Információk, érdekességek

Ízes sajtgolyócskák

2014. augusztus 10.

A sajtot villával megtörjük, majd a tejszínt hozzáadva jól eldolgozzuk. A vöröshagymát lereszeljük és a darált ecetes uborkával együtt a sajthoz keverjük

natúr Göcseji csemege sajt 
30 dkg 
tejszín 2 dl 
vöröshagyma 5 dkg 
ecetes uborka 8 dkg 
zöldpetrezselyem 1 cs. 
metélőhagyma 1 csomó 
pirospaprika
fekete bors, só 


Fahéjas, diós lepény málnával

2014. július 28.

Fahéjas, diós lepény málnávalKicsit váltakozó az időjárás. Hol hűvös, hol pedig nyári, tikkasztó meleg. de sütni akkor is kell vagy lehet. De érdemes ilyenkor elővenni az egyszerű és könnyű recepteket. Szeretjük ezt a tésztát, jól variálható, cserélgethető a gyümölcs, változtatható a liszt összetétele. Ami nagyon fontos, könnyen, egyszerűen elkészíthető, még sosem okozott csalódást.

Elkészítési idő: 65-70 perc

17 dkg puha vaj
17 dkg barnacukor
15 dkg tönköly liszt
15-20 dkg málna (lehet mirelit is)
1,5 dl tej
10 dkg darált dió
2 tojás
2 teáskanálnyi sütőpor
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
1 teáskanálnyi őrölt fahéj


Rakott sonkás-joghurtos galuska

2014. július 27.

Rakott sonkás-joghurtos galuskaLusta asszony galuskájának hívják a joghurtos/aludttejes főtt tésztát. Gyorsan elkészíthető tészta, nem fog főzés közben megkeményedni, és szép apró galuskát tudunk készíteni. Könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel. Tökéletes vendégvárós estékre, beszélgetős-fröccsözős társaságnak, jól csúszik hozzá a rozé fröccs.

Elkészítési idő: 65-70 perc

Galuska:
30 dkg liszt
25 dkg joghurt
2 tojás
1 mokkáskanálnyi só

25-30 dkg túró
2-3 dl tejföl
12-15 dkg füstölt sonka vagy füstölt, húsos szalonna
1 csokor petrezselyem zöld
1 evőkanálnyi zsír


Halkrém leves, afrikai harcsából

2014. július 27.

Halkrém leves, afrikai harcsábólSzálkamentes, friss, magyar halból készült zöldsége krémleves. Ezt azoknak is szívesen ajánlom, akik félnek/tartanak a halszálkától. Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst, és ne feledkezzünk meg a hal harmadszori úsztatásáról sem. Ha halat eszünk, mindenképpen jussunk eszünkbe a régi római bölcsek mondása, miképpen: "MALEDICTUS PISCIS IN TERCIA AQUA" azaz: "Átkozott a hal a harmadik vízben", azaz okos ember halra vizet nem iszik (az első vízben él a hal, a másodikban pedig főtt). Ezért ajánlom ehhez az ételhez a balatoni rozéborból készült fröccsöt vagy hosszúlépést. Egészségünkre!

Elkészítési idő: 40-45 perc

50-60 dkg (Szarvasi) afrikai harcsafilé
2 kisebb fehér hagyma 
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
3-4 kisebb burgonya (pl. Démon)
2 dl tejszín
5 dkg rizs
3-4 dkg vaj
1-2 evőkanál citromlé
1-2 teáskanálnyi fűszerpaprika
só és bors


Kérdések és válaszok a gyermekek táplálkozásáról

2014. július 20.

Válogatós, rossz evő gyerekek mellett folyamatos az aggódás, vajon minden, a fejlődésükhöz fontos tápanyagot megkap-e a szervezetük. Az egészséges táplálkozás követése sem mindig egyszerű feladat gyermekeknél. Dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológussal, a Budai Allergiaközpont orvosával néhány gyakori, a témához kapcsolódó kérdést veszünk sorra.

Probléma, ha a 7 éves gyermek nem eszik húst? Mit tehetünk, mivel pótolhatjuk a vitaminokat, ásványi anyagokat, mire kellene figyelni, hogy a gyerek egészséges, jól fejlődő legyen?
- Az egészséges, változatos étrend fontos a gyermek fejlődésének szempontjából, ezért - ha nem is nagyobb mennyiségben – de fontos lenne a húst tartalmazó fogások beiktatása a gyermek étrendjébe. A kapható felvágottak íze, összetétele különböző, érdemes több fajtát is kipróbálni, talán valamelyik elnyeri a gyermek tetszését. Nem feltétlenül kell azonban erőltetnünk. Egészségesebb, változatosabb fogásokat – zöldséges, zöld fűszeres ízesítéssel - mi magunk is készíthetünk a konyhában, friss hús felhasználásával. Ha a gyermek továbbra is elutasítja a húst tartalmazó ételeket, a szükséges fehérje pótlását fokozott tej, tojás, esetleg szója fogyasztásával fedezhetjük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...174175176...277