Információk, érdekességek

Infarktusmegelõzés: új fegyver az arzenálban?

2009. október 23.

A súlyosan veszélyeztetett, de a standard kezelést nem toleráló betegek is kapnak egy esélyt.

 

 

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerhatósága bejelentette: új indikációban engedélyezték a Micardist (hatóanyag: telmisartan), a Boehringer Ingelheim készítményének forgalmazását: ezentúl preventívumként rendelhetõ olyan 55 év feletti betegeknek, akiket kardiovaszkuláris eredetû miokardiális infarktus (szívroham), stroke, vagy szívhalál fenyeget, de akik nem szedhetnek ACE-inhibitorokat. (ACE: angiotenzin-konvertáló enzim: az érfalak funkcióit befolyásoló ~.) A Micardis a maga gyógyszerosztályában az elsõ, amelyet ilyen indikációban engedélyeznek.


Antidepresszáns gyorsítja a gerincsérültek gyógyulását

2009. október 20.

Hatására megfeszülnek az izmok, ami egyfajta reflexet jelent, amelyre támaszkodva javul a járás.

 

 

Egy gyakori antidepresszáns mozgástréninggel együtt hozzájárult ahhoz, hogy részleges gerincagysérülést elszenvedett emberek jobban és gyorsabban tudjanak járni - közölték vasárnap amerikai kutatók. Az agy egyik ingerületátvivõ anyagára, a szerotoninra ható antidepresszánst adtak mozgásterápiájuk elõtt a Chicagói Rehabilitációs Intézet kutatói gerincagysérülésen átesett embereknek. "A szer növelte a terápia hatásait" - állapította meg George Hornby kutatásvezetõ, aki eredményeiket a héten ismerteti egy szakmai konferencián.


Oltás - a német ajánlás szerint

2009. október 18.

Új vakcina híján tanácsos lehet mielõbb beadatni a szezonális influenza elleni oltóanyagot.

 

 

Az egészségügyben dolgozók, a krónikus betegek és a terhesség negyedik hónapjában vagy azon túl járó várandós nõknek kell elsõként megkapniuk Németországban az új influenza elleni oltást - derült ki a Robert Koch Intézet hétfõn közzétett ajánlásaiból. A H1N1-vakcinát a második körben az elsõ csoportba tartozókkal egy háztartásban élõ személyeknek célszerû beadni. Az oltás önkéntes alapú, és várhatóan október 26-án vagy az azt követõ napokban kezdõdhet.


Kórházi gyógyszerek: túl sok a hiba?

2009. október 13.

Olvashatatlan kézírás, értelmezhetetlen rövidítések, egyforma dobozok: szakdolgozó legyen a talpán, aki nem téveszt a gyógyszerosztáskor.

 

 

Bár kevés kutatás foglalkozik a gyógyszereléssel összefüggõ nemkívánatos eseményekkel (ADE), a szakemberek mégis azt feltételezik, hogy az ellátási hibák – amelyek minden tizedik, kórházban kezelt beteget érintenek – nagy része összefügg a gyógyszerkezeléssel, derült ki az ötödik alkalommal megrendezett betegbiztonsági fórumon. A gyógyszerelés során bekövetkezõ hibákkal és azok megelõzésével dr. Belicza Éva minõségügyi szakember irányításával foglalkoztak a fórum résztvevõi a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképzõ Központjában (EMK).


Egész napra hatásos az új hörgõtágító gyógyszer

2009. október 12.

Az új gyógyszer eredményeként a befújást nem igénylõ, panaszmentes napok száma 20 százalékkal nõtt.

 

 

A hörgõszûkület és ezáltal fulladást okozó, idült hörghurut kezelésére használt eddigi gyógyszerek csak rövid ideig csillapították a tüneteket és a panaszok néha csupán ismételt alkalmazás esetén enyhültek megfelelõen. A várhatóan hamar bevezetésre kerülõ indacaterol különleges porlasztóval juttatható be a tüdõbe és a hatás öt percen belül megjelenik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...585960...78