Információk, érdekességek

Székely Tamás az OEP fõigazgatója

2007. november 01.

Tegnapi hatállyal Székely Tamást nevezte ki a miniszterelnök az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõigazgatójának. Az új fõigazgató szerint tartósak lehetnek az Egészségbiztosítási Alap egyenlegét a korábbi évekhez képest látványosan javító intézkedések hatásai.

Csak harmincnégy állami kórház maradhat

2007. október 31.

A szlovák kormány elfogadta az egészségügyi szolgáltatók minimális hálózatáról szóló javaslatot, melynek értelmében 34, kizárólag állami kórház láthatja el ezt a feladatot. A november közepétõl érvényes kormányrendelet 29 080-ban határozza meg a lakosság ellátásához szükséges kórházi ágyak minimális számát.


Ez sokkal szûkmarkúbb a korábbi elképzelésnél, amely 65 kórházban szabta meg a minimális hálózatot. A listáról lemaradt kórházak nem szûnnek meg automatikusan, de számukra nem garantált a szerzõdés az egészségbiztosítókkal.


Kizárólag a beteg teremtheti meg a valódi versenyt

2007. október 27.

Visszautasítja és újbóli átgondolásra javasolja az egészségbiztosítási törvénytervezetet a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. Nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva állítja: az üzleti szereplõk és az üzleti érdekek megjelenése súlyos társadalmi és népegészségügyi károkat okoz.


Még nem biztos a volumenkorlát feloldása

2007. október 27.

Jóllehet Horváth Ágnes egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az új egészségbiztosítási rendszerben megszûnik a három éve meglevõ kórházi volumenkorlát, az érintettek kétkednek. Korábban azt mondták, hogy az ellátási limitekrõl majd a pénztárak döntenek.

 

A Magyar Kórházszövetség javaslatára az új egészségbiztosítási rendszerben megszûnik a kórházi volumenkorlát - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter még szombaton, a liberális egészségügyi tanács ülését követõen, hozzátéve, ezzel a változtatással egy merev rendszer szûnik meg. (Ennek némileg ellentmond, hogy a szaktárca illetékesei korábban többször is úgy nyilatkoztak: a pénztárak maguk dönthetnek arról, hogy a velük szerzõdõ szolgáltatóknál limitálják-e az elláthatók számát.)


Döntött a kormány

2007. október 26.

A tervek szerint a kormány a hét végén benyújtja a parlamentnek a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvényjavaslatot, bár még lapzártakor és ma is egyeztetnek a tervezetrõl a koalíció politikusai. A tegnapi kormányülés után is maradtak még nyitott kérdések, igaz, a kabinet végül ennek ellenére elfogadta a tervezetet.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...187188189...223