érjen. Így elkerülhető, hogy a táska túl nagy legyen, illetve hogy megterhelje a gyermek hátát. Sok idehaza kapható iskolatáska nem felel meg ezeknek a feltételeknek. Pedig ha belegondolunk, hogy egy 30-60 kiló közötti gyermeknek legtöbb esetben akár 10 kilót is kell vinnie minden nap a tanszerek, a tízórai, a technika vagy rajz-, illetve a tornafelszerelés miatt, így nem árt a táska önsúlyára is odafigyelni” – vélekedik Dr. Molnár Szabolcs Ph.D., a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd főorvosa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...143144145...280