Információk, érdekességek

Emberi tippek karácsonyra Emberi tippek karácsonyra

2022. december 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nem tudom pontosan, hol érdemes vásárolni, milyen sütiket szoktak készíteni vagy milyen szokások vannak karácsonykor, én inkább megosztok veled néhány gondolatot, amely az ajándékok és az ünnep helyett az emberi kapcsolataidra fókuszál.  

1. Takarékoskodj!
Ha egy kicsivel kevesebbet költesz az ajándékokra, akkor egy kicsivel több embert ajándékozhatsz meg. Mi volna, ha Pistike mégsem a beszélős robotot kapná meg, csak a simát, és akkor küldhetnél még 20 képeslapot másoknak?

2. Ünnepi időgazdálkodás
Ha egy kicsivel több időt szakítasz az ünnepeket alatt magadra, akkor másokra is több időd jut. Ha lehet, ne vállalj be túl sok mindent karácsonykor. Kevesebb munka, kevesebb ügyintézés, kevesebb tennivaló, így jobban az irányításod alatt tarthatod, hogy mit teszel. A felszabaduló idődet töltsd a szeretteiddel!

3. Használd a kommunikációs csatornákat!
Talán nincs időd mindenkit felkeresni, de küldhetsz képeslapot vagy egy kedves üzenetet. Használd ki a rendelkezésedre álló csatornákat!

4. Oszd meg mindenkivel!
Tegyél közzé ott is egy ünnepi bejegyzést. Így azokhoz is eljut az üzeneted, akiket nincs alkalmad személyesen megkeresni.

5. Köszönd meg!
Ne csak boldog ünnepeket kívánj, hanem köszönd meg az embereknek azt, amiért hálás vagy nekik. Ezzel elismered őket, elsimítod az év közbeni apró nézeteltéréseket, és üres jó kívánság helyett tartalmas gesztussá válik az üzeneted. Megköszönheted az olvasóidnak a hűséget, a munkatársaidnak az együttműködést, a párodnak a türelmet, és mindenkinek azt, amit érted tett.


3 tipp az ünnepekre

2022. december 07.

Fotó: gettyimages.com

Az ünnepek, különösen a karácsony egyik legjobb része a családi összejövetelek, ebédek és vacsorák, és persze a végtelen evés. Ezeket az ünnepi étkezéseket nem is érdemes kihagyni, hiszen ki tudna ellenállni egy finom húslevesnek, töltött káposztának vagy a frissen kisült mézeskalácsnak? Íme 3 tipp, hogy karácsony előtt és után egy kis odafigyeléssel és megfelelő étrend kialakításával hogyan engedhetjük meg magunknak a “bűnözést” – szakértő tippjeivel.

Karácsonykor számos tradicionális finomság kerül az asztalra, amiket egy betartott étrend alatt kár lenne kihagyni, és nem is kell. Azonban ha nem figyelünk oda, később meggyűlhet a bajunk a felszedett kilókkal.

1., Kerüljük a túlevést

Sokan csak Karácsony után jönnek rá, hogy nem kellett volna mindent megkóstolni az ünnepi asztalról. Karácsonykor még ez is megengedhető, viszont ügyeljünk arra, hogy mindenből csak kicsit fogyasszunk, inkább többször keveset, mint egyszerre sokat. Bár a diéta nem azon fog múlni, hogy hányszor eszünk egy nap, sokkal inkább azon, hogy milyen arányban jelenik meg az ételekben a fehérje-szénhidrát-zsír arány. A másik mumus a diéta alatt az alkohol. Karácsonykor nem csak az ételek minőségére érdemes figyelni, hanem az alkoholfogyasztásra is, hiszen a szeszesitalok tele vannak szénhidráttal és kalóriával, így érdemes ezzel is óvatosan bánni az ünnepek alatt, ha tehetjük inkább a kevésbé tömény italokat részesítsük előnyben, mint például a fröccs, és kerüljük a tejszínes, szirupos koktélokat.

2., Iktassunk be mozgást a karácsonyi időszak alatt is

Semmiképp se hagyjuk, hogy a karácsony kizökkentsen a mozgási rutinunkból. Szánjunk időt az ünnepek alatt is egy rövidebb kocogásra vagy akár otthoni edzésre. Ezeknek a mennyiségén persze lehet csökkenteni, hogy ne izomlázzal a testünkben töltsük a meghitt ünnepi napokat. A nagybevásárlás, az ajándékcsomagolás, a konyhában sürgés-forgás és sütés-főzés egyébként is növeli a napi mozgásmennyiséget, így nem probléma, ha ebben az időszakban visszaveszünk kicsit a konditermes vagy akár a szabadtéri, otthoni edzésekből.


Van zsákodban minden jó, avagy mit ne felejtsünk ki a Mikulás csomagból?

2022. december 06.

December 6. Miklós napja, a gyerekek misztikus ünnepe. De honnan is jön valójában a szokás? Mit szimbolizál a piros alma, mogyoró? Mit is jelképez a gyermekek és a családok számára a Mikulás napi ünnep?  

A gyerekek minden évben nagy izgalommal pucolják a csizmákat, és készítik ki az ablakokba december 5 – én este, hogy aztán a csillagos éj leple alatt a piros ruhás Télapó reggelre megtöltse azokat kedves ajándékokkal. 

Manapság ennek a hagyománynak az eredetére már nagyon kevesen emlékeznek, és a szimbolikáját is kevesen élik meg a családi életben. 


Hová lett a húsvéti locsolkodás varázsa?

