Információk, érdekességek

Az élelmiszer ára és a vevõ egészsége

2010. május 12.

Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát.

 

 

Ez derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból. A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani. Perry Gordon-Larsen és munkatársai ezt a kérdést vizsgálták egy évtizedek óta folyamatban lévõ tudományos program adatainak elemzésével. A CARDIA tanulmányt még a múlt század nyolcvanas éveiben indították annak tisztázására, hogy a koszorúér-betegség hogyan, milyen kockázati tényezõk hatására alakul ki fiatal felnõttekben.


Arteriográf: jó szívvel ajánlják

2010. május 06.

Egy magyar orvos által feltalált orvosi technológia segíthet a szív - és érrendszeri betegségek elõrejelzésében.

 

 

Magyarországon a vezetõ halálokok többsége a szív- és érrendszeri betegségekre vezethetõk vissza. A szívet és az ereket érintõ elváltozások tünetek nélkül fejlõdnek ki, évtizedek alatt és gyakran csak súlyos esetben, egy szívinfarktus vagy agyvérzés kapcsán derülnek ki, noha nagy részük megelõzhetõ lenne. Egy magyar orvos által feltalált orvosi technológia segíthet a betegségek elõrejelzésében.


Érszûkület: újabb érvek, újabb betegek

2010. április 17.

Országszerte már 150 családorvosi praxisban lehet csatlakozni a regiszter programba.

 

 

Mint arról lapunk is beszámolt, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére, és a náluk tapasztalható kiemelkedõen magas szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére 2007-ben indította el a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS támogatásával az EReink Védelmében (ÉRV) programot, amelybe 2007. április 1. és 2008. szeptember 30. között 21.892 beteg jelentkezett a csatlakozó 55 centrum valamelyikében. A legfontosabb eredmény, hogy a bevont betegek 14 százalékánál egyértelmûen kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség, illetve további 15,6 százalékuknál volt megfigyelhetõ az érszûkület kialakulásának markáns lehetõsége, veszélyben voltak tehát, de nem tudtak róla.


Kevesebb saját fog, nagyobb szívkockázat

2010. április 15.

Az elvesztett fogak általában összefüggésben vannak a krónikus gyulladásokkal.

 

 

Nagyobb a szív- és érrendszeri kockázata azoknak, akiknek kevesebb saját foguk van - közölték svéd kutatók hétfõn.


A világ elsõ bionikus szeme

2010. április 02.

Támogatói szerint a bionikus szem a legnagyobb áttörés a Braille abc megalkotása óta.

 

 

Bemutatták kedden az elsõ bionikus szemet, amelyet a gyengülõ látás helyreállítására terveztek Ausztráliában, és amely támogatói szerint a legnagyobb áttörés a Braille abc megalkotása óta. Mint Kevin Rudd miniszterelnök - akinek kormánya 42 millió ausztrál dollárral (7,6 milliárd forintnyi összeggel) támogatta a projektet - elmondta, az eszköz "az egyik legfontosabb orvosi elõrelépés lehet, amelynek életünk során tanúi lehetünk". A kutatási programtól azt várják, hogy a bionikus kutatások élvonalában tartja Ausztráliát, és ezrek látását adja vissza az országban és világszerte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...158159160...223