Információk, érdekességek

Vakcina új influenza ellen

2009. május 03.

Az érintettek cáfolják, hogy bármelyik multinacionális gyógyszergyár megszerezte volna a maxikói influenza vadvírusát.

 

 

Van technológiája, gyártási lehetõsége Magyarországnak az új influenzavírus elleni oltás elkészítéséhez, a vakcinához csak a vadvírus hiányzik. Egyelõre az amerikai, illetve a mexikói hatóságokon kívül még egyetlen gyógyszergyártó cég vagy oltóanyag-kapacitással rendelkezõ ország sem jelezte: megszerezte a vadvírust, amelybõl a leggyorsabban lehetne elkészíteni a védelméhez szükséges szérumot. Szerdán a parlament szakbizottságának ülésén Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke közölte: napokon belül megkaphatjuk a vadvírust. Mikola István (Fidesz) szóvá tette: mit húzza az idõt a diplomáciai levelezéssel a kormány, miért nem küld ki személyesen egy kutatót a vírusért? Ez nemzetgazdasági elõnnyel is járhat, miután hónapokat nyerhet az, aki a vadvírusból „szelídít" vakcinát.


Gyógyszertoplista: vezet a koleszterincsökkentõ

2009. április 30.

Japán hozta a legnagyobb forgalomnövekedést, a slágerárú világszerte a koleszterincsökkentõ.

 

 

A kiskereskedelmi/gyógyszertári eladások a tizenhárom legnagyobb piacon a 2009 januárjával végzõdõ tizenkét hónapban elérték a 436,8 milliárd dollárt – közli az IMS Health „Retail Drug Monitor" címû havi kiadványa. (Az áttekintést a Pharma Marketletter ismerteti.)


Prevencióra is jó a gyógyszer

2009. április 27.

Diabéteszesek kezelésére szolgáló gyógyszer a cukorbaj megelõzésére is alkalmas lehet.

 

 

A diabéteszesek kezelésére szolgáló gyógyszer a cukorbaj megelõzésére is alkalmas lehet olyanok esetében, akik hajlamosak a betegségre - állítják japán kutatók.


Autoimmun betegségek: a baráti tûz

2009. április 25.

Májustól a 13 évesnél idõsebb fiatalok is ingyen jutnak hozzá az RA biológiai terápiájához.

 

 

Bár a sokizületi gyulladás kezelésére már 2005-óta elérhetõ Magyarországon az Abbott biológiai gyógyszere a HUMIRA, mégis az idén kapta meg a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság független bírálóbizottságától az ÉV Gyógyszere - 2008 díjat. Hogy miért csak most, arra csupán rosszindulatú magyarázat volna, ha felidéznénk, a gyógyszer december óta élvez 100 %-os biztosítói támogatást, addig méltányossági kérelemre, s az ezzel járó hercehurcával volt rendelhetõ.


Lesz oltás az utazási hasmenés ellen

2009. április 19.

Egereknek és majmoknak védelmet nyújtott egy kísérleti védõoltás a Campylobacter jejuni ellen.

 

 

Egereknek és majmoknak védelmet nyújtott egy kísérleti védõoltás a Campylobacter jejuni ellen, amely az "utazók hasmenésének" nevezett fertõzések fõ oka. Hamarosan indulhatnak a vakcina humán próbái is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...646566...78