Információk, érdekességek

Kizárólag a beteg teremtheti meg a valódi versenyt

2007. október 27.

Visszautasítja és újbóli átgondolásra javasolja az egészségbiztosítási törvénytervezetet a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. Nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva állítja: az üzleti szereplõk és az üzleti érdekek megjelenése súlyos társadalmi és népegészségügyi károkat okoz.


Még nem biztos a volumenkorlát feloldása

2007. október 27.

Jóllehet Horváth Ágnes egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az új egészségbiztosítási rendszerben megszûnik a három éve meglevõ kórházi volumenkorlát, az érintettek kétkednek. Korábban azt mondták, hogy az ellátási limitekrõl majd a pénztárak döntenek.

 

A Magyar Kórházszövetség javaslatára az új egészségbiztosítási rendszerben megszûnik a kórházi volumenkorlát - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter még szombaton, a liberális egészségügyi tanács ülését követõen, hozzátéve, ezzel a változtatással egy merev rendszer szûnik meg. (Ennek némileg ellentmond, hogy a szaktárca illetékesei korábban többször is úgy nyilatkoztak: a pénztárak maguk dönthetnek arról, hogy a velük szerzõdõ szolgáltatóknál limitálják-e az elláthatók számát.)


Döntött a kormány

2007. október 26.

A tervek szerint a kormány a hét végén benyújtja a parlamentnek a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatot, bár még lapzártakor és ma is egyeztetnek a tervezetrõl a koalíció politikusai. A tegnapi kormányülés után is maradtak még nyitott kérdések, igaz, a kabinet végül ennek ellenére elfogadta a tervezetet.

Figyelmeztetés Horváth Ágnesnek

2007. október 19.

Péterfalvi Attila szerint az egészségügyi intézmények átalakításával összefüggésben súlyos sérelem fenyegeti a betegek információs önrendelkezési jogát - áll az adatvédelmi biztos vizsgálatának eredményét összegzõ dokumentumban.


A megszûnõ és átalakuló kórházak betegei számára feltehetõen egyáltalán nem lesz világos és áttekinthetõ adataik és egészségügyi dokumentációjuk sorsa, így iratmegismerési joguk gyakorlása mellett az egészségügyi törvényben foglalt jogaikkal sem tudnak élni - olvasható az állásfoglalásában.


A betegek érdekében nõ a gyógyszerek ára

2007. október 18.

A tavasz óta tartó folyamatos gyártói árlicit következtében eddig összesen 150 készítmény került ki az úgynevezett támogatotti körbõl. Ez annyit jelent, hogy a patikában a megszokott ár akár a duplájára is nõhet. Ráadásul jellemzõen amúgy is igen drága orvosságokról van szó, amelyekért akár több ezer forinttal többet kell fizetni.

 

Mint arról egy lapunknak név nélkül nyilatkozó patikavezetõ beszámolt, a legszomorúbb, hogy olyan készítményektõl vonták meg a támogatást, amelyek népegészségügyi szempontból kiemelkedõ fontosságúak. Példaként említett egy úgynevezett savmegkötõ készítményt, ennek a térítési díja 790 forintról 1600 forintra változott minden elõzetes jelzés nélkül. A gyógyszerész szerint a szóban forgó orvosságot a Magyarországon népbetegségnek számító reflux esetén adják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...188189190...224