Információk, érdekességek

Kockázatos élelmiszerek: sötétben tapogatózunk

2013. május 28.

A magyarok mindössze 33%-a tudja eldönteni, hogy zsír-, cukor- vagy sótartalom alapján melyik termék egészségesebb, messze lemaradva Kanada vagy Nagy-Britannia mögött. A Consumers International és a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi felméréséből az is kiderül, hogy sokat javít a fogyasztók helyzetén, ha színkódos jelölés van a termékcímkén. Így már a tesztelők több mint 90%-a ki tudta választani az alacsonyabb zsír-, cukor- vagy sótartalmú terméket.

Napjainkban közel kétszer annyi csomagolt élelmiszert vásárolunk, mint tíz évvel korábban. Ez csak 2012-ben 2.200 milliárd dollár értékű bevételt generált a világ élelmiszeripari cégeinek, és bár közvetve, de szintén nem kevés kiadást az egészségügynek szerte a világon. 
A Consumers International kilenc országra kiterjedő nemzetközi felmérése, amelyben Magyarország is részt vett, rámutatott arra, hogy egyértelmű jelölés hiányában a fogyasztóknak csak kevesebb, mint fele tudja megítélni, hogy az adott termék mennyi zsírt, cukrot vagy sót tartalmaz. 


Eperkehely - egy fenséges eledel

2013. május 27.

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető ez a finom poharas desszert, a gyerekek is szeretni fogják!

Hozzávalók 4 kehelyhez:
8 db babapiskóta, 4 dl tejföl, 4 dl tejszín, ízlés szerint méz, 40 dkg friss eper, 1 dl tej


Szeretetsüti - citrommal és aszalt eperrel

2013. május 23.

Tele finomsággal de főleg szeretettel, arra gondolva akinek szánod, nekem ezek a legjobb pillanatok az ünnepi készülődésben!

Hozzávalók: 1 tojás, 15 dkg vaj, 3 ek. méz, 10 dkg cukor, 1 bio citrom héja és leve, 5 dkg aszalt eper, liszt, 1 tk. sütőpor


Böjt - miért ajánlja a jóga is?

2013. május 18.

Nem nagyon lehet találni olyan szellemi utat vagy vallást, ahol a böjt ne lenne jelen valamilyen formában. A történelmi források szerint minden nagy vallásalapító vagy próféta használta és alkalmazta. Nem véletlenül, hiszen a testi mellett, a lelki, pszichikai és a szellemi megtisztulást is elősegíti. Nincs ez másként a jógában sem, ezért is ajánlom jógázóimnak, hogy próbálják ki a böjt áldásos hatásait. Mire érdemes odafigyelni, ha valóban teljes mértékben hasznossá akarjuk tenni a böjtöt?


Paleolit táplálkozás: fogyókúra-e?

2013. május 11.

Aki nem ismeri jól e táplálkozási forma lényegét, és nincs tisztában az alapjaival, sokszor tévesen gondolkodik róla. Sokan azt hiszik ugyanis, hogy ebben a diétában "azt ehetjük, amit az őseink ettek". A másik gyakori tévhit, hogy a paleo étrend elsődleges célja a fogyás.

em csak az Egyesült Államokban kezd nagyon divatossá válni, de Magyarországon is nagy rajongótábora van már a paleolit étrendnek. Aki nem ismeri jól e táplálkozási forma lényegét, és nincs tisztában az alapjaival, sokszor tévesen gondolkodik róla. Sokan azt hiszik ugyanis, hogy ebben a diétában „azt ehetjük, amit az őseink ettek”. Nos, ez több szempontból sem állja meg a helyét. Nem tudjuk ugyanazt és ugyanolyan formában fogyasztani, amit az őseink, hiszen sok gyümölcs- és húsféle sem volt akkoriban elérhető, mint amiket megkaphatunk napjainkban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...196197198...277