Információk, érdekességek

A hormonális fogamzásgátlás kedvezõ mellékhatása

2010. augusztus 28.

Az agyi verõerek tágulata a változás korába lépõ nõknél fordul elõ.

 

Ritkábban fordul elõ az agyi erek tágulata azoknak a nõknek a koponyájában, akik hosszabb ideig szednek nõi nemi hormont tartalmazó fogamzásgátlót - számoltak be amerikai idegsebészek számoltak be nagy figyelmet keltõ kutatásukról az Idegsebészek Társaságának 7. kongresszusán.


Diabétesz és elhízás: új összefüggés

2010. július 24.

A felfedezés új típusú gyógyszerek kifejlesztését hozhatja magával.

 

A tudósok korábban úgy vélték, hogy a GlaxoSmithKline gyógyszercég Avandia és a Takeda Pharmaceutical vállalat Actos elnevezésû szere egy fehérje, a PPAR-gamma termelõdésének serkentésével fejti ki hatását. Most azonban megállapították, hogy a szer hatással van a cukorbetegeknél kialakuló inzulinrezisztenciára is.


Biológiai gyógyszerek: ezzel nem szabad játszani!

2010. július 21.

A biológiai gyógyszerek a krónikus betegségek elviselhetõségét nagyban segítik ugyan, de ezen a téren is még bõven van tennivaló.

 

A közelmúltban megrendezett IV. Egészség-gazdaságtani Konferencia napirendjén sok egyéb között a gyógyszerek és a biotechnológiák értékelése is terítékre került. Rendkívül izgalmas témát vetett fel. Prof. Dr. Kerpel-Frónius Sándor egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének klinikai farmakológiai oktatási vezetõje.


Hármas vérnyomáscsökkentõ kombináció

2010. július 08.

A hipertónia a koszorúér-betegségnek is fontos rizikófaktora, ami hatványozottan igaz egy idejû cukorbetegség esetén.

 

A cukorbetegségben is szenvedõ, magas vérnyomású betegek vérnyomásának normális értékre történõ csökkentése különösen nehéz, néha hosszú ideig tartó gyógyszerbeállítást igényel: egy új, három gyógyszert tartalmazó kombináció hatékonyabbnak bizonyult, mint a készítmények külön-külön való alkalmazása.


Okoz-e rákot a vérnyomáscsökkentõ?

2010. július 07.

A szakértõk nem tartják megalapozottnak a rákbetegségek kialakulásának kockázatát vérnyomáscsökkentõknél.

 

Magas vérnyomás kezelésével foglalkozó szakorvosok nem tartják megalapozottnak azt a megállapítást, amely szerint a világ legnépszerûbb vérnyomáscsökkentõ szerei közül egyesek enyhén növelhetik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát, és attól tartanak, hogy sok beteg a vizsgálat hatására esetleg nem szedi a számára szükséges tablettákat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...515253...79