


Információk, érdekességek
Tavaszi vegán menü
2016. április 14.
Ezt a menüt ugyan vegánoknak - tehát tojás és tejterméket sem fogyasztó vegetáriánusoknak - állítottam össze én szívből ajánlok húsevőknek is! Tele van ízzel, színnel, illattal! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tavaszi zöldségleves
Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, 1 csokor új répa, két marék új zöldborsó, 1 zsenge karalábé, só, bio ételízesítő, egy nagy csokor petrezselyemzöld, kevés pirospaprika, 1-2 ek. olivaolaj
A zöldségeket megtisztítom, karikáka ill. kockára vágom, a karfiolt kis rózsákra szedem. Az olivaolajon átforgatom a zöldségeket, kicsit megpárolom. Ezután rászórom az ételízesítőt és a paprikát, kicsit átkeverem és felöntöm annyi vízzel, ami bőségesen ellepi. Sózom és beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet!
Addig főzöm, míg a kellő puhaságot el nem érik a zöldségek - ezt mindenkinek a saját ízlésére bízom!
Levesbetétként kínálhatsz hozzá tojásmentes csigatésztát, de én úgy gondolom, hogy ebben a receptben nem is igazán szükséges a sok zöldség mellé a tészta!
10 „aranyszabály” fogyni vágyóknak
2016. április 08.
Jön a jó idő, egyre több látszik az alakunkból, ezért általában jobban odafigyelünk a vonalainkra, táplálkozásunkra. Természetesen helyesen tesszük, de ezzel kapcsolatos ismereteink sokszor kiegészítésre szorulnak. Íme 10 „aranyszabály” a felesleges kilók könnyebb leadásához, vagy karcsúságunk megőrzéséhez.
1. Minimális zsír fogyasztása
Bár a fogyni vágyók sokszor teljesen mellőzik a zsírok szerepeltetését táplálkozásukban, tudni kell, hogy azok szervezetünk működése, többek közt számos anyagcsere-folyamat szempontjából elengedhetetlenül fontosak. Belőlük nyerjük az energiát, továbbá a sejthártya felépítése, vagy a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, de még bőrünk szépsége is függ tőlük. Ezért használnunk kell egy kevés zsírt ételeink elkészítésekor akkor is, ha fogyni akarunk, de mindenképp töröljük étrendünkből az állati eredetű zsírokat (ilyenek pld. a vaj, szószok, kövér húsok, tejszín, disznózsír...). Helyettesítsük ezeket növényi zsiradékokkal, de azok mennyiségét is korlátozzuk (még az olívaolajét is). Egy leveses kanálnyi legyen a maximum étkezésenként, beleértve a kombinációkat salátába, sütéshez. De zsiradékban való sütés helyett a párolás, roston sütés, alufólia vagy sütőzacskó gyakori használata szintén ajánlott.
Egy könnyű saláta ebédre?
2016. április 03.
A káposztához nagyon illik az avokádó, mert az egyik friss-roppanós, a másik puha, lágy, krémes. Nagy előnye, hogy
pillanatok alatt készen van!
1 adaghoz:
1/4 káposzta
1 kisebb sárgarépa
pár levél petrezselyemzöld
1/2 avokádó,
citromlé, só, bors
A káposztát a petrezselyem zölddel konyhai robotgépben morzsásra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük (de az is mehet az aprítóba), összekeverjük citromlével, sóval.
Az avokádót kockákra vágjuk.
Tányérra tesszük a zöldségeket, tetejére halmozzuk a kockára vágott avokádót, kis citrom gerezdeket, és meghintjük finomra őrölt borssal.
Csirkemell csíkok lecsós szószban
2016. április 03.
Az alább olvasható recept saját. Gyors, könnyű és nagyon finom.
Hozzávalók 4 főre:
2 fej hagyma
2 zöldpaprika
2 nagyobb paradicsom
80 dkg csirkemell
só
bors
pirospaprika
őrölt kömény
Ekészítése:
A paradicsomot meghámozom, a paprikát, a hagymát felkockázom. A csirkemellet vékony csíkokra vágom.
Egy evőkanál olajon a hagymát és paprikát megdinsztelem, majd hozzáadom a hámozott, feldarabolt paradicsomot, csapott kanál pirospaprikát, sót, borsot. Elkavarom, majd 1 dl vizet hozzáadok. Pépesre főzöm, majd robotgéppel turmixolom. Hozzáadom a vékonyra vágott csirke mellett, és puhára főzöm. Nokedlivel, vagy krumplipürével tálalom.
Bébipapi…márciusra
2016. március 27.
Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek.
Sőt, a családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás!
Sárgarépa
Nagy cukor- és béta-karotin-tartalmú, gyógyhatású zöldség. A kisbabák szép színe és édeskés íze miatt többnyire kedvelik. Nyersen székletlazító, főve székletfogó hatású. A székletet és – ha naponta ezt eszi a baba – a bőrt is sárgára színezi. A répát alaposan meg kell mosni és meg kell hámozni. Az újrépát, ha vegyszermentes termesztésből származik, akkor nem hámozzuk, csak erős szőrű kefével ledörzsöljük a külső héját. Vajban párolva vagy tejben főzve a legízletesebb.
Mikortól adható?
A zöldségek bevezetése során a burgonya után a sárgarépa következik.
Alma
Kalóriaértéke kicsi, szegényes fehérjékben és szénhidrátokban, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű C-vitamint, béta-karotint, nyomelemet és immunerősítő antioxidánst tartalmaz. Ahogy érik az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin, és ennek maradandóságáról az almában levő bioflavonoidok gondoskodnak. Magas pektintartalma miatt a bélbetegségek ideális gyógyító étele. A pektin – az alma húsának rostanyaga
– bevonja és védi a bélnyálkahártyát, megköti az ólmot, higanyt, ártalmas baktériumokat, rákkeltő anyagokat, és mint salakképző rostanyag felgyorsítja ezek kiürítését a szervezetből. Az alma magas rosttartalma okán egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
Válasszunk hazai, megbízható termesztésből származó, éretten leszedett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, és egyéves korig mindig hámozzuk is meg.
Mikortól adható?
A kisbabák étkezésébe a gyümölcsök bevezetését leghelyesebb az almával kezdeni, mert kellemes íze miatt akár nyersen, akár főve vagy sütve a kisbabák kedvenc gyümölcsei közé tartozik.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...161162163...293