Információk, érdekességek

Hamis gyógyszerek: a jogi szigor mit sem ér

2009. május 26.

A malária és a tuberkolózis kezelésére alkalmas hamis gyógyszerek évente 700 ezer ember halálát okozzák.

 

 

Az afrikai IMANI Center for Policy & Education megbízásából készített kutatás szerint csak a malária és a tuberkolózis kezelésére alkalmazott hamis gyógyszerek évente 700 ezer ember halálát okozzák a fejlõdõ országokban. A legsúlyosabban érintett államok között Laosz, Kambodzsa, Vietnám és Mianmar, valamint Ghána, Nigéria, Angola, Burundi és Kongó szerepel.


Gyógyszeresen csökkenthetõ a prosztatarák kockázata

2009. május 24.

A hatóanyag indikációja a megnövekedett prosztatájú férfiak jóindulatú prosztata-túltengésének mérsékelt/súlyos eseteire szól.

 

 

A brit gyógyszeripar egyik zászlóshajója, a GlaxoSmithKline által kifejlesztett Avodart (hatóanyag: dutasteride) 23 százalékkal csökkenti a prosztatarák kockázatát a különösen veszélyeztetett csoportokban – jelentették be az Amerikai Urológiai Társaság ez évi, chicagói kongresszusán.


Mielõtt bevenné a gyógyszert...

2009. május 14.

Legyünk tisztába a helyes gyógyszertárolási módszerekkel!

 

 

Miután a gyógyszertárban a beteg megvásárolja az orvosa vagy a gyógyszerésze által felírt/javasolt gyógyszert, és mielõtt azt alkalmazza, számos dologra kell ügyelni, ami a gyógyszer hatását és a gyógyulás folyamatát befolyásolhatja. Felmerül a kérdés, hol és hogyan kell a gyógyszert tárolni?


Kis adag aszpirin is sokat segíthet

2009. május 12.

A legendás láz- és fájdalomcsillapító aszpirinnak kis adagja is elég a koszorúér-tágítás utáni érelzáródás megelõzésére.

 

 

A PCI-CURE nemzetközi tanulmány eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte. Az évszázadnál hosszabb ideje, világszerte szedett aszpirin eredetileg fájdalomcsillapítónak készült. Lázas gyerekek és felnõttek is ezt a tablettát vették be megfázás esetén, de ma a szív- és érbetegek leggyakrabban használt gyógyszere. Statisztikák szerint a világ gyógyszeripara évente 50 ezer tonna aszpirint gyárt, és ha ezt mind a hagyományos, féldekás tablettába préselnék, 100 milliárd darabot lehetne sorba rakni. Csak az Egyesült Államokban évente 16 ezer tonna aszpirint fogyasztanak, ami mintegy 80 millió tabletta bevételét jelenti.


Az Év gyógyszere - ha a többi csõdöt mondott

2009. május 11.

Amerikában leállították a szer törzskönyvezéséhez szükséges vizsgálatokat, hogy azonnal használatba állíthassák.

 

Magyarországon egyelõre csak akkor lehet alkalmazni az év gyógyszerének választott készítményt, ha már a többi terápia csõdöt mondott, a készítmény használatával tizenegyszer nagyobb eséllyel gyógyulhatnak meg a vérképzõszervi rákos megbetegedésben szenvedõk. A gyógyszer az eddigi átlag 3,5-5 helyett 10 évre hosszabbíthatja a myeloma multiplexes betegek valószínû további élettartamát. Valamint az is forradalmi áttörés, hogy a hatóanyagra a betegek 95 százaléka reagál, ami kimagasló arány a szakértõk szerint.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...636465...78