Információk, érdekességek

Beteghívó rendszer a patikában?

2008. március 04.

Rugalmasabb gyógyszertári ügyintézés egy intelligens rendszerrel


Gyakran találkozunk a beteghívó rendszerekkel. A bankokból már jól ismerjük az ügyfélhívókat, a gyógyszertárakban azonban még meglepõ lehet, ha sorszám alapján szólítanak minket.


Talán csodálkoznak ezen, s hasonló kérdések jutnak eszükbe: Miért kell, mire jó a szokatlan rendszer? Minek a rongyrázás? Miért kell bonyolítani a megszokott gyakorlatot?


Már vérnyomást is mérethetünk számos patikában

2008. február 29.

A Magyar Hypertonia Társaság által közzétett adat döbbenetes: majdnem minden második embernek van vérnyomásproblémája, de sokan nem tudnak róla. Ez azért veszélyes, mert akár évek is eltelhetnek, mire diagnosztizálják a betegséget, ugyanakkor addigra a legtöbb esetben szövõdményeket idéz elõ, és károsítja a szerveket.


Vényfelírás szakmai gondokkal

2008. február 25.

A 2006-ban elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény egyaránt sújtja a betegeket, az orvosokat, a gyógyszerészeket, a nagykereskedõket és a gyógyszergyártókat. Hatására tavaly a betegek térítési díja soha nem látott magasságba emelkedett, a támogatáscsökkenéseket ugyanis nem ellensúlyozta a gyártók gyógyszerárcsökkentése.


Koleszterinkampány 2008.

2008. február 16.

A Magyar Szív Egyesület újabb kampánya

 

A Magyar Szív Egyesület (MASZÍV) tavaly januárban indította útjára az eddig példa nélkül álló, országos szûrõ-megelõzõ- és oktató koleszterin kampányát. Az egy éven át tartó kampány elindulását a hazai riasztó egészségügyi statisztikák indokolták, sikerességét pedig két reprezentatív egészségügyi felmérés pozitív mérlege igazolta.


A 2007. évi koleszterinkampány indításának okai


A magas koleszterinszint a világ szinte valamennyi fejlett országában vezetõ haláloknak számító szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fõ kockázati tényezõje. A MASZÍV szakemberei elõtt régóta ismert tény, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelõzésének kulcskérdése a felvilágosítás. Ezért az ingyenes szûrési lehetõségek mellett a kampány fõ eleme, a felvilágosítás és megelõzés volt. Ennek érdekében óriásplakátokon, szóróanyagokban, az elektronikus és nyomtatott médiában megjelent 600 cikkben látott napvilágot a koleszterinrõl szóló információ. A kampánynak köszönhetõen azok aránya, akik állításuk szerint soha nem méretik meg koleszterinszintjüket a januári 30%-hoz képest 24%-ra csökkent októberig. A januári 90%-ról októberre 97 %-ra nõtt azok aránya, akik tisztában vannak azzal, hogy a magas koleszterinszint csökkentéséhez a kiegyensúlyozott és változatos életmód is hozzájárul.


A rettegett E-számokról

2008. február 03.

Eszik...Az emberek nagy része élelmiszerek vásárlásakor azok árát, eltarthatóságát, esetleg energiatartalmát és egyéb tápértékeit nézi meg a címkén. Egyre többen vannak azonban azok, akik tüzetesebben megvizsgálják az áruk összetételét, így az E-számokkal jelölt összetevõket is. Ahhoz, hogy az ilyen módon jelölt (sokszor természetes forrásból származó) adalékanyagok értelmezhetõek legyenek, és ne keltsenek indokolatlan félelmet, szükség van egy kis E-szám ismertetõre. Nézzük meg, hogy valójában mi tekinthetõ élelmiszer-adalékanyagnak, milyen összetevõket takarnak az E- számok, és mi magyarázza felhasználásukat.


Mi az az adalékanyag?


Minden olyan anyag, amely önmagában nem élelmiszer ugyan, de szándékosan, kis mennyiségben adva az élelmiszerhez kedvezõen befolyásolja annak tulajdonságait. Vagyis az adalékanyagok használatának az a célja, hogy javítsák az élelmiszerek feldolgozhatóságát, eltarthatóságát, állagát, ízét, színét, illatát, (stb.), valamint, hogy elõsegítsék a tápértékek megõrzését.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...126127128...163