Információk, érdekességek

Méhkenyér szuperétel már 60 millió éve

2013. június 06.

A méhek már 60 millió éve fogyasztják a méhkenyeret. Az emberi történelem pedig igazolja a régi kultúrák rajongását a méhkenyér iránt. Méhkenyeret, már az ősi inkák, maják, aztékok, egyiptomiak és kínaiak is fogyasztottak. A leletek igazolják, hogy egészség megőrzési és fiatalodási céllal ették a méhkenyeret.

A méhkenyér bioaktív vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak bőséges forrása. Tartalmaz enizmeket és tejsavat, mely utóbbiról tudjuk, hogy az emésztőrendszernek igen jót tesz.A méhkenyeret terápiás céllal anyagcsere zavarok, emésztési rendellenességek, májbántalmak, allergiák és méregtelenítés során alkalmazzák leggyakrabban az apiterapeuták.


Panír helyett polip, krumpli helyett avokádó

2013. június 06.

Sokkal több hal és zöldség, még a polip is belefér. A Michelin-csillagos séf, Christian Petz mára megmutatta, hogyan lehet a hagyományok megőrzése mellett újabb lendületet adni a bécsi gasztronómiának.

Míg a klasszikus bécsi konyha a környező országok tradicionális ételeit gyűjtötte össze és öntötte új formába, addig modern változata a mediterráneum egészséges alapanyagait integrálja a jól ismert hozzávalókkal. A június végén Budapestre érkező sztárséf egy bécsi állóhajó gyomrában, farmerben és pólóban most azon dolgozik, hogy a csúcsgasztronómia közelebb kerüljön hozzánk, mint valaha.


Fetás lepény - sörözéshez vagy baráti beszélgetéshez is!

2013. június 04.

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető lepény, hiszen csak egy alap pizzatésztát kell gyúrnod, a tetejére rápakolni a dolgokat és már sül is! 

Hozzávalók: készítek egy alap pizzatésztát, 4. ek tejföl, 20 dkg feta sajt, 2 ág kakukkfű, durvára tört színes bors


Aszalt paradicsomos-rozmaringos focaccia

2013. június 03.

Gyors és isteni, a paradicsomtól friss, nyarat idéző az íze! Szívből ajánlom! 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 2 tk. só, 5-6 nagyobb darab aszalt paradicsom, olivaolaj, 1-2 ág friss rozmaring (vagy 1-2 evőkanálnyi szárított)


Az étrenddel módosított bélflóra befolyásolja az agyműködést

2013. június 02.

étrendElőször sikerült kimutatniuk kutatóknak, hogy a táplálékkal a gyomorba bevitt baktériumok hatással lehetnek az emberi agy működésére. 

A probiotikum és az agyműködés

Egészséges nők agyműködése megváltozott mind nyugalmi, mind érzelmi-felismerési helyzetben, ha rendszeresen fogyasztottak probiotikumokat tartalmazó joghurtot - mutatta ki a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Los Angeles-i karának vizsgálata.

A probiotikumok támogatják a bélrendszerben a hasznos baktériumok elszaporodását, a betegséget okozó káros baktériumokat pedig visszaszorítják.

"Arra figyeltünk fel, hogy a joghurt egyes összetevői befolyásolják az agynak a környezeti ingerekre adott válaszát" - idézte Kirsten Tillischt, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos hírportál.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...195196197...277