Információk, érdekességek

Miért költenek többet a férfiak karácsonyi ajándékokra?

2022. december 22.

Az európai férfiak 30 százaléka 91 ezer forint fölött költ karácsonyi ajándékra, míg a nők csupán ötöde ad ki ekkora összeget – derül ki az Intel Európa karácsonyi ajándékvásárlási szokásokkal kapcsolatos, tíz európai országban végzett kutatásából.

A nők figyelik inkább az akciókat

A számítástechnikai cég elemzése szerint, míg Európában a nők majdnem háromnegyede figyeli az akciókat, a férfiak csupán 58 százalékának fontos a legjobb ár-érték arányú termék.

A férfiak a partnerükre költik a legtöbbet

A férfiak által vásárolt legdrágább ajándék átlagosan közel 40 ezer forinttal kerül többe, mint amennyit a nők a legdrágább ajándékra áldoznak. Ugyanakkor a költségek jelentős részét a férfiak 52 százaléka partnerére szánja, miközben a hölgyeknél ez az arány megoszlik partnerük és gyermekeik között.

Túlköltekezünk?

A megkérdezettek 71 százaléka mondta azt, hogy előre meghatározza mennyit fog költeni, ennek ellenére mintegy 30 százalékuk mégis rendszeresen túllépi a tervezett keretet.

Ez a “könnyelműség” leginkább az olaszokra jellemző, 41 százalékuk túlköltekezik. A németek 86 százaléka azonban előre megtervezi a karácsonyi ajándékokra szánt keretösszeget, valamint jellemző, hogy a karácsonyi bevásárlást egész évre felosztják.


Segítség! Még senkinek nincs ajándékom! – 5 tipp Neked!

2022. december 22.

Még senkinek nem vettél semmit? Nincs semmi ötleted? Éppen annak nem találtál még ki semmit, akit a legjobban szeretsz? Totálisan be vagy tojva, hogy az aranyvasárnapi őrültek háza jut csak neked? Összedugtuk a fejünket, hogy segítsünk neked! 5 tipp, amiről garantáljuk, hogy még ünnep előtt belefér az életedbe!  

Ha időd van, de pénzed nincs

1. Készíts kreatív naptárat barátaid számára. Szinte minden sarkon és napilapban megjelennek naptárak, de a netről is letölthetsz ilyeneket. Nyomtass melléjük vicces, vagy az illető barátod jó tulajdonságait jellemző képeket, helyezd őket borítékba, kösd át masnival, és máris kész a teljesen személyes ajándék, maximum a ragasztó, vagy a tintapatron árába kerül.

2. Készíts papírszalvétából dekupázs technikával szép kis virágcserepeket, és ültess beléjük gyorsan csirázó növényt, például búzát, vagy valamilyen növény bujtását, amit magad gyökereztettél. (Mivel a gyökereztetésre már nincs idő, mártsd a növény tövet hormonporba, kiváló eredményt fog hozni!) A dekupázs nagyon olcsó és szapora technika, akár apró mécses- vagy lámpaburát is készíthetsz így, de kombinálhatod is madzaggal, termés-ragasztással. Ez igen szapora, és a szalvéták mintáját nagyon ügyesen lehet személyre szabni. Pecás embernek hajós-halacskás, ezoterikusnak angyalkás, boszis, nemes köves, főzőcskézőnek csendélet mintás, vagy szezonális karácsonyi mintás képeket tehetsz rá. Ezzel a technikával gyertyát is dekorálhatsz.

Ha pénzed van, de időd nincs

1. Nézz körül a webshopokban! Még vannak olyanok, akik vállalják, hogy futár útján az ünnepekig kiszállítják a megrendelt terméket. Ennek feltételeiről érdeklődj cseten vagy telefonon, hiszen fontos lehet a helyes időzítés. Jó ötlet lehet karácsonyi kényeztető kuponokat ajándékozni, ezek küldése akár elektronikusan is megoldható. Így fel sem kell állnod a székből, egyszerűen csak átutalod a megfelelő szolgáltatás ellenértékét, és kiprinteled a kupont.

2. Nagyker a nyerő! Ha valamiből többet vásárolsz, akkor jó az esélyed kedvezményekre. Válassz egy ajándéktárgy, vagy egy könyv nagykereskedést és egyetlen egy időpontot tűzz ki a vásárlásra. Ha jelentősebb összeget költesz, nem szoktak szólni, ha nem céges vevő vagy. Egy helyen vásárolj meg mindent, és kérj kedvezményt. Figyelj, hogy pontos listád legyen arra, hogy kinek kell ajándék, és gondolj arra, hogy minden évben becsúszik valaki, aki neked vett valamit de te nem gondoltál őrá. Készülj fel néhány aprósággal ezekre a helyzetekre is!


Rengeteg szuper ajándékötlet a tárgyi meglepetéseken túl

2022. december 20.

Sokan már a karácsonyi bevásárlókörút gondolatától is rosszul vannak: mindenütt tolakodó emberek, pénztárcalehúzó árak, sorba állás és stressz. Holott az adventi időszaknak a karácsonyra való hangolódásról kellene szólnia, nem pedig arról, hogy egyik üzletről a másikra rohanunk és közben idegbeteggé válunk a kiadások elszabadulása miatt. Jó tudni viszont, hogy van más lehetőségünk is!  

