Információk, érdekességek

Amit a cukorfogyasztásról tudni kell...

2016. május 31.

Bár szervezetünknek szüksége van cukorra, a WHO - Egészségügyi Világszervezet - ajánlása alapján a napi kalória-bevitelnek csak 5%-át tanácsos fedezni belőle. Márpedig a felmérések szerint, különféle úton-módon, de ennél sokkal több cukrot fogyasztunk, és az sem mindegy, hogy milyet... A táplálkozástudományi szakemberek mindenestre aggódnak a túlzott cukorbevitel és az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt. De lássuk, mit tehetünk ellene!

A cukor fő előnye, hogy nagy energiaszállító, de túlzott fogyasztása számos káros következménnyel jár szervezetünk működésére nézve. Része lehet a súlyfelesleg, elhízás megjelenésében éppúgy, mint a 2-es számú dibétesz kialakulásában. Emellett felelős lehet számos olyan jellegű bajunkért, mint az emésztési zavar, vagy az irritábilis bélszindróma (IBS - a gyomor-bélrendszer funkcionális rendellenessége), a migrén, a szorongás, vagy akár a depresszió. Számos makacs és kiújuló gombás bőrbetegség (mikózis) kialakulását is elősegíti a túlzott cukorfogyasztás az egész emésztőrendszere kitrerjedő candida gombafertőzés révén. Ami a konkrét mennyiséget illeti, már napi 50 gr cukor fogyasztása felett jelentősen nő a fogszuvasodás, túlsúly, elhízás veszélye.

Sokszor anélkül, hogy figyelnénk rá, a cukor mindenütt rejtőzhet az élelmiszeripar által feldolgozott termékekben. Így a felesleges cukor bevitele már a reggelinél kezdődhet gyümölcsjoghurtokkal, dobozos üdítőkkel, dzsemekkel... és folytatódhat különféle édességekkel, késztermékekkel a nap folyamán.  Ilyenkor a vércukorszint nagymértékben emelkedhet - már 30-45 perccel az elfogyasztás után, és ún. vércukorszint-csúcsot okozhat, amikor is a hasnyálmirigy inzulint választ ki, hogy „szabályozza” a helyzetet. Az inzulin a cukrot az izmok felé irányítja (ahol a szervezet elégeti); de a máj és a zsírsejtek raktározzák – többek közt innen eredhet a súlygyarapodás. 


Speciális diéta az óvodában, iskolában

2016. május 28.

Sok szülő életét nehezíti meg, hogy gyermeke táplálékallergiája, intoleranciája, cukorbetegsége vagy lisztérzékenysége miatt a közelben lévő óvoda, iskola nem vállalja az étkeztetést. Röviden tekintsük át, milyen szabályok vonatkoznak a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésére és milyen lehetőségei vannak a szülőknek.

Ajánlásra alapozva

2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert – ismertette Varga Dóra, a Prima Medica Egészségcentrum dietetikusa. Mivel jelenleg közétkeztetést szabályozó jogszabály nincs hatályban, ezért a közétkeztetést végző intézményeknek nem kötelessége a speciális diétát igénylő gyermek ellátása, sőt, még a normál táplálkozási igényű gyermekek étkeztetésével kapcsolatban sem kötelező az egészséges táplálkozási irányelvek betartása.

Diétás étrend iránti igény

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet több felmérést is készített az országban, hogy kiderüljön, milyen mértékben van igény speciális diétára iskolákban, óvodákban. 2008-ban, több mint 3000 iskola bevonásával vizsgálták meg az általános- és középiskolák élelmezési rendszerét (MENZA, 2008). A megkérdezett iskolák 24%-ában volt igény diétás étkeztetésre, ezeknek csupán 16%-a tudta biztosítani a speciális étrendet. Az óvodai közétkeztetéssel kapcsolatban 2009-ben és 2013-ban is készült egy felmérés. Vizsgálatokból kiderül, hogy az óvodák 42%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki diétás étkeztetést igényelt. 2009-ben ezeknek az óvodáknak alig a fele tudott speciális étkeztetést biztosítani, míg 2013-ra az óvodák csaknem háromnegyede, ami jelentős javulásnak tekinthető.


Ha a gabona okoz bajt...

2016. május 28.

gabona

A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentés céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.

Egyre gyakoribb

Ahogyan az allergiák esetében is, úgy különböző ételintoleranciával összefüggő problémák terén is az esetek számának emelkedése figyelhető meg napjainkban – számol be tapasztalatairól dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus. Egyre többen küzdenek gyomorégéssel, gyomorfájással, gyakori panasz a haspuffadás is. Emellett több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét, bizonyos betegségek kialakulásában is. A ma legtöbbet gyanúba kevert élelmiszerek egyik csoportja kétség kívül a gabonafélék, különösen azok egyik alkotóeleme, a glutén. A lisztérzékenység és búza allergia mellett az orvosi szakirodalomban megjelent egy új kórforma, amit gluténérzékenységnek is nevezhetünk.


A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban

2016. május 27.

A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.

Ne a kalkulátoroknak higgyünk!

Az édesanyák gyakran keresnek fel a rendeléseken azért, mert gyermekük súlyfejlődése miatt aggódnak – mesél tapasztalatairól dr. Vass Noémi. Sajnos az interneten elérhető – valójában tájékoztató jellegű – kalkulátorok és egymás gyerekeinek összehasonlítása csak további stresszhelyzetet jelent, de az sem ritka, hogy sokan a rokonok, védőnő, vagy gyerekorvos megjegyzése miatt esnek kétségbe. Először is tehát azt tartsuk szem előtt, hogy minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, emellett pedig az egyéni és öröklött tulajdonságok is meghatározhatják a súlygyarapodást.


BAJNOKOK ÉTELEI Zöldséges fasírt

2016. május 22.

BAJNOKOK ÉTELEI Zöldséges fasírt Hozzávalók:

Kb 60 dgk darált csirkemell
1 nagyobb cukkinin reszelve, levét kinyomkodva
2 nagyobb répa reszelve
1 lilahagyma
fokhagyma ízlés szerint (én 2 gerezdet tettem bele)
só, bors, szerecsendió
1 tojás
3-4 ek zabpehely vagy zabliszt (hogy formálható állaga legyen)

Mindent összekevertem, golyókat formáztam, sütőpapíros tepsibe tettem és kb 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.

Ebből a mennyiségből nekem majdnem egy teljes gáztepsinyi fasírt lett. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...158159160...292