Információk, érdekességek

Jól teszik, akik egy kis diót is esznek a zsíros ételekkel

2006. október 21.

Spanyol kutatók kimutatták, hogy már kevés dió rövidtávon is jelentõsen képes csökkenteni a telített zsírok érfalkárosító hatását, amennyiben a zsíros étellel együtt egy kis diót is fogyasztunk.

 

A vizsgálatban résztvevõ 24 fiatalnak 2 hetes mediterrán diétát követõen adtak zsírban dús szendvicseket, és hozzá vagy diót, vagy olívaolajat. A dió és az olíva egyaránt csökkentette az artériák falában a zsíros ételek fogyasztása után azonnal fellépõ gyulladást és az oxidációt, amelyek érelmeszesedés és szívbetegség kialakulásához vezethetnek.


Újabb kedvezõ hírek a salátákról

2006. október 12.

A különféle saláták fogyasztását a közvélekedés eddig is egészséges dolognak tartotta. A Kaliforniai Egyetem szakemberei kutatásaik alapján azonban további kedvezõ hatásokról számoltak be.


A kutatók több mint 17 ezer ember részvételével végeztek elemzést arra vonatkozón, hogy milyen egészségre gyakorolt hatással bírhatnak a saláták (ideértve azokat is, amelyeket öntetekkel fogyasztanak el). Az eredmények azt mutatták, hogy már azok körében is, akik csak napi egy adag salátát fogyasztanak, a C és E-vitaminok valamint a folsav és a likopin szintje magasabb volt, mint aki nem fogyasztottak nyers zöldséget.


Átfogó támadás a sófogyasztás korlátozására

2006. október 07.

Levendula Patika-  Hírek képA világ 48 országában 194 egészségügyi szakember összefogása révén megalakult egy új világszervezet, a WASH (World Action on Salt and Health). A szervezet célja a sófogyasztás lecsökkentése a WHO által ajánlott szintre, napi 5g-ra.

 

A magas vérnyomás a legnagyobb önálló rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek kialakulására, mely felelõssé tehetõ az agyvérzések 62%-ának és a szívbetegségek 49%-ának a létrejöttéért. Az agyvérzések és szívkoszorúér-betegségek világszerte több mint 12,7 millió életet követelnek évente - többet, mint bármely más halálok. Becslések szerint a napi sófogyasztás 6g-mal történõ csökkentése 24% csökkenést jelentene az agyvérzések és 18%-ot a koszorúér-elégtelenség miatti halálozásban világszerte.


A nap nyitánya

2006. október 04.

A GfK Hungária Piackutató Intézet ékezési szokásokról készített felmérése szerint a müzlik és a gabonapelyhek 1997 óta egyre kedveltebbé váltak a magyarok körében. Az egészséges táplálkozásban nélkülözhetetlen, rostanyagokban gazdag termékek különösen a nõk, a fiatalok és a felsõfokú végzettségûek körében hódítanak. Míg a férfiak között 20 százalék alatt van a müzlit vagy gabonapelyhet hetente legalább egyszer fogyasztók aránya, addig a nõknél ez csaknem 30 százalék. A legfiatalabbak (15–19 évesek) közül tízbõl egy naponta, vagy majdnem mindennap fogyaszt ilyen terméket. A felsõfokú végzettségûek körében is csaknem ekkora a müzlik rajongóinak aránya.

Elhízás és depresszió - van kapcsolat

2006. szeptember 25.

A seattle-i Egészségtudományi Központ kutatási eredményei szerint kapcsolat figyelhetõ meg az elhízás és a depresszió között. A megfigyelés jelentõségét az adja, hogy mind a két jelenség népbetegségnek tekinthetõ.


A mintegy 9000 résztvevõvel végzett felmérés eredményei szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek körében a depresszió átlagosan 25 százalékkal gyakrabban fordul elõ, mint a normál testsúlyúaknál, és különösen igaz ez az amerikai fehér populációra, ahol 44 százalék az arány.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...206207208...219