2022. április 19.

Kép forrása: PixabayRégen, amikor még kislány voltam megigézve vártuk a húsvéti ünnepeket, a locsolókat. Szép ruhában, ha otthon voltunk, ha a nagyinál vidéken, akkor a népviseleti ruhákba való felöltözés volt szokásban.  

Régen, amikor még kislány voltam megigézve vártuk a húsvéti ünnepeket, a locsolókat. Szép ruhában, ha otthon voltunk, ha a nagyinál vidéken, akkor a népviseleti ruhákba való felöltözés volt szokásban.

Volt, hogy már hajnalban kútból húzott friss vízzel öntöttek ki minket az ágy melegéből. Az ismerősök rokonok, barátok sorra járták a házakat és mindenkit meglocsoltak. A vödör víz, a szódásszifon, és a nem éppen illatos kölni volt a tarsolyukban.

A férfiakat az édesanyám, nagyim és a sógorasszony igazi házipálinkával kínálta és elébük tálalta a frissen sült pogácsát, kenyeret, kolbászt, hurkát és az elmaradhatatlan pirosra festett tojást. A fiuk elmondták a versikét, melyet sokszor maguk költöttek. Válaszul rá izgalommal eltelt köszönömöt és tojást kaptak. Persze nekünk gyerekeknek is jutott a húsvéti asztal kínálatából. Igazi családi, baráti összejövetelvolt, az emberek beszélgettek egymással volt rá idő, hogy egymással foglalkozzunk.

Manapság már csak az emlékek élnek a régi ünnepi vigalmakból. A vödrös locsolás egyre ritkább. Az ünnepi készülődés sokszor kimerül a lakásdíszítéssel. Az emberek nem igazán járnak el locsolkodni az ismerősökhöz. Vagy az új asszony nem engedi őket, a régi „barátnőkhöz”locsolkodni, a fiatalok is teljesen elfelejtik a húsvéttal kapcsolatos szokásokat. Úgy érzik ciki elmenni, locsolkodni, pedig sok virágszál vár rájuk szerte kicsiny hazánkban.

A sok szingli férfi most alkalmat találhatna a sok szingli nőismerős meglocsolására aztán már nem biztos, hogy szinglik maradnának. Sajnos a barátaikkal is egyre kevesebbet találkoznak az emberek, lassan elszigetelődnek egymástól. Ha véletlenül mégis találkoznak a pénzen és a karrieren, kívül nem igen akad témájuk. Ezen csak saját maguk tudnak változtatni más nem nagyon.


Mi kerüljön húsvétkor az ünnepi asztalra?

2022. április 11.

Fotó: 123rf.comHúsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadása. A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat (bárány, tojás, sonka) szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet ad hasznos tanácsokat.
  • Készítsünk listát!

Előre tervezzük meg milyen ételeket, italokat szeretnénk készíteni, ennek megfelelően állítsuk össze a bevásárló listát. Ez idő és költségkímélő is egyben.

A felhasználandó alapanyag friss és jó minőségű legyen, ezért csoportosítsuk a megvásárolandó élelmiszereket: a friss zöldségek, gyümölcsök beszerzését hagyjuk az utolsó napokra.

  • Szánjunk időt a vásárlásra!

Olvassuk el a termékek címkéjét! A gyorsan romló élelmiszereknek fogyaszthatósági határidejük, a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknek minőség-megőrzési időtartamuk van. Az élelmiszerek minőség-megőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi.

  • Így kínáljuka  sonkát!

Az üzletekben nyers, vagy hőkezelt sonkák közül választhatunk. Ha nyers sonkát vásárolunk, az elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy alaposan, lassú tűzön kell főzni, általában annyi órán át, ahány kilós.

Ügyeljünk arra, hogy a sonkafélék és a húskészítmények sótartalma magas. Az ünnepek alatt jellemzően fogyasztott nyers sonkák sótartalma maximum 7% lehet, a hőkezelt sonkáké 4,5%.  A napi ajánlott sóbevitel maximum 5 gramm! A nyers sonkában lévő só mennyisége csökkenthető, ha a főzővizet többször cseréljük. A sonkához kínált zöldségeket, salátákat egyáltalán ne, a köreteket csak mértékkel sózzuk!

A snidling, az újhagyma, a friss zöldpetrezselyem, a torma, a póréhagyma és más egyéb fűszerek (borsikafű, majoránna, hagyma, fokhagyma, kakukkfű) ízletessé teszik az ételt és jelentősen csökkentik a felhasznált só mennyiségét.

  • Színesítsük az ünnepi asztalt zöldségekkel és gyümölcsökkel!

Értékes összetevőik (pl. vitamin- és ásványianyag-tartalmuk) hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepi menü egészségesebb legyen. Ilyenkor is törekedjünk naponta legalább 40-60 dkg zöldség- és gyümölcsmennyiség elfogyasztására. Újhagyma, különböző salátafélék, retek, zöldköretek, cékla, alma segítségével, négy-ötszöri étkezésre elosztva megvalósítható az ajánlás.

  • Csokiból csak a legjobbat!

A gyermekeknek szánt nyuszi-, bárány- és tojásfigurák kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű csokoládéáruk vásárlására. Válasszunk valódi ét- és tejcsokoládéból készült figurákat. A fehér csokoládéból előállított termékek cukortartalma magasabb. Az ünnepi sütemények mellett a csokifigurákban, csoki tojásokban található cukor hozzájárul a túlzott cukorfogyasztáshoz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...345...55