Információk, érdekességek

A sokoldalú ana­nász

2006. július 21.

A 80-as évek végéig az ananászt Magyarországon csak konzervként ismerték, mert a friss gyümölcsöt csak a 90-es évek elején kezdték árulni a nagyobb élelmiszerüzletek.

 

Az ananászt a trópusokon szinte mindenütt termesztik. A gyümölcs mérete igen változó, az egész apró daraboktól az óriás példányokig sokféle lehet. Termése tetején kard alakú, szúrós levelek nőnek, a gyümölcs húsa pedig fehér vagy sárgás színű, édes, enyhén savanykás érzettel. Az étkezési rostokban, gyümölcssavakban és értékes ásványi anyagokban (például vasban, kalciumban) bővelkedő lédús gyümölcs csaknem 85 százalék víz.


Zamatos barackos

2006. július 20.

A barack Ázsiából származik, s vad fajtája napjainkban is fellelhető a mai Kína északi részén. Európába a görögök, majd a rómaiak hozták be. A sárgabarack hihetetlenül gazdag A-vitaminban, béta-karotinban, de van benne még kálium, kalcium, foszfor, továbbá C-vitamin, valamint kén is.

 

Ma már nálunk is több fajtája ismeretes, s nemcsak nyáron szerves része táplálékunknak, hanem télen is, mert a sárgabarack a jól tartósítható gyümölcsök közé tartozik.

 

Akár a szerencsések közé tartozunk (már amennyiben a kertünkben álldogál egy-két aranyló barackfa), akár nem: itt az ideje a lekvárfőzésnek!


Az édesszájúak a gyümölcsöt szeretik

2006. július 17.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatásai szerint azok, akik szeretik az édességeket, jobban szeretik a gyümölcsöket, mint a sós süteményeket, chipseket kedvelők. Az összefüggés megfordítva is igaz: a gyümölcskedvelők több édességet esznek, mint azok, akik a zöldségeket részesítik előnyben.

 

A kutatócsoport vizsgálataival azt a közhiedelmet akarta alátámasztani, hogy létezik az 'édesszájúság', azaz vannak olyan emberek, akik jobban szeretik az édes ízeket, mint mások.


Hogyan kávézzunk egészségesen?

2006. július 13.

A kávéfogyasztás egészségügyi veszélyeinek egy újabb aspektusáról számoltak be amerikai kutatók. A vizsgálatok kimutatták, hogy a koffein alacsony fogyasztás mellett ugyan élénkít, nagyobb adagban viszont árt az epének, májnak, vesének, gátolja a szellemi tevékenységet és altató hatása van.

 

A kávémagban - 0,6-2,5 százalékban - található koffein értékes gyógyszeralapanyag is, de orvosi tapasztalatok szerint jótékony haszna ritkábban érvényesül, hiszen kevesen állnak meg napi egy csészényi kávénál - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében.


Édes üdítők - felesleges kilók

2006. július 12.

Az elmúlt két évtizedben a gyermekek között megduplázódott, míg a serdülők között megháromszorozódott a túlsúlyosak száma. Két évvel ezelőtt végzett kiterjedt amerikai felmérés szerint a 12-19 éves serdülők között 15,9 százalék volt a kövérek aránya. Azaz minden hatodik serdülő elhízott, annak minden veszélyes következményével.
Jól tudjuk, hogy a kövér gyerekekből kövér felnőttek lesznek, akik között gyakrabban fordulnak elő szív- és érrendszeri, mozgásszervi, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség), máj- és vesekárosodás stb. És akkor még nem szóltam az elhízással járó lelki problémákról (gondoljunk csak azokra, akik egy életen át intenzíven fogyókúráznak, miközben egyre nő a testsúlyuk).
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...214