


Információk, érdekességek
Így lehet lassítani az ételek felszívódását
2015. augusztus 05.
A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők jól tudják, hogy nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra, így nagy odafigyelést igényel a részükről egyes menük megválasztása. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel néhány kedvenc ételüktől is búcsút vehetnek, ám szerencsére vannak olyan praktikák, melyekkel lassítható egyes ételek felszívódása. Ehhez Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa adott néhány hasznos tanácsot.
Gyors és lassú felszívódású ételek - azaz mi is az a glikémiás index?
Amennyiben valaki akár betegség, akár fogyókúra miatt kénytelen a szénhidrátok felszívódását nézni, annak hasznos információkat nyújthat az úgynevezett glikémiás index (GI). Ez az érték tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyivel emeli meg a vércukor értékét a glükózhoz képest. Minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukrot, melyre főleg a reggeli és az esti órákban fontos szigorúan odafigyelni, hiszen ezek igen inzulin-érzékeny időpontok, és ha ekkor gyors felszívódású ételeket fogyasztunk, akkor a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint kénytelen kiválasztani, ami egyben hirtelen vércukor-emelkedést von maga után.
Ennek nagy veszélye, hogy hosszútávon ez a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, így az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegségbe alakulhat át.
Sajttal, sonkával töltött palacsinta kapros mártással
2015. augusztus 05.
Különleges töltött palacsinta recept. Imádni fogod!
Hozzávalók a palacsintához:
• 25 dkg liszt
• 1 tojás
• csipet só
• 6 dl víz (forrásvíz, ásványvíz, szódavíz)
Hozzávalók a töltelékhez:
• 10 szelet sonka
• 10 szelet sajt
Hozzávalók a mártáshoz:
• 5 dkg vaj
• 1 kanál liszt
• 4 dl tejföl
• egy nagy marék apróra vágott kapor
• só
• 1 kanál citromlé
Petrezselymes fűszeres kolbászkák
2015. augusztus 01.
Ez a kolbászka melegen a legjobb. Frissen, ahogy az aszalógépből (vagy sütőből) kiveszed, és cukkíni spagettivel vagy friss zöld salátával a legfinomabb.
Hozzávalók kb 30 kolbászkához:
15 dkg beáztatott dió,
2 szál sárgarépa,
1 fej lilahagyma,
1 szép piros kápia paprika és/vagy zöld hegyes-erős csípőspaprika
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem (persze attól is függ, hogy mekkora az a csokor, ha túl nagy, akkor zöld lesz a kolbászka, úgyhogy arányosan, mértékkel)
só, bors, chilli (ha nincs hegyes-erős)
Gyöngyvér szelet
2015. augusztus 01.
Finom sütemény, amely megédesíti a napját.
Hozzávalók:
• 10 dkg vaj
• 1 csésze cukor
• 1 kanál vanília eszencia
• 3 tojás
• 2/3 csomag sütőpor
• 2 kisdoboz natúr joghurt (280 gramm)
• 3 csésze liszt
• 25 dkg nyári gyümölcs (meggy, cseresznye, málna, szeder, stb. )
Lencsecsíra saláta
2015. július 26.
Elképesztően egyszerű, gyorsan elkészíthető, de tápláló és nagyon finom saláta.
1 adag:
1 csésze lencsecsíra (ez egy jó nagy marék)
1/2 kápia paprika kockákra vágva
1/2 lilahagyma kis kockákra vágva
1 evőkanál lenmagolaj (vagy más, hidegen sajtolt)
1 kávéskanál curry por
csipet só
A zöldségeket összekeverjük a csírával, és tálba tesszük. Az olajban elkeverjük a sót és a curryt, és a salátára öntjük. Már ehetjük is.
Az íze mellett az illata is nagyon finom....
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...174175176...293