Információk, érdekességek

Új szer a láthatáron reflux-betegeknek

2009. június 30.

Recept nélkül forgalmazható az egyik legnépszerûbb reflux-szer, Brüsszel központi eljárásban engedélyezte a Nycomed OTC-savcsökkentõjét.

 

 

A svájci központú Nycomed az Európai Bizottságtól forgalmazási engedélyt kapott Pantoprazole-készítményének öt alkalmazására, melyeket ezentúl huszonhét európai államban árusíthatnak. (Az alkalmazások a következõk: PANTOZOL Control, PATOLOC Control, PANTECTA Control; SOMAC Control, CONTROLOC Control.) Az új vény nélküli szert felnõttek reflux-tüneteinek (például gyomorégés, „klasszikus" reflux) rövid távú kezelésére szánják.


A halálbüntetés nem elég?

2009. június 22.

A felmérés szerint évente 700 ezer emberrel végeznek a hamis gyógyszerek.

 

 

Egy londoni székhelyû szakértõi csoport, az International Policy Network (IPN) tanulmányban részletezi, mekkora károkat okoznak a gyógyszerhamisítványok az elmaradottabb („kevésbé fejlett") országokban: szerintük csak a hamis tuberkulózis- és malária-ágensek évente 700 ezer embert ölnek meg, ami az elemzõk megfogalmazásában olyan, mintha „minden nap négy zsúfolásig telt Jumbo utasszállító zuhanna le".


Ehetõ kóddal igazolt gyógyszerek

2009. június 12.

Az emberi fogyasztásra is alkalmas gyógyszerbevonatban egyedi optikai jelzések helyezhetõk el.

 

 

Egy amerikai kutatócsoport olyan szilícium alapú címkézési technológiát dolgozott ki, amelynek használata jelentõs elõrelépést jelentene a hamis gyógyszerek elleni küzdelemben. Az emberi fogyasztásra is alkalmas gyógyszerbevonatban egyedi optikai jelzések helyezhetõk el, amelyek az azonosítást, és ezáltal a hamis gyógyszerek kiszûrését segítenék - írja a Securing Pharma nyomán a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.


Futárral küldik az illegális szereket

2009. június 08.

Több mint 100 millió forint értékû gyógyszerszállítmányt foglalt le a vámhatóság éjjel, ez volt a negyedik lefülelt futárautó.

 

 

A vámosok 2 ezer tablettát és 34 ezer ampullát találtak az éjszaka a nagylaki határátkelõhelyen egy postacsomagokat szállító, magyar rendszámú futárautóban. Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyõrség Dél-alföldi Parancsnokságának századosa a Weborvost arról tájékoztatta: a szállítási engedély nélküli, angliai és szlovákiai címzetteknek csomagként feladott szerekrõl kiderült, hogy azok különféle teljesítményfokozó készítmények. A vámhatóság a 100 millió forintot meghaladó értékû gyógyszerszállítmányt lefoglalta, s engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység bûntette miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított.


Új vita egy régi gyógyszer fölött

2009. június 07.

Ismert, ám vitatott gyógyszer AIDS elleni alkalmazását javasolja egy debreceni orvos.

 

 

Újszülöttkorban mellékhatások nélkül, mindössze 30 dollárból lehetne kezelni a vakságot, a sárgaságot és akár a HIV-fertõzést is - véli Lakatos Lajos, debreceni újszülöttgyógyász. Szlávik János, a budapesti Szent László Kórház HIV-szakértõje szerint a szer erõsen toxikus, ezért nem folynak már kutatások vele - foglalja össze az új vitát az MTI.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...626364...78