Információk, érdekességek

Smoothie-val az egészségért és a karcsúságért

2015. augusztus 18.

SmoothieHa unod a multivitaminos kapszulákat és hiszel abban, hogy tested azt is meghálálja, ha kellemes ízekkel kényezteted, ideje kipróbálni egyet-kettőt a különleges smoothie receptek közül.

Fáradtság ellen, az immunrendszer erősítésére tökéletesek ezek a szemet gyönyörködtető, egyszerűen elkészíthető italok! Próbáld ki Christine Bailey Smoothie-könyvében található smoothie receptek egyikét! 

Szuperételek – mik azok?

Egyszerűen megfogalmazva szuperétel minden olyan táplálék, amely az átlagosnál magasabb mennyiségű tápanyagot tartalmaz, ilyen a chaimag, a brokkoli és a fokhagyma is. A fokhagymát a népi gyógymódok receptjeiből is ismerheted, ez is jól mutatja, hogy a magas tápanyagtartalmú élelmiszerek felhasználása nem új találmány. Számos ősi kultúrában évezredek óta fogyasztják őket, és gyógyító céllal történő alkalmazásuknak is régre visszanyúló hagyománya van. A chiamagot például középamerikai kultúrákban évszázadokon keresztül fogyasztották. A „futók étkének” nevezték, és az azték harcosok vízzel elkeverve fogyasztották a harcok során. Ezek az ételek tehát nem új keletűek, valaha teljesen hétköznapinak számítottak.


Ugyanannyi evés, 2 kiló hízás okai

2015. augusztus 15.

Mindig kiemelt hangsúlyt fektetek arra, hogy csak az igazat, csakis az igazat írjam. Ezért nem szoktam belejavítani a beidézett mondatokba se, maradnak, ahogy vannak, elgépelésekkel, hibákkal. Ugyanígy voltam akkor is, amikor megkérdtem a bajai élelmezésvezetőt, Kovács Anettet, hogy írja le, mit eszik egy nap. Kicsoda Anett?

Ő az, aki elképesztő eredményeket ért el saját kitartásának és a BAJNOK EDZÉSÉNEK köszönhetően. 2 hónap alatt: -35 cm, benne -7 cm kötényháj( amire mindenki azt mondja, hogy csak szikével eltávolítható ), és ez előtt már eleve rengeteget fogyott, és azóta is tartja az ütemet. 

Természetesen mindenkinek egyénre kell szabni a táplálkozását, de ez a minta jó kiindulási alap lehet mindenkinek, és mivel személyre szabni nem lehet, ezért mennyiségeket sem tüntetünk fel. A kérésem kifejezetten az volt, hogyha kimarad étkezés, ne írjon be mást Anett, ha csalóétkezése van, az is szerepeljen. Na, Anett testvérének megszületett a babája, és nem csalóétkezés, hanem csaló hét következett.


Csirkecombok pityóka ágyon

2015. augusztus 12.

Csirkecombok pityóka ágyonEgy újabb csemege a Karcsi konyhájából. Egyszerű és gyors recept.

Hozzávalók 4 személyre:

• 8 felső csirkecomb
• 2 nagy fej hagyma
• 6 nagyobb krumpli
• só
• bors
• bazsalikom
• 1 dl olaj
• fél csomag sült csirke fűszerkeverék
• 15 dkg reszelt sajt


Mi okoz leggyakrabban puffadást és hasfájást?

2015. augusztus 07.

A táplálékérzékenység, vagy a felszívódási zavar főként hasi tünetekkel hívja fel magára a figyelmet: az érintetteknél hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik. A panaszokat okozó élelmiszer mellőzésével rendszerint a tünetek is megszűnnek... 

Fruktózfelszívódási zavar

A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, másnéven fruktóz adja. Az eper, málna, alma, datolya és füge fruktóz tartalma különösen magas. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. Vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása nem mehet végbe. Emiatt fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, haspuffadás és hasmenés jelentkezhet. A fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzés, fokozott bélmozgás, ehhez társuló hangjelenségek, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is. A betegség gyerekeknél is jelentkezhet, náluk a hasfájás és a hasmenés a fő tünet.

A magas fruktóztartalmú ételek kerülése mellett létezik olyan étrend-kiegészítő készítmény, mely képes az élelmiszerből származó fruktóz felesleget a vékonybélben glükózzá alakítani, ezzel megelőzve a kellemetlen tünetek kialakulását.


Kapj rá a halra nyáron is! – 5 ok, amiért egész évben érdemes halat fogyasztani

2015. augusztus 06.

Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig néhány tény arra figyelmeztet, hogy jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani – egész évben!

1. Védi a szívet

Hazánkban a halálozások mintegy 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az ómega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A halak rendszeres fogyasztása tehát, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...157158159...277