Információk, érdekességek

Kórház-privatizációt sürgetnek

2007. október 05.

A nyugatiaknál kevesebb pénzbõl gazdálkodnak és alacsonyabb színvonalú ellátást biztosítanak a kelet-közép-európai országok egészségügyi rendszerei - áll abban a tanulmányban, amelyet a Nemzetközi Valutaalap három kutatója adott ki tegnap.


A jelentés alapvetõen a 2003-2004-ben megkezdett, majd a 2006-os kormányváltás után nagyrészt visszavont szlovák egészségügyi reform tapasztalatait összegzi, ám a térség többi országára vonatkozóan is sok megállapítást közöl. Legfontosabb következtetése az, hogy a jelenlegi összegekbõl a rendszer hatékonyságának javítása révén magasabb színvonalú ellátást lehetne biztosítani, ugyanakkor a fenntartható finanszírozás érdekében elengedhetetlen a magánszféra szerepének növelése.


A patikus fizeti az elrontott pecsételés árát

2007. október 04.

A gyógyszergazdaságossági törvény januári bevezetése óta számottevõen nem lett több az OEP-ellenõrzés, ám a szankciók kiszabásának módja szigorodott - állítja Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke.


A köztestület vezetõje elmondta: az ellenõrök a korábbinál jóval alaposabban vizsgálják, hogy a patikában beváltott receptek valamennyi, a vényekkel kapcsolatos alaki követelménynek megfelelnek-e. A legkisebbnek tûnõ hiányosság esetén is igen szigorúan büntetnek. Horváth Tamás példaként említette, hogy ha egy recepten elmosódott vagy nem olvasható tisztán az orvos pecsétje, és a vényen szereplõ készítmény támogatást élvez, úgy a támogatás mértékét a "hanyagul" eljáró patikáknak kell visszafizetniük. Az ellenõrzések esetleges változásairól az OEP-et is megkérdeztük, ám az egészségbiztosítónál egyetlen illetékes sem volt éppen elérhetõ.


Partvonalra kerülhet a beteg a nem megfelelõ biztosítással

2007. szeptember 30.

Sok kérdés tisztázásra vár a koalíciós pártok hétfõi megegyezése után az egészségbiztosítás átalakításával kapcsolatban. Ezek közül az egyik, hogy mi lesz, ha egy biztosító és egy kórház azonos pénzügyi csoport érdekkörébe kerül.

Védekeznek a gyógyszercégek, de azért veszítenek is

2007. szeptember 29.

Az elmúlt napokban több forinttal csökkenõ dollárárfolyam révén akár újabb negatív meglepetést is okozhatnak befektetõiknek a gyógyszergyártók. A Richter az euróalapú elszámolás kiterjesztésével, az Egis pedig a fedezeti pozíciók újranyitásával próbálta csökkenteni veszteségeit.

Megváltoztatják a betegellátás rendjét

2007. szeptember 28.

Megkezdte a tisztiorvosi szolgálat 85 kórház több mint 1400 kérelmének a véleményezését, amelyeket a területi ellátási kötelezettség (tek) módosítása miatt küldtek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális szervezeteihez.


Vannak, akik egy-egy település, kistérség lakosságának teljes körû ellátását kívánják más kórházhoz rendelni, de van, ahol csak bizonyos orvosi szakterületeknél kérik ezt. Falus Ferenc országos tiszti fõorvos a Világgazdaságnak elmondta: felgyorsítják a kérelmekkel kapcsolatos egyeztetéseket, hogy a mostaninál zavartalanabb legyen a betegellátás.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...189190191...223