Információk, érdekességek

Azonosították a Parkinson-kórt kiváltó mechanizmust

2010. augusztus 02.

A csak nemrégiben a kutatások kereszttüzébe került apró RNS-darabokról már kiderült, hogy szerepet játszanak daganatos betegségek és szívproblémák kialakulásában, valamint a szervezet hibás immunválaszában.

 

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói azonosítottak egy molekuláris útvonalat, amely kulcsfontosságú idegsejtek elpusztulásáért felel, ezáltal Parkinson-kórhoz vezet. A felfedezés nemcsak azt magyarázhatja meg, hogyan függ össze egy genetikai mutáció a betegséget okozó sejthalállal, de egyúttal megnyithatja az utat új terápiás megközelítések elõtt is.


Sikerült maláriarezisztens szúnyogot elõállítani

2010. július 28.

Egy amerikai kutatócsapatnak sikerült úgy megváltoztatni a szúnyogok genetikai állományát, hogy azok immunisak legyenek a malária kórokozójára.

 

A szúnyogmutánsok szabadon eresztve kiszoríthatnák a vadon élõ populációkat, így meg lehetne fékezni a betegség terjedését. A maláriát a plazmódium nevû egysejtû váltja ki, és az Anopheles szúnyognem nõivarú egyedei viszik át az emberre.


Fagyálló mérgük van az antarktiszi polipoknak

2010. július 27.

Ausztrál kutatók négy olyan polipfajt fedeztek fel az Antarktiszon, amelyek mérge fagypont alatt is hatékony.

 

A Melbourne-i Egyetem kutatói egy hathetes expedíciót folytattak az Antarktiszon 2007-ben, eredményeiket a Toxicon címû szaklapban tették közzé. A szekértõk már régóta tudják, hogy a területen élnek polipok, de az ausztrál kutatók megdöbbentek azok változatosságán és alkalmazkodóképességén.


Csökkenthetõ lenne az újszülöttek HIV-fertõzöttsége

2010. július 17.

Gyógyszeres megelõzéssel jelentõsen csökkenthetõ lenne az újszülöttek HIV-fertõzöttsége.

 

Évente mintegy 400 000 újszülött jön világra AIDS-fertõzéssel, mert az anyaméhben vagy a szülésnél HIV-vírus jut a szervezetükbe, pedig amerikai kutatók véleménye szerint egyszerû gyógyszeres kezeléssel jelentõsen csökkenthetõ lenne a babák fertõzöttségi szintje.


Naptejeket teszteltek

2010. június 10.

Számos napvédõ készítmény faktorszámát és vízállóságát vizsgálta a szezon kezdetén a Teszt plussz magazin.

 

 

A legjobbnak bizonyult a La Roche Posay (30), a Vichy Capital Soleil (30), az Ombia Sun (30) és a Protectyl Végétal (30). Kevesebb faktort tartalmazott az Avon Sun + (30), a Garnier Ambre Solaire gyorsan ható spray gyerekeknek (30) és a Garnier terméke, a gyermek napspray színellenõrzõvel (30) - közölte a magazin az MTI-vel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...157158159...224