


Információk, érdekességek
Konyhai ki mit tud
2015. július 22.
Ebben a nyári melegben is jól jön egy gyors, finom sütemény. Hogy a gyerek ne a félkész vackokat egye, süssünk neki valami egészséges finomságot, ráadásul kevés időráfordítással. Ilyen kor jön elő a jó öreg kevert piskóta!
De hogy lehet elérni, hogy piskótánk szép magas legyen, főleg ha sütőport se szeretnénk beletenni?
Erre is választ találunk Kerekes doktornő Jó étel, jó élet című könyvében! Nézzétek csak, így készíthettek tökéletes kevert piskótatésztát a családnak:
A kavart, vajmentes piskóta könnyen emészthető, levegős sütemény, kímélő, diétás ételnek is kiváló.
- Hozzávalók: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, az ízesítéshez vaníliás cukorpor, esetleg citrom- és narancslé és -reszelék, rum, kakaó, dió, mazsola stb. Ehhez az 5 tojásos mennyiséghez egy 20-22 centi átmérőjű kerek tortaforma vagy 20/30 centis tepsi szükséges. A formát vajjal kikenjük, és ha nem szilikon, akkor a biztonság kedvéért az aljára (de csak az aljára) sütőpapírt vagy alufóliát teszünk (mert nagyon bosszantó, ha a süteményt nem sikerül töredezés nélkül kiborítani). Ezt is bevajazzuk és lisztel, beszórjuk. A hagyományos sütőt előmelegítjük.
- Elkészítése: A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük (az elektromos habverő legmagasabb fokozatát használva), hozzáadunk egy csipetnyi sót, tovább verve lassan beleszórjuk a kristálycukrot (és ha a receptben szerepel a vaníliás cukrot, a citrom- vagy narancslevet, reszeléket), majd egyenként a tojások sárgáját. Végül lyukas fakanállal vagy villával óvatosan beleforgatjuk a frissen átszitált lisztet. A masszát az előkészített formába öntjük, elsimítjuk, és az előmelegített sütőben (180-200 fokon, légkeverésesben 150 fokon) 25-30 percet sütjük. A sütőt 20 percig nem szabad kinyitni, mert a kavart tészták összeesnek és nem sülnek át. Az átsült tészta láthatóan elválik a tepsi szélétől, ha megnyomjuk a tetejét, az rugalmas, és a beleszúrt tűre, villára nem tapad ragacsos massza. Ezt nevezik tűpróbának. Az elkészült piskótát még 5 percig a kikapcsolt sütőben hagyjuk, majd széleit fakéssel meglazítva sütőrácsra vagy deszkára borítjuk. Az aljáról a papírt lehúzzuk, visszafordítjuk, és papírkendővel letakarva (hogy ne száradjon ki) hűlni hagyjuk.
Szuper gyors csokoládés muffin
2015. július 20.
Gyors és rendkívül finom csoki finomság. Imádni fogod!
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 15 dkg cukor
• 15 dkg vaj
• 5 dkg keserű kakaópor
• 5 dkg étcsokoládé
• 2 tojás
• fél csomag sütőpor
Óvatosan az élelmiszerekkel a nagy melegben
2015. július 13.
Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget “szeretik” – figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese.
Páldy Anna hangsúlyozta: nagy veszélyt jelent a kánikulában például a szalmonellafertőzés, ezért ilyenkor kerülni kell a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűteni kell.
Elmondta: a nagy melegben veszélyt jelenthet a magas hőmérséklet mellett az erős UV-sugárzás és a magas ózonkoncentráció is. Utóbbi a közlekedés légszennyezése miatt napfény hatására alakul ki, és izgatja a nyálkahártyát, illetve a légutakat.
Azt tanácsolta, az emberek igyanak sok folyadékot, figyeljenek asópótlásra, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon elsötétített, hűvös térben.
Váltsunk mediterránra nyáron!
2015. július 10.
Nyári melegben mi felnőttek is csak nagy nehezen tudjuk elvégezni napi feladatainkat, hiszen szervezetünk nagy energiákkal küzd a meleg ellen. Gyermekeinket különösen óvni kell nyáron. Az 1-3 éves gyermekek emésztőrendszere még nem készült fel a nehéz, fűszeres és zsíros ételekre, ezért nyáron különösen figyeljünk arra, hogy ezektől megóvjuk őket!
Ha többet akarunk tenni az árnyékba vagy vízpartra vonulásnál, akkor készítsünk a kisebbeknek is olyan ételt – italt, ami tápláló, de mégsem megterhelő a számukra.
Mit együnk nyáron?
Ami az ételeket illeti, érdemes szétnézni a mediterrán konyhák világában némi recept ötletért. A Földközi tenger mentén tartósabb a meleg, mint nálunk, így az ott élő népek sok olyan alapanyagot használnak, ami hőségben nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis tápláló. Az étrendjük alapját a gabonafélék, burgonyás ételek adják, ezt pedig sok- sokzöldséggel és gyümölccsel egészítik ki. Zsíros tejterméket és húsokat csak keveset fogyasztanak, ez nem csak a hőség elviselésében segít, de ettől jóval egészségesebb is az étrendjük.
Ezzel szemben a klasszikus magyar konyhában központi szerepet tölt be hús és az állati zsiradékok felhasználása, a zsíros tejföl, sajt használata.
Meggy: a sportolók és karcsúsodni vágyók csodaszere
2015. július 02.
A mélybordó színű, savanykás gyümölcs számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását tudományos eredmények igazolják. A meggy a sportolók és karcsúsodni vágyók számára egyaránt kiváló választás: segít az izomregenerálódásban és a fogyókúrát megelőző méregtelenítésben, emellett pedig kiváló hűsítő italokat készíthetünk belőle a legforróbb nyári napokra.
Regenerálja az izmokat
A meggy természetes gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a testedzést követően kialakuló fájdalmat. A meggylékúra már 24 óra elteltével segít az izmok regenerálódásában és visszaadja a sportolók izomerejét. A jótékony hatás eléréséért a gyümölcs antioxidáns összetevőieredményezik, amelyek a meggy élénkpiros színéért is felelősek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...175176177...293