Információk, érdekességek

Vakcina nikotinfüggõség ellen

2009. november 20.

Engedélyeztetik a nikotinfüggõség, illetve az újból rászokás elleni kísérleti oltóanyagot.

 

 

Nikotinfüggõség elleni vakcinák szabadalmaztatására illetve kifejlesztésére kötött megállapodást a GlaxoSmithKline és a Nabi Biopharmaceuticals – a hírt a Scrip.com és az eBioNews közölte. A tegnap bejelentett kooperáció keretében a két cég NicVAX néven nikotinfüggõség, illetve az újból rászokás (relapszus, visszaesés) elleni kísérleti oltóanyagot engedélyeztet, és megkezdik egy második generációs vakcina fejlesztését is. […] A NicVAX két, III. fázisú klinikai tesztjének egyike nemrégiben kezdõdött meg.


Óvatosan az antibiotikumokkal!

2009. november 17.

Az antibiotikumok nem megfelelõ alkalmazása következtében létre jövõ rezisztens kórokozók ellen nincs védekezési lehetõség.

 

 

November 18-án lesz a második Európai Antibiotikum Nap, amely az Európai Betegségmegelõzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kezdeményezésére jött létre, szoros együttmûködésben az Európai Unió intézményeivel, a tagországok egészségügyi hatóságaival, az Egészségügyi Világszervezettel, szakmai csoportok képviselõivel, mint például az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertõzõ Betegségek Társasága (ESCMID) és az Európai Orvosok Állandó Bizottsága (CPME).


Tudatjavító magyar hatóanyag

2009. november 13.

Tünetmentesen élhetik hamarosan a hétköznapokat a skizofrén betegek.

 

 

Ezt ígérik legalábbis a Richternek az amerikai Forest Laboratories bevonásával végzett legfrissebb vizsgálatai. Az eredetileg magyar fejlesztésû hatóanyag minden eddiginél „ártalmatlanabbal" kezeli a skizofréniát, illetve a bipoláris depressziót, a betegek szinte észrevétlenül élhetnek majd együtt betegségükkel.


Molekulák nagy varázslója - a Cavinton sztory

2009. november 04.

Hat évtizedes kutatói-feltalálói pályája legfontosabb sikerének a Cavintont tartja.

 

 

Sokan az egyik leghíresebb magyar gyógyszer, a Cavinton „atyjának" nevezik. Az interjú Szántay Csaba Széchenyi-díjas akadémikussal, a Magyar Feltalálók Egyesületének alapító elnökével, s ez év nyarától a Feltalálók Nemzetközi Lovagrendjének tisztjével készült. A 81 éves vegyészmérnök ma is aktív oktató és kutató, a Mûegyetem szerves kémia tanszékén kívül - amelyet tizenhat évig vezetett - az MTA Kémiai Kutatóközpontjában is évtizedek óta folytatja a képzést és a kutatást. Ma is a legfõbb tevékenysége: munkatársaival gyógyszergyárakkal mûködik együtt új gyógyszerek és új technológiai eljárások kifejlesztésében, amelyek részint gazdaságosabbak, részint hatékonyabbak, mint az eddigiek.


AIDS-vakcina: korai öröm?

2009. október 26.

A vakcinára adott immunválasz - bármi legyen is - nem az, amire egy járvány kézbentartásához szükség lenne.

 

 

Nyilvánosságra hozták kedden az új AIDS-vakcina próbáinak részletes eredményeit a New England Journal of Medicine (NEJM) címû szaklapban; az alaposabb elemzés igazolja a tanulmány szerzõinek állítását a módszer szerény sikerérõl. Az eredményeket kedden egy Párizsban megrendezett vakcinakonferencián is ismertetik a szerzõk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...575859...78