Információk, érdekességek

Többet ésszel, mint penésszel – Így előzd meg az ételek penészedését!

2015. július 02.

Így előzd meg az ételek penészedését!Az élelmiszeriparban használt mikrobás fertőzések elleni védekezés lehetőségei a fizikai, kémiai és kombinált módszerek valamelyike.

Ezekkel elsősorban a penész- és élesztőgombák szaporodását gátolják, a minél hosszabb eltarthatóság érdekében.

  • A fizikai eljárások közé tartozik: a hőmérséklet csökkentése, növelése, ülepítés, centrifugálás, sugárzások, levegő kizárása (légzáró csomagolás), víztartalom csökkentése.
  • A kémiai eljárásokhoz tartozik a tartósítószerek alkalmazása, amelyeket csak engedélyezett mennyiségben szabad használni. A penészgombák ellen használt savak az élelmiszeriparban a következők: kénessav (bor és a borkészítés féltermékeiben), benzoesav (savanyúságok, paradicsomkészítmények, üdítőitalok), szorbinsav (savanyúságok, gyümölcskészítmények, italok, sütőipari termékek), propionsav (sütőipari termékek).

Élelmiszer üzemekben, különösen a magas páratartalmú területeken, a penészgombák fejlődésének a megakadályozását a falak gombaölő és penészálló festékkel történő festésével, gombaölő burkolatok alkalmazásával lehet megoldani. Gondoskodni kell a megfelelő szellőztetési rendszer kialakításáról és a jó takarítási, tisztítási gyakorlat megvalósításáról A biztonságos és egészséges élelmiszer gyártásához és feldolgozásához elengedhetetlen, és törvény által kötelező a kockázatelemzés elvégzése. A HACCP rendszer minden műveleti lépésre kiterjedő gyakorlati módszere a kockázatelemzésnek.


Többet ésszel, mint penésszel – Miért penészedik az étel?

2015. július 01.

Az ételeinken, háztartásunkban megjelenő penész esetén elsőként általában a nem megfelelő tisztaságra, higiéniára gondolunk. Manapság azonban az a közhiedelem látott napvilágot, miszerint az ételeken, élelmiszereken megjelenő penészfoltok természetesnek vehetők, amelyek révén valamiképpen megbizonyosodhatunk arról, hogy a vásárolt termék hagyományos módon készült, és alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagot, tartósítószert. De mi az igazság penészügyben? Ennek jártunk utána! 

Egy kis mikrobiológia

A penész mikroszkopikus gombákból áll, amelyek növényi vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon telepszenek meg. A gombák, a növény- és állatvilág mellett, az eukarióta (sejtmaggal rendelkező sejtek) sejtű élőlények harmadik önálló csoportját jelentik.

A penészgomba név csak megjelenési formát jelent, nagyon különböző mikroszkopikus méretű, szaporodású és életmódú hifafonalas (gombafonal) gombákra vonatkozik, amelyek rendszertani rokonsága olykor nagyon távoli. Túlnyomó részük ivartalanul szaporodik, a spórák szóródását a levegő, víz vagy rovarok biztosítják. A penész színét a spórák és a micéliuma (gomba vegetatív teste, amely a hifák összessége) adja (pl. fekete – Aspergillus niger, fakózöld – Penicillium expansum, kék – Penicillium Roqueforti).

  • Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek

Ezeket mikotoxinoknak nevezünk. A mikotoxinok másodlagos anyagcseretermékek, amelyek a növényi és állati sejtekre, az emberre toxikusak. Nagyon hatékony mérgek, igen kis koncentrációban hatnak és a kis dózisok hatása összegeződhet a szervezetben. Az azonnali tünetek: hányás, hasmenés, remegés, bőrkiütések lehetnek. Huzamosabb mikotoxin bevitel esetén többek között rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, szaporodóképességet csökkentő, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek.

 Tudta-e hogy:

  • a penész mikroszkopikus gombákból áll,
  • a penész színét a spórák és a penészgomba vegetatív teste adja,
  • a penészes lekvárokat, dzsemeket ki kell dobni, míg a penészes kemény sajtokat elegendő a penészes folt körül legalább 2,5 cm-rel körbe vágni,
  • számos penészgombát használ a gyógyszer- és az élelmiszeripar antibiotikumok és élelmiszerek gyártására.

Omega 3-ban gazdag Chia mag

2015. június 30.

Chia magÖsszeszámoltad már hányféle gyógyszert szoktál rendszeresen vagy alkalmanként beszedni? Pedig biztosan hallottad már a mondást, miszerint: fűben, fában orvosság. A legtöbb bajra, lenne természetes segítség. Mégis a legtöbben rögtön a patikába mennek, ha bármi nyavalya felüti a fejét.

Omega 3-ban gazdag Chia mag – délig tartó lendületet ad - mert a fekete pöttyös az igazi.

 

Chimag – vagy azték zsálya - Ezt a finomságot neked is meg kell kóstolnod!

A chia (jelentése: energia), más néven azték zsálya, a menták családjába tartozó virágos növény. Külsőleg úgy néz ki, mint a mák, de annál jóval értékesebb ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz. Hab a tortán, hogy nagyon finom és diétás ételek készíthetők belőle.

 


Omega 3-ban gazdag Chia mag

2015. június 30.

Chia magÖsszeszámoltad már hányféle gyógyszert szoktál rendszeresen vagy alkalmanként beszedni? Pedig biztosan hallottad már a mondást, miszerint: fűben, fában orvosság. A legtöbb bajra, lenne természetes segítség. Mégis a legtöbben rögtön a patikába mennek, ha bármi nyavalya felüti a fejét.

Omega 3-ban gazdag Chia mag – délig tartó lendületet ad - mert a fekete pöttyös az igazi.

 
Chimag – vagy azték zsálya - Ezt a finomságot neked is meg kell kóstolnod!

A chia (jelentése: energia), más néven azték zsálya, a menták családjába tartozó virágos növény. Külsőleg úgy néz ki, mint a mák, de annál jóval értékesebb ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz. Hab a tortán, hogy nagyon finom és diétás ételek készíthetők belőle.


A citrom ezer arca

2015. június 25.

citrom

Szeretnéd tudni mit tegyél a hűsítő limonádédba, ami a vesekő kialakulását megakadályozza? Tudod mit tégy, hogy ne barnuljon be a felszeletelt alma, körte, barack? Na és arra van ötleted, hogyan szed ki könnyedén a gyümölcsfoltokat kedvenc ruhádból? És ahhoz mit szólnál, ha azt mondanám, hogy 20 másodperc alatt elkészíthetsz egy ízesített vizet, amiből ha minden nap iszol egy pohárkával, akkor sokat teszel a fogyásodért, méregtelenítesz és még a ráncaid is halványítod! Olvass tovább és mindenre megkapod a választ.

Fogyni szeretnél? Méregtelenítenél? Halványítanád ráncaid?

13 +1 nyomós ok, hogy miért igyál citromos vizet, minden étkezés előtt


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...176177178...293