Információk, érdekességek

Veszélyes lehet a karácsonyi habzsolás

2012. december 27.

karácsonyi habzsolásAkár 2-3 kilót is magára szedhet karácsonykor, aki nem figyel. Az ünnepi asztalnál szinte mindenki többet eszik a megszokottnál, és bizonyos betegségek esetén ez veszélyes is lehet – erre hívja fel a figyelmet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.

Az átlagos ünnepi menü sok családnál a magyar ízlésnek megfelelően még ma is energia- és zsírdús ételekből áll (például rántott hal, francia saláta vagy majonézes krumpli), és természetesen ezen felül még sokféle sütemény, édesség, ital is kerül az asztalra. Ez azért jelent gondot, mert a magyar felnőtt lakosság 50-60 százaléka egyébként is túlsúlyos vagy elhízott, aki pedig hajlamos rá és nem vigyáz, gyorsan felszedhet még pár kilót. A dietetikus szerint ettől függetlenül az egészségünk megóvása érdekében is érdemes figyelni arra, hogy mit és mennyit eszünk.


Cuki édesség: rénszarvas keksz

2012. december 26.

rénszarvas kekszKezdd ilyen cuki rénszarvasokkal, gyaníthatóan nemcsak a gyerekek tartják majd zabálnivalónak! 


Narancsos mézeskalács

2012. december 25.

A klasszikus mézeskalács kicsit extra ízesítéssel - próbáld ki, nem fog csalódást okozni! 


Karcsúbban, kipihentebben télen is! - 2. rész

2012. december 17.

Amikor erős kísértést érzünk a nassolásra vagy az evésre-ivásra, kérdezzük meg magunktól, hogy mi idézi ezt elő bennünk. Eközben próbáljuk megfejteni érzelmeinket. Ez az elmélkedés elvezethet minket odáig, hogy újra fontolóra vesszük, átértékeljük pillanatnyi evési vágyunkat. Mit tehetünk még?

  1. Ne összpontosítsunk többé a táplálékra! Keressünk gyorsan egy “elvonó szert”, csináljunk valami mást: igyunk egy pohár vizet, mossunk fogat, rúzsozzuk ki a szánkat, telefonáljunk…
  2. Este ne igyunk alkoholt! Ha a nap végére kimerült állapotban érünk haza, ne fogyasszunk semmilyen alkoholos italt, hogy “feldobjon”, hanem inkább készítsünk limonádét, friss citrommal és egy kávéskanál mézzel.
  3. Időről időre engedélyezzünk magunknak egy kis kilengést, persze kontrollált módon. Leljünk örömöt néhány szem finom bonbonban, és olykor ne utasítsunk el egy frissen kisütött rántott húst sem, ha az a kedvencünk.  Kóstolgassuk, ízlelgessük lassan, akkor könnyebben kontrollálhatjuk a mennyiséget!

Karcsúbban, kipihentebben télen is! - 1.rész

2012. december 17.

Határozzuk el: ezen a télen a hideg okozta megannyi ártalom, a fáradtság, a stressz nem fog győzedelmeskedni rajtunk. Az alábbi “támadási tervet” felhasználva könnyebben szembe tudunk nézni ezekkel a nehézségekkel anélkül is, hogy néhány kilót magunkra szednénk. Így jó formában élhetjük meg az ünnepeket, vészelhetjük át a téli hónapokat.

stressz legtöbbször kényszerűségek, korlátozások, belső feszültségek sorozata, ami konfliktusba kerül törekvéseinkkel. Innen ered az a stresszes állapot, mely visszahat a vegetatív idegrendszerre, az emésztésre, az izmokra. Márpedig egy stressznek kitett szervezet az átlagosnál több vitamint és létfontosságú ásványi anyagot veszít, melyet pótolni kell. A téli időszakban a fényhiány is érezteti hatását és az ünnepei előkészületek sem éppen pihentetőek… Az eredmény: “leeresztettnek”, szorongónak, rossz kedvűnek érezzük magunkat, és hamar hajlamossá válunk a nassolásra. Igazi ördögi kör jön így létre. Ahhoz, hogy kikerüljünk belőle, a specialisták sokféle ötletet adnak a stressz megelőzésére, kezelésére, melyeknek célja lehet megtanulni lazítani, visszanyerni akarcsúságot és a bőr frissességét. Fogadjunk meg közülük néhányat!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...205206207...277