Információk, érdekességek

Vizitdíj másként? Újra lesz részleges térítési díj a szakrendeléseken

2008. április 10.

Elkészült az egészségügyi tárca idén tavaszra tervezett egyik törvénycsomagja.
 
Újra lesz részleges térítési díj a szakrendeléseken, amennyiben azon a beteg beutaló nélkül jelenik meg; ilyen esetben kétezer forintot kell fizetni - adta hírül az Egészségügyi Minisztérium.

Kezdõdik a kullancs szezon!

2008. március 20.

- de már a patikákban az oltóanyag!


A tavasz beköszöntével a kullancsok által terjesztett betegségek az érdeklõdés középpontjába kerülnek. De pánikra semmi ok: megvannak az eszközeink a kullancs közvetítette betegségek megelõzésére, elkerülésére, gyógyítására!


A hazai kullancsok által terjesztett betegségek közül egyet vírus, a többit baktériumok, paraziták okozzák. Leggyakoribb a Lyme-kór, évi ezer fölötti bejelentett esettel.


Második helyen a kullancsencephalitis (kullancsvírus által okozott agyvelõgyulladás) áll évi 60-70 megbetegedéssel.


A kullancsencephalitisnek (kullancsvírus által okozott agyvelõgyulladás)


Európában nyugatról kelet felé haladva fokozódik gyakorisága. A kórokozó a kullancsencephalitis vírus. A vírus legfontosabb terjesztõje az Ixodes ricinus kullancs különbözõ fejlõdési alakjai (lárva, nimfa, imágó), de más kullancsfaj is terjesztheti.


Adományvonallal a vakvezetõ-kutyák kiképzéséért

2008. március 10.

Vakvezetõ-kutya kiképzés


2008. márciusban és áprilisban a Somlai Angyalka Alapítványt támogatják azok, akik a Telekom Adományvonalat hívják a 1788-as számon. Az alapítvány a befolyt összeget vakvezetõ-kutyák kiképzésére kívánja fordítani.


Vakvezetõ-kutya kiképzés


A vakvezetõ-kutya kiképzés 1976-tól 1980-ig az Egészségügyi Minisztérium fennhatósága alá tartozott, 1980 óta pedig a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége üzemelteti az intézményt. A Somlai Angyalka Alapítvány alapítója és névadója egy idõs hölgy volt, akinek a kutyákért és az emberekért való tenni akarása hozta létre a vakvezetõ-kutya kiképzéssel foglalkozó alapítványt 2003-ban.


Beteghívó rendszer a patikában?

2008. március 04.

Rugalmasabb gyógyszertári ügyintézés egy intelligens rendszerrel


Gyakran találkozunk a beteghívó rendszerekkel. A bankokból már jól ismerjük az ügyfélhívókat, a gyógyszertárakban azonban még meglepõ lehet, ha sorszám alapján szólítanak minket.


Talán csodálkoznak ezen, s hasonló kérdések jutnak eszükbe: Miért kell, mire jó a szokatlan rendszer? Minek a rongyrázás? Miért kell bonyolítani a megszokott gyakorlatot?


Már vérnyomást is mérethetünk számos patikában

2008. február 29.

A Magyar Hypertonia Társaság által közzétett adat döbbenetes: majdnem minden második embernek van vérnyomásproblémája, de sokan nem tudnak róla. Ez azért veszélyes, mert akár évek is eltelhetnek, mire diagnosztizálják a betegséget, ugyanakkor addigra a legtöbb esetben szövõdményeket idéz elõ, és károsítja a szerveket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...125126127...163