Információk, érdekességek

Meghökkentõ vizsgálat a koleszterin-csökkentõkrõl

2010. július 01.

Megkérdõjelezik a világszerte elterjedten alkalmazott sztatinok hasznát azoknál, akiknek még nincs szívproblémájuk, csak fennáll ennek kockázata.


Nem találtak bizonyítékot kutatók arra, hogy a sztatin néven ismert koleszterinszintet csökkentõ gyógyszerek meghosszabbítanák a szívbetegségek kis kockázatával élõ páciensek életét. Az Archives of Internal Medicine címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett tanulmány 11 korábbi (az AstraZeneca cég Crestor márkanevû szerére vonatkozó) vizsgálat összehasonlító elemzésével készült, amelyekbe összesen 65 229 embert vontak be. Az elemzés megkérdõjelezi a világszerte elterjedten alkalmazott sztatinok hasznát azoknál, akiknek még nincs szívproblémájuk, csak fennáll ennek kockázata.


Gyógyszer brokkolival: ígéretes kombináció

2010. június 28.

Egy új rákellenes szer a brokkoli egyik összetevõjével kombinálva sikeresen veheti fel a harcot a hasnyálmirigyrákkal szemben.

 

A szorafenib elnevezésû hatóanyagot már alkalmazzák elõrehaladott stádiumú máj- és veserák esetén. A szer a brokkoli szulforafán nevû összetevõjével kombinálva a hasnyálmirigy-daganatok különösen ellenálló rákõssejtjeinek növekedését is gátolja - mutatta ki a heidelbergi egyetemi klinika.


Védheti a szívet egy olcsó köszvényszer

2010. június 11.

Egy évtizedek óta használt, köszvény elleni szert hatékonynak találtak brit kutatók a krónikus mellkasi fájdalmak ellen is.

 

 

A Dundee-i Egyetem kutatói a The Lancet címû orvosi folyóirat legfrissebb számában számoltak be tanulmányukról, amelyben krónikus anginától szenvedõ emberekkel próbáltak ki egy rég ismert hatóanyagot.


Színképelemzõ buktatja le a hamisítványt

2010. június 07.

A hamis gyógyszerek kiszûréséhez jelentõs segítséget nyújtó eszközt fejlesztettek ki brit kutatók.

 

 

Míg a drogkereskedõk 200 százalékos hasznot realizálnak tevékenységükkel, a gyógyszerhamisítók akár 2000 százalékos profitot is elérhetnek vényköteles gyógyszerek hamisításával – olvasható a Gilden Photonics, UK Press Release portálon közzétett sajtóközleményében. A gyógyszerhamisítás folyamatos terjedésére reagálandó a vállalat nemrégiben fejlesztett ki egy új hordozható spektroszkópot, azaz színképelemezõ eszközt, amellyel a vámhatósági szakértõk már a helyszíni ellenõrzés során ki tudják szûrni a hamis gyógyszereket.


Savlekötõk: nõhet a csonttörés kockázata

2010. május 30.

A hosszas, nagy dózis jelenthet veszélyt az FDA szerint.

 

 

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA arra figyelmezteti az orvosokat, hogy a refluxbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek, az úgynevezett protonpumpagátlók hosszas, nagy dózisokban történõ szedése növeli a combnyaktörés, valamint a csukló- és a csigolyatörések kockázatát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...525354...79