Információk, érdekességek

Színes nyári mustáros-tormás saláta

2014. július 15.

Színes nyári mustáros-tormás salátaA rohanós vagy éppen pihenős napok ideális vacsorája/ebédje. A zöldségeket tetszés szerint variálhatjuk, de fontos, hogy mindig többfélét használjunk. Fogyaszthatjuk önmagában, vagy köretként pecsenyékhez, sült kolbászhoz. Ha szeretjük a mustárt, használjunk több fajta mustárt, lehet magos, édes, csípős vagy tárkonyos is.

Elkészítési idő: 20-25 perc

20 dkg császár szalonna csíkokra vágva
3-4 szelet mediterrán kenyér 
1 kisebb jégsaláta
1 kígyóuborka
2-3 paradicsom
1-1 kisebb piros, zöld és sárga kaliforniai paprika
2-3 újhagyma
1-2 kisebb fehér hagyma
1 kisebb sárgarépa
3-4 evőkanál ecetes torma
2-3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál mustár
2 evőkanálnyi barnacukor (vagy nyírfacukor)
2-3 teáskanálnyi szójaszósz
2-3 teáskanálnyi sáfrányos ecet vagy vörösbor ecet
só és bors


Sült barack ricottával és pirított kaláccsal

2014. július 14.

Sült barack ricottával és pirított kaláccsalKönnyű, nyári desszert, elkészíthetjük előre, csak a barackot tálalás előtt készítsük el, langyosan tegyük a poharakba. Most hogy a barack szezon közepén vagyunk, az árusoknál a különböző fajtákból válogathatunk.

Elkészítési idő: 35 perc

4 kemény őszibarack
20 dkg ricotta (vagy krémtúró)
4 szelet édes kalács
2 evőkanál vaj
2-3 evőkanál méz
2-3 evőkanál porcukor
2 evőkanálnyi csoki lencse
1-2 teáskanálnyi vaníliás cukor
Tálaláshoz 4 kisebb üvegpohár.


Közétkeztetés: mit főznek szeptembertől?

2014. június 24.

Az OÉTI felmérése szerint több a gyümölcs az iskolákban, de még mindig túl sósak az ételek.

Több tekintetben is javult az iskolai közétkeztetés minősége az elmúlt években – ezt állapította meg az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet most elkészült elemzése. Megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, új nyersanyagokat is használnak a főzés során és többször kerül friss zöldség, gyümölcs az asztalra. Ezzel együtt azonban az ételek sótartalma még mindig jelentősen meghaladja az ajánlott értéket, tejből és tejtermékből pedig a szükségesnél kevesebbet kapnak a gyerekek.

Javuló tendencia

Az elmúlt év során átfogó vizsgálatban mérte fel a hazai iskolai közétkeztetés helyzetét az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete.

  • Az elemzés szerint a korábbiakhoz képest gyakrabban, átlagosan naponta egyszer kaptak nyers gyümölcsöt, zöldséget a gyerekek.
  • Az iskolák többségében a teljes kiőrlésű pékárukat is felvették az étrendbe.
  • A konyhák kétharmada vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat, amelyek összhangban vannak az egészséges táplálkozás irányelveivel – a változatosság növelésén túl.
  • A gyerekek többségének ízlettek az egészséges ételek, sikerült megkedveltetni az új ízeket.
  • Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy a diétás étkeztetést már az iskolák kétharmadában meg tudják oldani.

Óvakodj a transzzsírsavaktól

2014. június 17.

transzzsírsavA növényi zsiradékok, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chipsek, salátaöntetek, sültek és más készételek transzzsírsav felhasználásával készülnek, mert ezzel növelik az adott termék eltarthatósági idejét és segítik aromájának megőrzését. 

Ha a „rendes” zsírsavakhoz képest pici szerkezeti eltérés jön létre a molekulában, akkor transzzsírsav keletkezik. Számos kutatás bebizonyította, hogy az ilyen zsírsavak a szervezetben kedvezőtlenül befolyásolnak egyes biológiai folyamatokat, köztük a szív-ér rendszeri betegségeket.

Milyen élelmiszerekben található?

Étkezési transzzsírsavakat főképpen olyan élelmiszerekből kapunk, amelyek iparilag feldolgozott zsírokat tartalmaznak, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy például a nyers tej is tartalmaz – eltérő mennyiségű transzzsírsavakat. A nyerstej teljes transzzsírsavtartalma átlagosan 3,67% (1,12 g és 4,92 g/100 g). A tej nem a legjobb példa, hiszen a tejben – többek között – számos előnyös zsírsav van, amelynek mennyisége jóval nagyobb.


Tzatziki, ahogyan a nimfák kínálják

2014. június 15.

TzatzikiA legenda szerint, amikor Odüsszeuszt és csapatát a Kalüpszó szigetére sodorta a tenger, a nimfák a palotába vitték a ithakai hőst és bajtársait. Ott minden jóval ellátták őket, hogy gyorsan felerősödjenek és az alábbi fogással hozták meg a kedvüket az élet örömeihez.

Hozzávalók:

- ½ liter joghurt
- 1 közepes uborka
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál vörösbor ecet
- 1 evőkanál friss vagy 1 ½ t szárított kapor
- 2 teáskanál friss citromlé, vagy 3 teáskanál lime leve
- só

Titok: Az uborkát reszelés után, sózd meg, majd hagyd állni 10-15 percet és egy ruhával összefogva szabadítsd meg a levétől. Így használd fel!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...195196197...297