Információk, érdekességek

A talidomid mégsem használ a tüdõrák ellen

2009. július 21.

A talidomidot elõször nyugtatóként alkalmazták az ötvenes évek végén, most rákgyógyszerként kisérleteznek vele.

 

 

Az ellentmondásos hírû talidomid nevû gyógyszer nem javította a tüdõrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute címû szaklapban megjelent tanulmányukban.


Génbetegséget enyhít egy ritkagyógyszer

2009. július 10.

A CAPS lázzal, fejlõdési rendellenességekkel, aszeptikus meningitisszel, látászavarokkal, pszichomotoros tünetekkel jár.

 

 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság engedélyezte a Novartis Ilarisának (hatóanyag: canakinumab) forgalmazását gyerekek és felnõttek „cryopyrinnel összefüggõ gyulladásos periodikus szindrómája (CAPS)" indikációban. A cryopyrin a sejtek apoptózisában szerepet játszó fehérje, amelynek genetikai eredetû termelõdési zavara abnormis gyulladásos reakciókban játszik szerepet. A CAPS lázzal, fejlõdési rendellenességekkel, aszeptikus meningitisszel, látászavarokkal, pszichomotoros tünetekkel és fokozódó hallásromlással (süketséggel) jár, általában csecsemõkorban kezdõdik, de mindkét nemnél bármely életkorban elõfordulhat és élethossziglan tart. Kezelésre csak korlátozott lehetõség van. Az FDA elsõbbséget biztosított az Ilaris elbírásának, amely alkalmas lehet a CAPS-páciensek alapvetõ terápiás szükségleteinek kielégítésére.


A fogamzásgátlók szedése növeli a trombózis kockázatát

2009. július 10.

A készítmények alkalmazása nem csak a különbözõ nemi úton terjedõ fertõzések ellen nem nyújt védelmet, de nagymértékben növeli a trombózis kialakulásának kockázatát is.

 

 

A nem kívánt terhesség elkerülésének egyre szélesebb körben használt módja a fogamzásgátló tabletták szedése. A készítmények alkalmazása azonban nem csak a különbözõ nemi úton terjedõ fertõzések ellen nem nyújt védelmet, de nagymértékben növeli a trombózis kialakulásának kockázatát is.


Már a Tamiflut is hamisítják

2009. július 07.

Az interneten vásárolt Tamiflu tabletták veszélyeire figyelmeztetnek a brit szakértõk.

 

 

A sertésinfluenzás esetek számának emelkedésével párhuzamosan egyre nagyobb az igény a megbetegedés kezelésére használt Tamiflu tabletták iránt Nagy-Britanniában. A brit szakértõk azonban óva intik a lakosságot az interneten hirdetett gyanús készítmények megvásárlásától – olvasható a BBC honlapján.


110 éves gyógyszer - új karrier

2009. július 02.

110 évvel ezelõtt, 1899 tavaszán jegyezték be az aszpirint a berlini Császári Szabadalmi Hivatalban.

 

 

A becslések szerint azóta egytrillió tabletta fogyott, napjainkban évente közel 50 ezer tonnányit szedünk be világszerte. Az orvosság karrierje máig töretlen és felívelõ, 110 éves pályafutása alatt sok területen bizonyított, az elmúlt évek kutatásai a molekula újabb és újabb indikációit igazolták. A gyógyszer híres rajongói közé tartozott az író Franz Kafka és az énekes Enrico Caruso, aki az idõjárás változások miatti fejfájására szedte.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...616263...78