Információk, érdekességek

Itt a patikán kívüli gyógyszerek listája!

2007. január 08.

Összesen 289 gyógyszer patikán kívüli árusítását engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti Intézet - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Az orvosságok várhatóan február közepétõl lesznek kaphatóak benzinkutaknál vagy hipermarketekben.

 

A készítmények között vannak fájdalom- és lázcsillapítók, gyulladáscsökkentõk, vitaminok, bizonyos krémek, de szem- és orrcseppek is. Horváth Ágnes elmondta azt is, hogy az Algopyrin, a Demalgon, a Germicid és a Quarelin nincs rajta a listán, sõt január végén, február elején vénykötelessé válnak majd.


Kérdezze gyógyszerészét!

2007. január 04.

Hajlottabb korban sok ember kénytelen több gyógyszert szedni, mint ifjú éveiben - és a készítmények adagolása során is figyelembe kell venni a korosodás következményeként fellépõ változásokat. Idõsebb korban a test bizonyos funkciói is megváltozhatnak, ugyanakkor egyes hatóanyagokat is másképpen dolgoz fel a szervezet. 

Gyógyszerformák - Oldatok, szirupok, tinktúrák

2006. december 20.

A hétköznapi életben is gyakran elõfordul, hogy egy anyagot elegyítünk valamilyen folyadékkal. Ha az elegyítés, rázás vagy keverés után a két anyag nem válik el egymástól, oldatról beszélünk. Folyadékban oldhatunk szilárd, folyékony és gáznemû anyagot. A leggyakoribb, amikor szódavizet készítünk, ez a légnemû széndioxid oldása a vízben. Folyadék oldása folyadékban a szörpök készítése, és szilárd anyag oldása folyadékban, amikor cukrot teszünk a teánkba. 


Az oldás történhet fizikai és kémiai értelemben. Fizikai oldódás, ha a két anyag nem változtatja meg egymás szerkezetét. Például a tengervízben oldott só lepárolható, azaz fizikai oldódásról van szó. Kémiai az oldódás, ha a két anyag elegyítésekor egy új szerkezetû anyag jön létre.


A lejárt gyógyszer nem gyógyít, árt!

2006. december 14.

Csaknem egy éve gyûjtõdoboz áll a patikákban, ahová bárki beviheti az évek óta otthon tárolt, lejárt szavatosságú gyógyszereket. A patikaszerek visszaszolgáltatása nemcsak lehetõség, hanem fontos figyelmeztetés is: az otthon tárolt, lejárt szavatosságú vegyi készítmény tragédiákat okozhat, ha pedig egyéb úton szabadulunk meg tõlük, a talajt vagy a vizet szennyezik.

 

Átlagosan minden ötödik felírt, kiváltott és megvásárolt gyógyszer a házi patika alján, rosszabb esetben pedig a szemeteskukában végzi. Az orvos által javasolt gyógyszereket ugyanis nem mindig kell sokáig szedni, így megmarad néhány szem, amit takarékosan félretesznek otthon. A megbontott dobozok, üvegcsék ezek után csak gyûlnek a kamra sarkában, a konyhaszekrény eldugott fiókjában, míg végül egy nagytakarítás során a szemeteskukában végzik. Évente mintegy több száz tonna gyógyszer kerül a szemétbe – igaz, a magyar adatok nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem számítanak rossznak.


Közel száz gyógyszer kerülne ki a patikákból

2006. szeptember 10.

A vétkes egészségügyi dolgozókat akár a mindenkori minimálbér tízszeresére is megbüntetheti a megalakítandó Országos Etikai Tanács.
A kötelezõ kamarai tagság megszüntetésével az etikai ügyek is új szervezethez, a létrehozandó Országos Etikai Tanácshoz (OET) kerülnének, amely felett az egészségügyi miniszter gyakorolna törvényességi felügyeletet. Elsõ fokon a területileg illetékes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) intézeteinek keretén belül mûködõ megyei etikai bizottságok végeznék az etikai vétségek miatt indított vizsgálatokat.


Az OET-nek több tagja lenne. Három képviselõt – egy orvost, egy gyógyszerészt és egy egészségügyi szakdolgozót - delegálna az Országos Tisztifõorvosi Hivatal (OTH), egy-egy tagot jelölhetnének az egészségügy területén mûködõ szakmai kamarák országos szervezetei, az egészségügyi minisztérium, az egészségügyi tudományos tanács és a szakmai kollégiumok elnökségei.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...575859...60