Érvek a tárgyi ajándékok ellen

A tárgyi ajándékok is lehetnek igazán hasznosak, azonban ha csak azért döntünk mellette, mert nincs jobb ötletünk, de valamit muszáj adni, akkor egyértelműen rossz választás. Ráadásul a legtöbb tárgy csak ideig-óráig használható, aztán porfogó lesz. Ha kevésbé ismerjük az illetőt, akit meg szeretnénk lepni, akkor főleg nehéz jól választani. A sablonos ajándékok azt sugallják, hogy semmi ötletünk nem volt, csak szerettük volna letudni az ajándékválasztást. A felesleges tárgyak megvásárlása ráadásul a környezet szempontjából sem előnyös, hiszen ezzel csak támogatjuk a pazarlást.
 
Számos ajándékötlet, ha nem tárgyakat akarunk venni
Ha kellőképp kreatívak vagyunk, akkor tárgyi ajándékok nélkül is nagy örömet okozhatunk! Az élményeknek valóban hasznát tudjuk venni és évek múltán is öröm lesz rá visszaemlékezni. A család minden tagját meg tudjuk lepni különleges ajándékokkal, melyek nem sablonos tárgyak.

Karácsony, avagy a fogyasztás ünnepe

2022. december 19.

Két hét karácsonyig. Úristen! Két hét! Gyorsan, be a kocsiba, és irány a pláza! Ott mindenki ajándékát letudhatjuk egy füst alatt, és legalább már erre nem lesz gondunk... Ismerős? Lehet, hogy most a legkevésbé sem érsz rá ezt átgondolni, de talán mégis megérné.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az utóbbi években teljesen belenőttünk a fogyasztói társadalom nagykabátjába, hiába lötyögött rajtunk „annak idején”. Hiába mondogattuk – mondogatjuk –, hogy mi nem esünk áldozatul, és nem leszünk marionettbábuk ebben a játékban. Végül csak felkerekedünk, és aggódunk, hogy nem fognak örülni sebtében vásárolt ajándékunknak, amit pont az után vettünk, hogy tudatosult bennünk: Úristen, két hét múlva karácsony!

Ilyenkor bepánikolunk, nem gondolkozunk – így hát nem is csoda, hogy elfelejtkezünk a lényegről. Valami egészen új értelmezést nyert a szeretet ünnepe – már nem azért vásárolunk ajándékot, hogy örömet szerezzünk, hanem azért, mert kell. Amikor megvesszük az előre összeállított ajándékcsomagot – tusfürdő, habfürdő, testápoló, dezodor –, mi magunk is tudjuk, hogy szerettünk csak illemből ölti magára az elégedettség mosolyát. Pont úgy, ahogy mi tettük, amikor kibontottuk vadonatúj kesztyűnket vagy nyakkendőnket – ami persze még becsomagolt állapotban sem tükrözte ízlésünket, hát még miután letéptük az angyalkás csomagolópapírt. Hogy nekem semmi sem jó?

Akkor mégis mit adjunk karácsonyra? Azt mondják, az ajándék lényege az, hogy személyes legyen. Könnyű azt mondani… Hogy vegyen az ember személyes ajándékot, ha még magára sincs elég ideje, nemhogy a rokonokra? És nem: a megoldás kulcsa nem az, hogy régen több ideje volt az embereknek – bár az tény, hogy nagyon felgyorsult körülöttünk a világ.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy nagymamáink még nem hitték el, hogy a boldogságot drága ajándékokban mérnék. Ők sokkal inkább hittek a közös élményszerzés örömében, és meglátták az együtt töltött idő fontosságát. Régen a felnőttek jókedvvel készültek a szentestére, boldogan látták vendégül rég nem látott családtagjaikat – és egy percig sem érezték nyűgnek a karácsonyi készülődést. Mindeközben a gyerekek kézzel készített ajándékokon törték a fejüket, és fülig ért a szájuk, mikor eljött a közös sütés-főzés ideje.


Emberi tippek karácsonyra Emberi tippek karácsonyra

2022. december 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nem tudom pontosan, hol érdemes vásárolni, milyen sütiket szoktak készíteni vagy milyen szokások vannak karácsonykor, én inkább megosztok veled néhány gondolatot, amely az ajándékok és az ünnep helyett az emberi kapcsolataidra fókuszál.  

1. Takarékoskodj!
Ha egy kicsivel kevesebbet költesz az ajándékokra, akkor egy kicsivel több embert ajándékozhatsz meg. Mi volna, ha Pistike mégsem a beszélős robotot kapná meg, csak a simát, és akkor küldhetnél még 20 képeslapot másoknak?

2. Ünnepi időgazdálkodás
Ha egy kicsivel több időt szakítasz az ünnepeket alatt magadra, akkor másokra is több időd jut. Ha lehet, ne vállalj be túl sok mindent karácsonykor. Kevesebb munka, kevesebb ügyintézés, kevesebb tennivaló, így jobban az irányításod alatt tarthatod, hogy mit teszel. A felszabaduló idődet töltsd a szeretteiddel!

3. Használd a kommunikációs csatornákat!
Talán nincs időd mindenkit felkeresni, de küldhetsz képeslapot vagy egy kedves üzenetet. Használd ki a rendelkezésedre álló csatornákat!

4. Oszd meg mindenkivel!
Tegyél közzé ott is egy ünnepi bejegyzést. Így azokhoz is eljut az üzeneted, akiket nincs alkalmad személyesen megkeresni.

5. Köszönd meg!
Ne csak boldog ünnepeket kívánj, hanem köszönd meg az embereknek azt, amiért hálás vagy nekik. Ezzel elismered őket, elsimítod az év közbeni apró nézeteltéréseket, és üres jó kívánság helyett tartalmas gesztussá válik az üzeneted. Megköszönheted az olvasóidnak a hűséget, a munkatársaidnak az együttműködést, a párodnak a türelmet, és mindenkinek azt, amit érted tett.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...54